• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak możliwości zamknięcia auta, otwarty bagażnik

SilverV6

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 jest :-D
Witam mam dość dziwny problem otóż dziś nie mogłem zamknąć swojej alfy z powodu palącej się kontrolki bagażnika, czy tak jak myślę jest to wina tego przełącznika w zamku klapy??? jak zdiagnozować usterkę i co jest temu winne??? zależy mi na szybkiej odpowiedzi i pomocy gdyż Auto stoi otwarte ;-(

Pozdrawiam Maciekqm

Masz sedana?
U mnie problemem przy palącej się kontrolce była przetarta, przełamana wiązka idąca do klapy. Zsuń tą gumową osłonkę i sprawdź w jakim stanie są kable.
Ja kupowałem zamek klapy niepotrzebnie.

sprawa z zamkiem ogarnięta co prawda nie wiem w jaki sposób ale działa. Zdemontowałem cały zamek, który ociekał z wd-40 lub czegoś podobnego odtłuszczone i wyczyszczone, przedmuchane kompresorem i jest ok, natomiast dostrzegłem jeszcze jeden problem otóż nie mam oświetlenia bagażnika żarówka nowa czy ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak i gdzie się znajduje czujnik tej lampki???

W zamku na klapie jest mikrostyk odpowiedzialny za jej włączenie.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

chodzi ci o ten który również gasi kontrolkę otwartego bagażnika na desce???

Nie wiem czy on też ją gasi ale zaraz sprawdze bo jestem akurat przy samochodzie.
Tak on też gasi kontrolke otwartego bagażnika

Ostatnia edycja:
Kontrolka gasnie ? Może problem jest w kablach? U mnie kiedyś nie łączyło i też działy się cuda z oświetleniem i kontrolka ale po oczyszczeniu i dogieciu blaszki wszystko wróciło do normy.

czyli do wymiany mam zamek bagażnika :-(

ja na Twoim miejscu sprawdziłbym wiązkę o której było napisane wyżej. Miałem ten sam problem z lampką i otwieraniem/zamykaniem bagażnika i przyczyna właśnie była w przetartych kablach

tak jak zamknę bagażnik gaśnie kontrolka i zamyka auto z centralnego natomiast nie mam oświetlenia bagażnika cały zamek wyjęty oczyszczony i wydmuchany blaszka jest ok skoro gaśnie kontrolka i działa centralny zamek tylko zastanawiam się czemu jest brak świtał a nie mam czym sprawdzić czy na kablach jest prąd a co do wiązki to jest w stanie idealnym brak jakichkolwiek oznak przetarć czy pęknięć tak więc wykluczam ją

ja robiłem ze 3 podejścia do przewodów w tej gumowej osłonie zanim zauważyłem uszkodzenie.

Poza tym u mnie było tak, że lampka działała, kiedy wyjąłem ją z miejsca montażu i przyłożyłem styki do blachy obok. Stąd wiedziałem, że lamka jest ok :)

Amortyzatory
Powrót