V6 - co zamiast katalizatora?

dcfan

Nowy
Auto
156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006
Panowie, wygląda na to że rozpadł się katalizator (244 tys km). Coś lata w puszce, auto straciło moc i ewidentnie jest zduszone.

Ponieważ nowy katalizator kosztuje więcej niż auto ;) pytanie co zamontować zamiast? Uniwersalny katalizator na Euro2 i dospawać rury, czy może jest jakiś tłumik w obudowie katalizatora? Ma być cicho, bez żadnych brzęczeń i buczenia.

V6 CF2 ma jedną rurę kolektorową. A strumienica nic nie daje oprócz hałasu ;)

W mnie zamiast kata jest normalna rura a później seria - tłumik środkowy + tłumik końcowy i nie jest wcale wyraźnie głośniej; no może powyżej 4000RPM. Jak masz czas i możliwości to wspawaj rurę pojeździj i sprawdź czy będzie dla ciebie głośno a później ewentualnie wstaw w jej miejsce jakiś kat z metalowym wkładem.

jak dla was nie jest głosniej po wyjeciu bebechów z kata to lepiej umócie sie do laryngologa:moil: zrobiłem decat dwóch z czterech ktore miałęm i mnie chooooy strze;a

Ja miałem tylko jednego kata:D (cf2) i nawet moja lepsza połowa jak wsiada do auta to mówi, że mogłby ten silnik głośniej mruczeć.

jak dla was nie jest głosniej po wyjeciu bebechów z kata to lepiej umócie sie do laryngologa:moil: zrobiłem decat dwóch z czterech ktore miałęm i mnie chooooy strze;a

Ja zrobiłem decat 4 z 4 które były :) Z tymże dwuetapowo: najpierw decat kolektorów wydechowych (wymiana na kolektory CF2) - zrobiło się trochę głośniej i pojawił się metaliczny rezonans podczas przyspieszania w zakresie 2-2,5 tys. obr.; drugi etap przy okazji wykonania portek równej długości - zamiast dwururki z katami pojawiła się jedna rura z tłumikiem przelotowym Magnaflow 2,5", o dziwo wcale nie zrobiło się odczuwalnie głośniej, zniknął za to irytujący rezonans a dźwięk stał się bardziej "soczysty" i drapieżny.

Katalizatoro-tłumik dedykowany do V6 wpadnie - powinno być dobrze. W sensownych cenach można kupić uniwersalne katalizatory ceramiczne również ;)

Amortyzatory
Powrót