156 zalewa sie

Kolek1980

Nowy
Auto
crosswagon
Witam mam bardzo dziwny temat . Jestem mechanikiem i wstyd mi prosic o porade ale juz nie wiem co robic . Moja 156 cały czas sie zalewa posprawdzalem juz prawie wszystko dodam ze mam w warsztacie kilka 156 i podmienialem prawie wszystko a moja laleczka caly czas foszy
Swiece sa czarne :( . Zaczelo sie od wymiany przeplywki Alfa dostala kopa i katowalem caly dzień , weczorem miala juz dosc zaczela sie strasznie grzać i zalewać max 60 km/h . Ledwie dojechałem do domu i zaczeło sie sprawdzanie wtryski OK sonda OK wydech sprawdzony cewki przewody OK
Sprężanie po 15 bar
Tylko poważne odpowiedzi jak czytam czasem forum to mi rece opadają
Pozdrawiam

Kolego jak zaczęło się od przepływki to tutaj zacznij poszukiwania - mógł juz zakończyć żywot - są rózne przypadki A i sondą się zainteresuj (widziałem że napisałeś że jest o.k.). Takie grzanie występuje przy przypchanym katalizatorze.
z innej beczki to podczas tego katowanie rozrząd ci nie przeskoczył?

Wlasnie chodzi mi to po głowie ale dziwne jest to ze na wolnych obrotach chodzi dobrze .
Przepływka jest dobra bo wstawilem ją do innej Alfy i smiga jak ta lala
Wydech rozpinałem przy portkach a jednak dalej to zalewanie :(

co to znaczy zalewanie sie alfy.?
- jakie ECu podaje czasy wtrysku, jakie bledy, jaki to model, rok produkcji.

Dopiero sie rozkręcam i nie mam jeszcze komputera , niby mam dostęp do examinera ale w Warszawie a w takim stanie nie doczłapie sie a te wszystkie kabelki to nie dla mnie .
Czaje sie na KTS card ale tam nie ma chyba adaptacji co jest potrzebne do makaronów a głównie takie robie
Diagnozuje metodą chałupniczą , dlatego zwracam sie z prośbą moze ktoś wie co to moze byc
Model autka to 1,8 TS 1999r
Wieczorem jak skończe prace to zabiore sie za rozrząd moze naprawde skoczył :(
Robie test :P juz mam 130000 bez wymiany , nawet jak sie zerwie to mam wszystkie graty a uszczelka i tak daje olej na zewnątrz :)

---------- Post dodany o godzinie 14:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:34 ----------

Apropo zalewania to Swiece czarne i czuć ze nie przepala podmienie jeszcze na sprawdzenie czujnik fazy

Dobrze byłoby napisać jak się sprawa skończyła, żeby w przyszłości inni mogli skorzystać

- przecież kolega dopiero się rozkręca.
- jak sie rozkręci to napisze, dajcie mu trochę czasu.

p.s. czy to na temat.

...
Wieczorem jak skończe prace to zabiore sie za rozrząd moze naprawde skoczył :(
Robie test :P juz mam 130000 bez wymiany , nawet jak sie zerwie to mam wszystkie graty a uszczelka i tak daje olej na zewnątrz ...

Kolego to znaczy jakie masz graty??? Chyba nie myslisz że jak się zerwie pasek to założysz drugi i będzie po sprawie???Jak się pasek zerwie to będziesz miał demolkę silnika i byc może tłoki, głowicę, a może i blok do wymiany....

kolega "mechanik" bez sprzętu, kompa:P haha:P uśmiałem się:P

a co do pytania puotka to zgadzam się, jak jest temat to warto byłoby napisać rozwiązanie, przecież rece mu od klawiatury nie odpadną a może komuś sie przyda info

Ostatnia edycja:
Konrado a jak Tobie alfa zrobi psikusa to czy nie pomogłaby Ci informacja co naprawił u siebie Kolek?
Ludzie chyba od tego jest forum, a nie ktoś pyta nas o pomoc a potem ma to w dupie nie racząc nawet napisać co sie stało by następny koleś nie musiał zakładać u nas konta tylko po to by napisać 1 posta z dokładnie tym samym pytaniem.

Alfa już się nie zalewa to może teraz kolega kołek się "zalał" z radości...

Ostatnia edycja:
Dziwny ten "Pan", zajedzie silnik bo mu uszczelka olej puszcza. Z mechanikiem to raczej malo ma wspolnego

Jego alfa, jego interes, jak ja ma oczywiscie

Przepraszam że nie dopisałem co było grane ale byłem mocno zadowolony że wreszcie znalazłem i nawet do tego watku nie zagladałem
Co do zalewania to naprawde potem byłem mocno zalany ;)
Sprawa mechanikowania tez jest otwarta bo wróciłem do zawodu po kilku latach
Nie cierpię kabelków z ustawianiem laptopa portów itp bo sie na tym nie znam i jeszcze te programy do makaronów są do bani
Dlatego zmontowałem sobie juz examinera :)
Karta ze starego ale oprogramowanie od czerwonego i wszystko śmiga elegancko :)
Powracajac do tematu to zapchany był katalizator a jak rozpiełem rurę na portkach to nie starczyło i dalej wylot spalin był mocno utrudniony a poza tym sonda nie działała poprawnie
Pominąłem najważniejsze że sie grzała , a akurat robiłem kappe z mega przedmuchem dlatego sie sugerowałem w inną stronę

Pozdrawiam

- mimo wszystko dzięki za udzielenie informacji.
- podpowiadam koledze "elektronikowi" że pomiar ciśnienia oscyloskopem w komorze silnika pokaże na 100 % czy katalizator jest zatkany.
- także parametr Lambda regulation row 1 z programu Alfadiag daje wskazówkę ale wtedy należy analizowac resztę parametrów np. czas wtrysku paliwa.
- na zrzutach na zielono to impuls synchronizacji , zapłonu
- examiner smart chyba nie podaje tego parametru.
--

--

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót