[156] JTD - wibracje

mateo88

Nowy
Auto
alfa 156 1.9 JTD 140KM
Witam, od sierpnia pojawiły się wibracje samochodu który nasiliły sie do tego stopnia że można sobie zęby powybijać :)
wibracje pojawiają sie powyżej 40-50km/h ewidentnie dochodzą od strony pasażera.
Gdy jade samochodem sam jeszcze nie jest to aż tak uciążliwe, natomiast wystarczy zabrać pasażera i jazda jest bardzo nieprzyjemna. wibracje tylko przy naciśniętym pedale gazu, przy prędkości ok 100km/h wystarczy dosłownie musnąć pedał gazu i wibracje są ogromne.

w miedzy czasie wymieniony luźny wahacz górny strona prawa oraz tuleja wahacza dolnego - zero efektu
wymieniony przegub wewnętrzny z prawej strony - zero efektu

Macie jakiś pomysł?

Ostatnia edycja:
No cóż - z tego co opisujesz, wibracje powstają pod obciążeniem silnika. Wychodzi na to, iż winne mogą być poduszki silnika.

poduszki, może dwumas ? ciężko wróżyć, choć u mnie jak były wymieniane poduszki to wcale nie szarpało.

Możesz mieć rację. Coś w około skrzynki też może być. Pozostało jechac do sensownego magika.
Wyslane z Lumia 925 Tapatalk

jeszcze jedna ważna rzecz jaką zauważyłem wibracje (szarpanie) jest mocniejsze przy skręcie w prawo oraz w momencie "dobicia" samochodu do drogi np małe wzniesienia z większą predkością

Miałeś ostatnio robione zawieszenie? Sprawdź łapę silnika.

dla potomnych:

winna okazała sie półoś, ku mojemu zadziwieniu lewa a wibracje ewidentnie dochodziły z koła prawego:)

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót