Uszkodzony IC

z4boj4d

Użytkownik
Auto
156 1.8 TS LPG, 156 SW 1.9 16v,145 1.9 jtd
W piątek uderzylem w dzika przy malej predkosci , oprocz zderzaka lekkiego zalamania blotnika , uszkodzil sie mi IC
attachment.php

Nie zauwazylem zeby auto sie inaczej zachowywalo , dlatego tez nasuwa mi sie pytanie czy moge robic na tej usterce codziennie 14 km w jedna strone ? czy auto lepiej jakby nie bylo uzytkowane ? Na allegro widze za 3 stowki jakis ale jest on unnamed i nie wiem czy wgl jest sens taki kupowac...

Załączniki

• inter.jpg
    inter.jpg
    48.7 KB · Wyświetleń: 265
Ostatnia edycja:
Jak szczelny to mozna jezdzic.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Hm czyli co zdemontowac nalac wody w cos i sprawdzic czy nie babluje?

W takiej sytuacji ja bym zmieniał na FMIC, skoro i tak są jakieś koszty. W 156 IC są symboliczne.

Mozesz zobaczyc przebieg cisnienia doladowania w MESie i obsluchac czy nie syczy. Jak ci sie chce mozesz wody nalac ale pod cisnieniem ok 2bar

W takiej sytuacji ja bym zmieniał na FMIC, skoro i tak są jakieś koszty. W 156 IC są symboliczne.
No ok ja mam gorny dolot z kwasowki a tu juz rury inaczej beda szly wiec gdzie ja je kupie ? i ciekawy jestem jakie bylyby koszty calkowite...

Mozesz zobaczyc przebieg cisnienia doladowania w MESie i obsluchac czy nie syczy. Jak ci sie chce mozesz wody nalac ale pod cisnieniem ok 2bar

Lapek mi padl zostala stacjonarka takze odpada mes
Chcialoby mi sie lecz nie wiem gdzie bedzie ok 2 barow;p

w kranie masz do 6;) dobre przylacze i heja

No ok ja mam gorny dolot z kwasowki a tu juz rury inaczej beda szly wiec gdzie ja je kupie ? i ciekawy jestem jakie bylyby koszty calkowite...

Koszt to pewnie nowy IC i drugie tyle co dałeś na górny dolot. Pewnie da się tak złączkami/kolankami zrobić, żeby góra została.
Oczywiście jak ten co masz jest szczelny to jego uszkodzenie pewnie niewiele wpłynie na użytkowanie - stąd wiadomo, że koszt zerowy.

Nie, żeby zrobić front ic w 156 trzeba liczyć 800-1000zł własnymi siłami. Sam ic chinol kosztuje ok 350zł do tego rurki i łączniki, lub spawanie. I taka suma się lekko robi. Mam takie coś u siebie

Hm kupilem uzywke oryginalnego IC za 130 zeta ;p spryskalem ja preperatem plak mycie silnikow bo tylko taki mialem wymoczylem i splukalem pod cisnieniem ;p z zeberek i pewnie z zakaktow obudowy sypal sie piach... kamienie ;p splukiwalem prysznicem i kupa piachu ;/ wlewalem z kranu w dziury dolotowe i szczelny nice nie puscil tylko pozniej rzygnal czarnym olejem ;p jezeli moj stary bedzie sie tak zachowywal to nie bede go wymienial ;p

Ostatnia edycja:
Nie, żeby zrobić front ic w 156 trzeba liczyć 800-1000zł własnymi siłami. Sam ic chinol kosztuje ok 350zł do tego rurki i łączniki, lub spawanie. I taka suma się lekko robi. Mam takie coś u siebie
Ciekawe - 1000 to może i tak ale to chyba nie własnymi siłami. Wiem, że jest rzeźba bo miejsca mało no ale samemu to myślę że taniej...

PS
Wysłałem PW.

Amortyzatory
Powrót