Świece żarowe-jakie

anabana4

Nowy
Auto
alfa 156 2.4 jtd
Witam,po włączeniu zapłonu miga mi ostatnio kontrolka świec,akumulator jest ok,a po zgasnieciu kontrolki jak odpalam to akumulator kreci ale zalapuje doiero po jakiejs chwili-az mam wrazenie ,ze nie odpali(a jednak odpalil;D),świece prawdopodobnie do wymiany,jakie polecacie?mam alfusie z 1999 r 2.4 jtd

ok,a jak sprawdzic jakie dokłądnie ...wystarczy w sklepie podac model i rocznik auta?:o

Beru GN 017 Ngk D-power 26 Bosch 0 250 202 028 Denso DG-127

nr do 156 JTD 136 KM od 1997-1999/11

Ostatnia edycja:
Po numerze nadwozia w sklepie powinni dać właściwy rodzaj świec.

Do nr silnika o końcówce ...1713819 jest świeca z kablem przykręcanym
Potem dawali szybkozłączkę.

Ze swiec niedrogich a dobrych polecam DENSO.

Wejdź na stronę Beru i poszukaj. Beru
szły na pierwszy montaż do np AR159.

Ostatnio zaprzyjaźniony mechanik opowiadał, co "zrobiła" świeca Denso - część "grzejąca" oderwała się od świecy, no i można się domyśleć co się stało w silniku... Akurat ta historia nie dotyczy JTD, może to tylko przypadek...

Ostatnio zaprzyjaźniony mechanik opowiadał, co "zrobiła" świeca Denso - część "grzejąca" oderwała się od świecy, no i można się domyśleć co się stało w silniku... Akurat ta historia nie dotyczy JTD, może to tylko przypadek...

Bubel może zdarzyć się wszędzie , prawda ?
Ja mam póki co same pozytywne doświadczenia z tym świecami.

Denso u mnie 4 sezon i wszystko ok, a więc komentarz zbędny.

Tak to jest ze wszystkim - można trafić na minę. W poprzedniej AR założyłem jedną Iskrę i działało wszystko bez zarzutu.

Thx,

Dodano po 5 minutes:

A mam jeszcze takie pytanko,jak pisałam świeci mi kontrolka że świec,pech chciał że nie zdazylam już podjechac za świecami,bo Alfusia nie odpalila,popsikalam plakiem tzw,samostart i odpalila,ale kontrolki że świec nie wlaczaly się,temp.na zewnątrz 5stopni,na drugi dzien kontrolki się znow zapalają, Alfusia odpalila z trudem,temp.3stopnie,pytanie-czy to faktycznie świece,a wogolw co sadzicie o samostarcie?

Ostatnia edycja:
Samostart to rozwiązanie ostateczne, żeby "jakoś" odpalić - lepiej tego unikać.
Jeżeli "sprężynka" po odpaleniu mruga, to raczej na pewno świece - od tego trzeba zacząć, sterownik rzadko powoduje problem. Każdy mechanik powinien bez problemu w 15min sprawdzić które/ile świec nie działa :)
No chyba, że pojedzie się do warsztatu w stylu "Będzie Pan zadowolony" :D

Thx,

Dodano po 5 minutes:

A mam jeszcze takie pytanko,jak pisałam świeci mi kontrolka że świec,pech chciał że nie zdazylam już podjechac za świecami,bo Alfusia nie odpalila,popsikalam plakiem tzw,samostart i odpalila,ale kontrolki że świec nie wlaczaly się,temp.na zewnątrz 5stopni,na drugi dzien kontrolki się znow zapalają, Alfusia odpalila z trudem,temp.3stopnie,pytanie-czy to faktycznie świece,a wogolw co sadzicie o samostarcie?

Alfusia przy takich temperaturach ze sprawnym JTD odpala powinna nawet bez świec bez problemu.
Samostart jest niezbyt zdrowy dla Alfusi i każdego innego diesla.Lepszym z tego złego jest Plak.
Sprawność świec sprawdzisz samemu jeśli masz troszkę chęci i miernik.

Do sprawdzenia świec nie trzeba miernika,wystarczy kawałek przewodu.Ja rok temu założyłem Iskry i narazie są ok.

Ponad rok temu wlozylem do 1.9 8v 110km komplet NGK i jak na razie cisza spokój.

nie ma sensu przepłacać za NGK czy BOSCH. Śmiało możesz wstawiać DENSO albo ISKRE. Jedyny problem to wykręcenie. Byle z gwintem nie wyszły

Amortyzatory
Powrót