Jak w temacie. Nie mam pojęcia jak co trzeba zrobić z tym odpowietrznikiem, bo nie chce się odkręcać ani wciskać, może potrzebny jest jakiś specjalny przyrząd? Alfa 156 1.6 ts 2001.
Jak w temacie. Nie mam pojęcia jak co trzeba zrobić z tym odpowietrznikiem, bo nie chce się odkręcać ani wciskać, może potrzebny jest jakiś specjalny przyrząd? Alfa 156 1.6 ts 2001.
musi się dac odkręcic normalny gwint moze poprostu Ci go zapiekło prysnij go jakims wd 40 kilka razy i odczekaj jakis czas tylko owazaj zebys go nie zerwał
alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v
W moim aucie wysprzęglik jest w skrzyni biegów a w dieslach chyba na zewnątrz. A jakim kluczem go odkręcacie bo u mnie żaden nie pasuje sam odpowietrznik wygląda tak jakby nie miał końcówki na klucz (jest okrągły)
zdaje mi się ze wysprzeglniki maz dwa lub 3 w powinien byc zaraz za pedałem sprzegła kolejny montowany do obudowy skrzyni ale co chcesz zrobic odpowietrzyc czy wyjąc ten wysprzeglnik ??
Chcę odpowietrzyć sprzęgło gdyż mam do wymiany pompkę która jest w kabinie i mam tylko jeden wysprzęglik w skrzyni (a tak na marginesie pierwsze słysze żeby auto miało 3 wysprzęgliki!?)
powiem tak są dwa jeden przy pedale sprzegla z odpowietrznikiem 2 przy skrzyni z odpowietrznikiem mechanik mi ostatnio powiedział ze jest jeszcze trzeci odpowietrznik w skrzyni
kolego!!!co ty za bzdury opowiadasz???
nasłuchałeś się jakiegoś "ciemniaka wróżbity" a nie mechanika.
w twojej alfie kolego emzet156 jest jedna pompka sprzęgłowa,jeden wysprzęglik i jeden odpowietrznik.
na dodatek odpowietrznik nie jest odkręcany,na ten wystający kruciec zakłada się wężyk od aparatu do odpowietrzania.
zakładam że nie masz takiego urządzenia,więc wężyk możesz założyć chocby po to żeby nie ubrudzić sobie skrzyni biegów.
ale do rzeczy!
odpowietrzenie sprzęgła to prosta operacja,tylko trzeba znać zasadę działania tego ustrojstwa.
na krućcu wysprzęglika wystającego ze skrzyni biegów jest druciana zawleczka która przytrzymuje przewód wychodzący od pompki sprzęgłowej.zakończenie przewodu ma dwa rowki.
wypnij przewód z wysprzęglika i zaraz wciśnij go spowrotem ale tak żeby zawleczka załapała na pierwszy rowek.kiedy z tego nieszczęsnego odpowietrznika zacznie lecieć płyn bez bąbelków powietrza dociskasz przewód na maksa,tak żeby załapał na drugi rowek.
i to wszystko!sprzęgło odpowietrzone!!!
P.S.był już kilka razy wałkowany ten temat na forum.
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
Dzięki andro34. Właśnie o taką odpowiedz mi chodziło! Zanim zapodałem temat szukałem na forum ale coś nie mogłem znalezć.POZDRAWIAM
Ja się może dołączę ...
Mam podobny problem ze sprzęgłem, Alfa 156 2.0 TS 1999r.
Sprzęgło bardzo ciężko się wciska. Na zapalonym silniki wciska się tak samo ciężko jak na zgaszonym. Czy to też może być winą zapowietrzenia czy raczej coś innego?
Sprzęgło powinno się wciskać z tą samą siłą na zapalonym jak i na zgaszonym silniku gdyż nie ma "wspomagania". U ciebie prawdopodobnie docisk się kończy.