Kolejność świec w 2.0 TS

Czipsu

Użytkownik
Auto
156 1.9 JTDm '04
Wykręcałem dziś świece w celu ocenienia ich stanu i zastanowiła mnie jedna rzecz. Cewki idą w takiej kolejności:
G-D G-D D-G D-G
G - cewka główna (ta większa)
D - cewka dopalająca (ta mniejsza)
Jednak po wykręceniu świec ukazuje się taki obrazek:
attachment.php

G - świeca główna (z dużym gwintem)
D - świeca dopalająca (z małym gwintem)

Powie mi ktoś dlaczego akurat tak jest to zrobione? Dlaczego tylko na drugim cylindrze jest inna kolejność? Dlaczego na 3 i 4 cylindrze duże cewki idą na małe świece a małe cewki na duże świece?

Załączniki

• PjH24Zg.jpg
    PjH24Zg.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 354
Coś pokręciłeś z tym drugim cylindrem - tam też jest najpierw duża a potem mała świeca, podobnie jak na pozostałych cylindrach.
Nie ma dużych cewek i małych cewek. Cewki są jedne w ilości 4 szt. i są one założone na świece duże na 1 i 2 cylindrze oraz na świece małe na 3 i 4 cylindrze. W ten sposób każda cewka obsługuje dwie świece - małą i dużą. To jest tzw. układ CF-2.
W nowszych TS-ach układ ten został zmodyfikowany na CF-3 z krótkimi przewodami zapłonowymi.

No to sprawa cewek wyjaśniona, dzięki.
Pozostaje tylko kwestia tych świec - w drugim cylindrze najpierw jest na mały gwint, potem na duży.

Potwierdzam, w drugim cylindrze pierwsza jest świeca główna następna dopalająca, kilka dni temu wymieniałem. To że masz odwrotnie moim zdaniem może świadczyć, że były zerwane gwinty i ktoś naprawił w pierwszej wstawiając tuleję i gwintując na mały gwint-świeca dopalająca, a w drugiej rozwiercając i gwintując pod świecę główną. Radzę uważać przy dokręcaniu świec aby coś nie urwać.

No to sprawa cewek wyjaśniona, dzięki.
Pozostaje tylko kwestia tych świec - w drugim cylindrze najpierw jest na mały gwint, potem na duży.

No to pewnie ktoś coś kombinował, zamieniając kolejność świec na drugim cylindrze - tak, jak napisał kolega jurek.
To nie jest tak, jak powinno być, bo teraz masz taki stan, że cewka drugiego cylindra obsługuje dwie małe świece, a powinna obsługiwać jedną dużą i jedną małą, a poza tym iskra z dużej i małej świecy powinny być w odpowiednim miejscu w komorze spalania.
Myślę, że jak dobrze się przyjrzysz to bez problemu zobaczysz tę rzeźbę na drugim cylindrze.
Pierwszy raz słyszę o takiej zamianie. Jeśli jest tak , jak piszesz to trzeba by zrobić z tym porządek i przywrócić właściwą kolejność.

Dobra, to jutro jeszcze raz to sprawdzę, bo akurat będę miał nowy komplet świec.
W razie gdyby naprawdę było to zamienione, bo ktoś coś kiedyś pozmieniał to jak można przywrócić to do normalnego stanu? Tylko wymiana głowicy?

Trudno powiedzieć, co tam jest porobione.
To by musieli obejrzeć spece od tulejowania.

Mała poprawka, bo z tego wszystkiego i mi się pomyliło:
- cewka z drugiego cylindra powinna obsługiwać dwie duże świece z 2 i 3 cylindra, a jeśli jest tak, jak napisałeś to teraz obsługuje jedną małą na 2 cylindrze i jedną dużą na 3 cylindrze,
-no i analogicznie cewka z 3 cylindra powinna obsługiwać dwie małe świece na 2 i 3 cylindrze, a teraz obsługuje dużą na 2 cylindrze i małą na 3 cylindrze.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót