Rozmiary opon alfa 156 V6

Auto
156
Witam

Posiadaczem alfy jestem po raz pierwszy w życiu i od dwóch tygodni. Model 156 z 2002 V6 192KM. Obecnie mam takie ogumienie Przód 215/45 r17 i tył 225/45 r17. Przyznaje auto bardzo dobrze trzyma się drogi. Chciałem poruszyć temat
1. dwóch różnych rozmiarów na każdej osi. Czy to dobra koncepcja? Z tego co wyczytałem to zalecenie jest na obu osiach takie samo ogumienie i jest to R17 215/45. Czy Waszym zdanie szerszy rozmiar na tylnej osi zwiększa stabilność jazdy. Jakie są jego wady i zalety?
2. Rozmiaru - Czy wstawienie R17 225/55 będzie dobrym pomysłem? Mam akurat takie continentale i mógłbym je wykorzystać do alfy. Nie ukrywam, że przy rozmiarze 215/45 wpadnięcie w studzienkę bywa przykre, a odgłos zawieszenia aż boli :(
Czy zatem rozmiar 225/55 jest w tym aucie do przyjęcia? Jak (moim zdaniem zapas między nadkolami jeszcze jest) może się odbić na komforcie, trwałości zawieszenia, stabilności prowadzenia?
Dziękuję i zapraszam do dyskusji :)

Ja mam w swojej 215/45/17, wstaw na obu osiach moim zdaniem jeden rozmiar. Prócz kwestii wizualnej szerszych opon z tyłu nie wiem czy jest jakieś inny plus. Może ktoś się wypowie jeszcze.
Pozdrawiam i gratuluje zakupu.

Witam

Posiadaczem alfy jestem po raz pierwszy w życiu i od dwóch tygodni. Model 156 z 2002 V6 192KM. Obecnie mam takie ogumienie Przód 215/45 r17 i tył 225/45 r17. Przyznaje auto bardzo dobrze trzyma się drogi. Chciałem poruszyć temat
1. dwóch różnych rozmiarów na każdej osi. Czy to dobra koncepcja? Z tego co wyczytałem to zalecenie jest na obu osiach takie samo ogumienie i jest to R17 215/45. Czy Waszym zdanie szerszy rozmiar na tylnej osi zwiększa stabilność jazdy. Jakie są jego wady i zalety?
2. Rozmiaru - Czy wstawienie R17 225/55 będzie dobrym pomysłem? Mam akurat takie continentale i mógłbym je wykorzystać do alfy. Nie ukrywam, że przy rozmiarze 215/45 wpadnięcie w studzienkę bywa przykre, a odgłos zawieszenia aż boli :(
Czy zatem rozmiar 225/55 jest w tym aucie do przyjęcia? Jak (moim zdaniem zapas między nadkolami jeszcze jest) może się odbić na komforcie, trwałości zawieszenia, stabilności prowadzenia?
Dziękuję i zapraszam do dyskusji :)

Nie wiem czy jest jakaś odczuwalna różnica w prowadzeniu. Miałem przez jakiś czas 205/50R17 z przodu i 225/45R17 z tyłu - nie odczułem.

Szerszy tył w Alfie z napędem na przód raczej nie ma za dużego sensu. Zalety, wady? No nie wiem, są dobre opony to to wykorzystaj i tyle. W niczym nie przeszkadza ani nie pomaga.
Trochę poza tematem, ale zawsze jestem zdziwiony jak ludzie narzekają na 215/45/17. Wg mnie jest to jeden z bardziej komfortowych rozmiarów. Albo inaczej - ostatni z takich, który wybacza jak nie zauważysz czegoś na drodze. 225/55 to przecież taki balon, że terenówkę można na tym postawić.

Szerszy tył w Alfie z napędem na przód raczej nie ma za dużego sensu. Zalety, wady? No nie wiem, są dobre opony to to wykorzystaj i tyle. W niczym nie przeszkadza ani nie pomaga.
Trochę poza tematem, ale zawsze jestem zdziwiony jak ludzie narzekają na 215/45/17. Wg mnie jest to jeden z bardziej komfortowych rozmiarów. Albo inaczej - ostatni z takich, który wybacza jak nie zauważysz czegoś na drodze. 225/55 to przecież taki balon, że terenówkę można na tym postawić.

225/55 to akurat oponki które został z insigni :)
Ogólnie ten rozmiar który mam teraz jest ok - ale naprawdę.. jak wjadę w nierówną studzienkę to łupnie konkretnie aż mnie boli. Zawieszenie jest ok więc na moje to kwestia opon. Osobiście w autach które miałem do tej pory miałem najczęsciej rozmiar z profilem 55 i nie czułem takiego uderzenia w zawieszenia.

225/55/17 obawiam się, że nie wejdą a nawet jeśli to może obcierać

Poza względami wizualnymi i szpanem pod remizą szersze gumy na tyle w samochodzie przednionapędowym podnoszą podsterowność (czyt. wszystko psują) no i będziesz miał dłuższą drogę hamowania niż gdyby szersze gumy były z przodu.
Poza tym AR156 z Busso czy też 2.4 ma wyczuwalnie cięższy przód co już samo w sobie nie poprawia prowadzenia i do tego jeszcze szersze opony na tył:blink: Chory pomysł!!! No chyba że komuś nie zależy na prowadzeniu...

U siebie w fałce z przodu mam 225/40/18 z tyłu 215/45/18

Szeroki tył w 156 jest bez sensu bo nie dogrzewasz opon wiec gorzej kleją. Ze względów estetycznych mozna dać 225 na tył ale dałbym miękka mieszankę. Na przód twarda na codzień.

Jeśli chodzi o profil opon to jak sądzicie czy mniejszy profil ma wpływ na większą wrażliwość na poprzeczne nierówności? Nie ukrywam, że bardzo mocno czuje te nierówności na dzisiejszym ogumieniu i auto w zakrętach, na których napotka poprzeczne nierówności zachowuje się dość nerwowo. Czy Waszym zdaniem zachowanie na nierównościach dotyczy tylko zawieszenia czy profil opon tez ma na nie wpływ?

Pewnie opona też ma wpływ. Niemniej jednak zawieszenie w 156 nadaje się tylko na równiutkie drogi. Na"normalnych" drogach zachowuje się skandalicznie. Nissan Almera lepiej wybiera nierówności niż Alfa. Taka smutna prawda.

Jacek - napisz jakie masz amortyzatory oraz opony. Tylko dokładnie prosze.

Jeśli chodzi o profil opon to jak sądzicie czy mniejszy profil ma wpływ na większą wrażliwość na poprzeczne nierówności? Nie ukrywam, że bardzo mocno czuje te nierówności na dzisiejszym ogumieniu i auto w zakrętach, na których napotka poprzeczne nierówności zachowuje się dość nerwowo. Czy Waszym zdaniem zachowanie na nierównościach dotyczy tylko zawieszenia czy profil opon tez ma na nie wpływ?

To raczej oczywiste, że niższy profil będzie mniej komfortowy ale na komfort i wybieranie nierówności wpływ ma wile więcej czynników stan zawieszenia, amorki, springi, rozmiar, offset czy masa felg czy choćby marka opon.

Amortyzatory
Powrót