wskaźnik temperatury alfa 156 FL

Auto
166 2.4 jtd 10v
Witajcie,

Wiem, że temat dosyć powszechny ale w "dziale termostatów" nie znalazłem konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi.

Więc zacznę od konkretów. Posiadam od niedawna 156 2.4 20v. Podpinałem pod FES'a i okazało się że temperatura za niska więc termostat do wymiany. Teraz po wymianie diagnozując FES'em temperatura oscyluje od 86 do 90 czyli jest OK. Dodam, że termostat jest z temperaturą otwarcia 88 C. Jednak wskaźnik w kabinie zaniża mi o średnio 15 stopni. Fakt faktem że jeżdżę na dogrzanym silniku, jednak odczuwam dyskomfort z powodu tegoż wskaźnika. Proszę pomóżcie.

Jak to naprawić ?

Co trzeba wymienić ?

Czy to w ogóle naprawialne ?

Czekam na porady. Dzięki.

wymieniales czujnik temperatury przy termostacie?
bo ja bym obstawil na niego. po wymianie termostatu tez mialem zanizona wartosc a dopiero wymiana czujnika pomogla

Dzięki za sugestię :-) Nie wymieniłem bo kupiłem termostat z Gates'a i nowy czujnik był dwupinowy i mi nie pasował. Został mój stary czujnik 4-pinowy. Na starym termostacie też miałem wartości zaniżone podobnie. A gdyby wymiana czujnika nie pomogła to co wtedy ? Wskaźniki w kabinie ?

tez o tym myslalem haha ale naszczescie skonczylo sie na czujniku. u mnie jak cos nie dziala tak jak trzeba to jestem w stanie wszystko po kolei wymieniac :D sam nie wiedzialem co robic i tak poprostu wymienialem. naszczescie zakonczylo sie na czujniku :)

Miałem to samo. Też mi zaniżało i nauczyłem się z tym żyć.
Ostatnio to w ogóle mi się nie dogrzewał i wskazówka ledwo co przekraczała 50.
Wymieniłem termostat i temperatura wróciła do normy (znaczy dalej lekko zaniża na wskaźniku).
W MES pokazuje ładnie.
Ot ten typ tak ma

Własnie sprawdzałem w czasie jazdy,mi zaniża o 20 st !Czyli jak mi wskazówka dochodzi do 50 to już wiem,ze silnik rozgrzany i można depnąć ;)

Stara wersja otwiera się przy 82 C, a nowa przy 88 C. Jeżeli chodzi o dokładność wskaźnika to u mnie pokazuje tak samo jak u krzyzie.

Wysłane z S3

ja tak jak juz pisalem mysle ze jest to wina czujnika w termostacie poniewaz sam tak mialem i po wymianie pokazuje na srodkowej kresce jezeli troche samochod pogonie a jezeli normalnie jade to delikatnie strzalka jest przed kreska 90'C czyli na ok 82"c nawet dokladnie teraz widac kiedy termostat sie zalacza bo strzalka gwaltownie opada z 90 do 82'C czyli puszta wtedy wode na chlodnice. pozdrawiam

W 156 jtd sprawdza się co pokazuje komputer a nie wskaźnik kabinowy. Ja dążąc do tego, żeby mieć 90 na wskaźniku zmieniłem termostat z czujnikiem (tzn. mądry pan mechanik tak zdiagnozował), co było kompletnie niepotrzebne, bo wskaźnik i tak po nagrzaniu trzyma się na drugiej kresce, co odpowiada temp u mnie pomiędzy 88 a 82 C (i daję sobie rękę uciąć, że stary termostat był sprawny i prawidłowo się otwierał).

Kamil ja zrobiłem tak samo. Mało tego! Kupiłem 3 litry koncentratu Paraflu, za prawie stówkę, żeby ładny kolor pod maską był :D
A okazało się, że to wskaźnik w kabinie świruje.

No to masz teraz ładny róż pod maską :P

Ostatnia edycja:
Widzę, że ten wskaźnik to niezła heca :D Spróbuję, wymienię czujnik i zobaczę czy będzie normalnie. Jak się nie uda to będę dalej kminił co z tym :D No u mnie na tym starym termostacie (patrz fabryczny) wskaźnik pokazywał 55 C czyli 70 w reczywistości a silnik nie potrafił złapać więcej niż 74 C przy mocnym depnięciu- tak przy spokojnej jeździe miałem około 63-64 C. Teraz bynajmniej wiem, że mam silnik dogrzany bo jeździłem z kompem podpiętym i jest OK. Mam tylko nadzieję, że nie trzeba będzie nic kombinować z przewodami bo wymienić wskaźnik kabinowy, czy czujnik na termostacie to pestka. Zauważyłem również, że nie tak łatwo dostać ten czujnik 4-pinowy.

Ja miałem walnięty termostat i wymieniłem razem z czujnikiem. Teraz ładnie silnik się dogrzewa, a kabinówka pokazuje przedział ponad drugą kreskę do trochę poniżej 90°C przy ostrzejszej jeździe. Czujnik możesz sobie wymienić, ale wskaźnika bym nie ruszał.

Czujnik 4-pinowy - jesli masz kłopot ze znalezieniem to zapraszam :
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Czujnik-temperatury-ALFA-ROMEO-FIAT-LANCIA/12765

Dzięki bardzo. Przy najbliższych wolnych funduszach biorę :-)

Ja miałem walnięty termostat i wymieniłem razem z czujnikiem. Teraz ładnie silnik się dogrzewa, a kabinówka pokazuje przedział ponad drugą kreskę do trochę poniżej 90°C przy ostrzejszej jeździe. Czujnik możesz sobie wymienić, ale wskaźnika bym nie ruszał.

No właśnie czujnik wymienię na pewno. Co do wskaźnika to nie wiem, jednak chciałbym żeby to pokazywało tak jak powinno, ewentualnie w granicy jakiejś mniejszej tolerancji. Dzięki za wskazówki najpierw zacznę od czujnika.

Mogę mieć czujnik FEBI Bilstein za bardzo rozsądne pieniądze. Oczywiście 4-pinowy. Warto go montować ?

Nie pamietam jakiej firmy mam ten czujnik. Wyszukalem w e-perze dokladny numer i taki kupilem w sklepie. Zaplacilem ok 30zl po znajomosci. Jezeli jest firma na nim napisana gdzies na wierzchu to moge dzisiaj to sprawdzic.

Amortyzatory
Powrót