Słabo grzeje ogrzewanie

cj.slaw

Nowy
Auto
AR 156 1.9JTD/16v
Forumowicze słabo grzeje mi ogrzewanie. Szukałem odpowiedzi ale nie znalazłem.
I tak silnik rozgrzewa się normalnie i nie przegrzewa się, sterowanie nawiewem działa na każdym biegu.
pokrętło od ustawień temp. też(jak ustawie na zimno to jest zimno jak max grzanie to dmucha ciepło) ale wcale w środku nie jest za ciepło. Myślałem że ten typ tak ma ale jak usiadłem do innej to grzała o wiele mocniej aż było za gorąco. U mnie ogrzewanie na max i dmucha nie za bardzo gorące powietrze.
Płyn jest nie ucieka, odpowietrzałem już kilka razy i to samo. Grzeje tak samo na wolnych jak i na wysokich obrotach.
Co to może być czyżby termostat padł i nie otwiera się do końca na pełen duży obieg czy coś innego.

Było milion tematów o twoich objawach... na 90% termostat. Podepnij laptopa to zobaczysz jakie sa temp.

Też miałem problemy z ogrzewaniem
problemem była zasypka wsypana przez sprzedającego która miała uszczelnić chłodnice
ale po kolei
odkręć osłonę pod nogami pasażera dwie śrubki na 10 klucz
głowa pod spód zlokalizuj silniki od klap przy włączonym zapłonie zacznij kręcić nawiewami będzie widać czy pracują w pełnym zakresie tam są takie ''kreseczki'' na plastiku podobno mogą się zacinać
jak ok to
na panelu przednim jest taka wypukłość ponacinana u mnie pod pokrętłem ciepło zimno tam jest czujnik temperatury wnętrza samochodu są to dwa elementy czujnik i silniczek z wiatraczkiem u mnie był zabity na amen nawet się nie kręcił
jak czysto to pod maskę
biorę pod uwagę że termostat masz sprawny trzyma 90 stopni
poniżej kanału dolotowego powietrza do silnika są dwa węże idące w kierunku środka kabiny gdy silnik jest rozgrzany i pracuje a wentylator we wnętrzu nie pracuje powinny mieć taką samą temperaturę a gdy pracuje dmuchawa we wnętrzu jeden jest chłodniejszy
w moim przypadku wąż powrotny był zimny dopiero wąż ogrodowy i duuuużo wody przepuszczone przez te dwa węże wypłukało nagrzewnice we wnętrzu
auta i zaczęło grzać
tylko pamiętaj ciśnienie w wężu ogrodowym jest wyższe od tego panującego w układzie chłodzenia i możesz rozsadzić nagrzewnice

cj.slaw
w jednym z tematów pytałeś o brzęczenie w schowku może to właśnie napęd klapy się odzywał

Ostatnia edycja:
To bzyczenie to nie u mnie. Odpowiadałem tylko na pytanie kolegi genimedes że być może to u niego tak jest.

Klapy sprawdzałem i jest ok. sprawdzę ten czujnik temp.w środku a jak to nic nie da to zabiorę się za nagrzewnicę i zobaczymy. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na ogrzewanie ale nie działa mi klima, nie jest nabita.

klima nie powinna mieć żadnego wpływu na ogrzewanie jej zadaniem jest schładzanie w upały a w zimie się załącza żeby osuszyć powietrze

jeśli chcesz sprawdzić czy ma jaki kolwiek wpływ wpompuj sprężarką max 2bary w układ klimatyzacji pozwoli na załączenie sprężarki i oszukanie modułu :)

domowy sposób szukania nieszczelności:cool:

Przyczyną słabego ogrzewania może być też uszkodzony czujnik temp. zewnętrznej.

Temp. z czujników w FESe mniej więcej pokrywają się z faktyczną jaka jest. Temp na zewnątrz jak teraz około 7 stopni a komp i wyświetlacz pokazuje 6 stopni, jak zimniej to temp też niższa. w środku to samo. jedynie co jeszcze to nagrzewnica do sprawdzenia.

klima nie powinna mieć żadnego wpływu na ogrzewanie jej zadaniem jest schładzanie w upały a w zimie się załącza żeby osuszyć powietrze
Zima wg Ciebie to ile? Bo jak jest np -10 stopni to co robi sprężarka? Ano nic. A co do osuszania powietrza - jest to efekt uboczny jego schładzania. A włączająca się sprężarka np przy 4 stopniach tylko smaruje mały obieg bo nie może chłodzić powietrza do nagrzania wnętrza.

Kolega jak już sprawdził sobie temperatury komputerem oraz wentylatorek wnętrza to pozostaje tylko płukanie małego obiegu. Być może się uda.

O ile wiem ''zima'' dla klimatyzacji zaczyna się na poziomie +7
nie zgodzę się tylko z wypowiedzią

A co do osuszania powietrza - jest to efekt uboczny jego schładzania.

cytat z moto.wp.pl

Wyłączenie klimatyzacji wraz z końcem lata nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Po pierwsze w ten sposób tracimy ważnego pomocnika podczas jazdy jesienią i zimą. Jednym z głównych problemów, z jakimi w tych porach roku borykają się kierowcy, jest wilgoć, dająca o sobie znać w postaci zaparowanych szyb. W takiej sytuacji używanie ściereczki lub papierowych ręczników jest tylko doraźnym i mało skutecznym rozwiązaniem. Lepiej włączyć klimatyzację i ustawić pokrętło temperatury na komfortowy poziom. Działająca „klima” nie tylko ochładza powietrze, ale też je osusza. Mocny strumień skierowany na szybę szybko upora się z problemem skraplającej się wilgoci.

O ile wiem ''zima'' dla klimatyzacji zaczyna się na poziomie +7
nie zgodzę się tylko z wypowiedzią

cytat z moto.wp.pl
Poniżej 2/3.5 stopnia sprężarki nie włączysz (instrukcja podaje te 2 wartości).

Cytat ze strony mówi sam za siebie.

Klimatyzacja nie ma pomiaru wilgotności powietrza. Jedynie jak się posiada czujnik zaparowania szyby to klimatyzacja tak ustala temperaturę aby szybę odparować i tylko tyle wie.
Osuszanie powietrza w aucie może działać na zasadzie programu tymczasowego schładzania powietrza w obiegu wewnętrznym. Jednak samo osuszanie w naszych klimatyzacjach nie jest jednym z zadań klimatyzacji a jedynie wykorzystywanie ujemnego zjawiska w celu komfortu.

eLearn też pisze wykorzystywaniu klimatyzacji do osuszenia ale jest to nie sprecyzowane.

Całe życie się człowiek uczy :D

cj.slaw sprawdzałeś może w jakim stanie masz filtr wewnętrzny

Amortyzatory
Powrót