• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

2.5 v6 Czyzby Sonda?

Auto
alfa romeo 156 2.5 v6 98 rok
Czesc.Ostatnio zakładałem temat o dziwnych objawach czyli nie rownej pracy silnika,strzałach w wydech,kolektor i przyspieszeniu dopiero powyzej 4tys.
Polecono mi zeby pojechac na kompa ,przez cały tydz nie mialem czasu ze wzgledu na prace wiec nic z tego nie wyszło.Wymienilem swiece na nowe a w zasadzie wyjałem ze starej alfy poniewaz tam mialem przelotu na nich 3tys, zmienilem cewki poniewaz w starej wszystko bylo okej,cały kolektor z przepustnica ze starej alfy(tylko nie bylo podłogi) :D,sprawdzilem nieszczelnosci jest wszystko okey.
Wszystko sprawdzone wiec kolega mowi zeby zrobic najprostszy reset kompa, złaczył klemy na 10min ,odpalilismy samochod jedzie w miare normalnie czyli nie szarpie, da sie jechac na 6 biegu przy 1.5tys obr super:).Nacieszylem sie przez 10km wszystko wrocilo.Nieadwno pomyslalem jade sie przejechac zobacze przejechalem 5 km szarpala wiec zjechalem na pobocze zgasilem silnik,odpialem Sonde,odpalam silnik rowniej pracuje, wbijam 1 bieg wszystko fajnie 2,3,4,5,6 wszystko spoko tylko nie ma z dołu jeszcze takiej mocy jak powinna ale o niebo lepiej przejchalem tak 20km zadnego strzału w wydech czy kolektor ,szarpania i innych dupereli,dodam tylko ze jak wczesniej robilem 300-250km na zbiorniku lpg, to czasu szarpania zatankowalem do pelna (42l)i zrobilem 180:) a za samochodem bylo czuc gazem badz jesli jezdzilem na PB to benzyna.
Czyzbym sam sobie odpowiedzial na pytanie?
W tygodniu pojade na kompa o co mam proprosic zeby mi sprawdzili? przepustnice trzeba nastawiac jakos komputerowo po wymianie?
Mam 500m od siebie servis fiata lecz po ostatniej sytuacji moja noga tam nie postanie:)

Jeśli bez sondy jest ok to masz raczej odpowiedź :) Przepustnicy się nie ustawia ;) robisz manewr stacyjką zapłon na 90sek, 0 na 90 sek i odpalasz i zostawiasz bez dotykania gazu aż się zagrzeje do włączenia wentylatorów i jedziesz się przejechać. Oczywiście jeździsz tylko na PB z 200km! A śmierdzi PB bo leje paliwo ponad miarę bez sondy ;) No chyba że się mylę i powód jest inny Twoich anomalii ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót