6 małych swiec? o co chodzi?

Auto
Alfa Romeo 156 2.0 TS
Witam, problem taki iz postanowiłem wymienic swiece, na poczatek tylko te 4 duze, zakupiłem komplecik jade do warsztatu mechanik odkreca po kolei.. pierwsza wymienił, druga wymienił, odkreca trzecia a tu zonk bo jest ta mała.. czwarta tak samo.. i teraz pytanie czy w 3 i 4 cylindrze te swiece sa na odwrót w sensie duza zamieniona z mała? czy moze poprzedni własciciel cos w głowicy takiego urzezbił i teraz mam 6 małych i 2 duze.. załuje ze kuzwa nie odkreciłem tych małych 4 ale juz zamykali warsztat, prosze o pomoc

Powinno byc cztery glowne( duze) i cztery male dopalajace. Jak masz inaczej to znaczy ze ktos nie mial zielonego pojecia o ukladzie swiec.

wyskrobane z S6plus

czyli mam rozumiec ze pod tymi 4 duzymi powiedzmy 'zakrywkami' powinny byc 4 takie same swiece, katalogowo bkr6ekpa? a pod tymi mniejszymi rownierz 4 takie same tylko ze mniejsze, oryginalnie pmr7a? nie ma tak ze pod mała zakrywka jest duza swieca?

Komplet świec do TS'a to 8 sztuk. 4 jednego typu i 4 drugiego. Nie widzę sensu zmiany tylko czterech. Fizycznie nie da się ich zamienić miejscami z wielu względów.
Nie wiem, kto to wykręcał ale niech sobie daruje tytuł mechanika. Nawet na pokrywie silnika jest rozrysowany schemat świec...

Amortyzatory
Powrót