Brak biegów, jest tylko 2

say91

Nowy
Auto
Alfa 156 1,6 T.S
Witam,
dzisiaj jadąc do pracy zatrzymałem się przy sygnalizacji świetlnej, chciałem zmienić bieg z 2 na 1 i niestety jedynka nie wskoczyła. Wchodzi tylko bieg 2 reszta w ogóle. podczas próby zmiany nie było żadnych zgrzytów, skrzynia działała prawidłowo przez cały czas. AR posiadam ponad rok, w tamtym roku wymieniłem silnik, fajnie by było gdy była to pierdoła, a nie kolejna wymiana. Może ma ktoś jakieś pomysły? :)

Biegi nie wchodzą na zapalonym i na zgaszonym silniku?

pozdro,
G.

Tak, na zapalonym i zgaszonym nie wchodzą.

- - - Updated - - -

Tak, manual

Patrzałeś kiedyś na olej w skrzyni ? Tzn. Sprzęgło wszystko można ominąć, to raczej byłby temat gdyby biegi wchodziły na zgaszonym, w tym wypadku trzeba przyjrzeć się samej skrzyni, trzeba to rozebrać i popatrzeć co tam się zcieło. Może też być tak, ze brakło Ci oleju i zrobiłą się tam jakaś mała mizeria

Ostatnia edycja:
Tak, olej w skrzyni wymieniałem w listopadzie, a sprawdzałem w kwietniu. Nie było żadnego ubytku, ani wycieku. Zresztą gdyby było za mało oleju wystąpiły by zgrzyty itp. tak mi się wydaje. A tu wszystko było ok i nagle brak biegów, bez wariacji, problemów z wyskakującymi biegami, czy zgrzytem podczas zmiany biegów.

W takim razie trzeba porozbierać i zobaczyć co tam się poluzowało, zacięło, czy urwało... Może łączanik, może coś w skrzyni się znalazło, albo poluzowalo, wystarczy puknać i sie odblokuje. Nie powiemy Ci, trzeba wejsc pod auto i popatrzec

Ostatnia edycja:
Tyle to się domyśliłem, może ktoś miał podobnie i mnie nakieruje na co zwrócić uwagę

Sprawdziłem wszystko i na moje oko winna jest tuleja koło drążka zmiany biegów. Jest cała połamana. Czy to może być główną przyczyną? I czy da się wyciągnąć cały drążek zmiany biegów górą, czy tylko z dołu?

Wyciągaj aku i bezpośrednio wybierakiem wbij bieg. Drazek od biegów siedzi sztywno czy lata jak żyd po pustym sklepie?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

lata jak żyd po pustym sklepie :)

- - - Updated - - -

Ogólnie ciężko mi robić cokolwiek przed blokiem bez jakichkolwiek narzędzi. Zastanawiam się czy jechać do mojej miejscowości, bo tam mam wszystko co potrzebuje, łącznie z kanałem. Tylko czy AR da radę przejechać tylko na 2 biegu 50 km

- - - Updated - - -

dam156sw a jak wybierakiem wbić bieg? Odkręcić korek wlewu oleju do skrzyni i tam śrubokrętem?

A więc stawiałbym na wyrwana linkę od zmiany biegów z przegubu lub wyskoczyła z kulki na wybieraku.

Nie. Wybierak to element na skrzyni biegów do którego są przykrecone linki od drążka
Bieg wbijesz normalnie ręką.

ok, w takim razie pod blokiem nic nie zdziałam. dam156SW jak myślisz dam radę przejechać na 2 biegu 50 km? czy może to w jakiś sposób zaszkodzić ar? czy lepiej laweta?

Czemu miałbys nie przejechac, kilka przerw byś zrobił i bys dojechał, ale w czasie i paliwowo jak to bedzie wygladac ?

W takim dystansie na dwojce będziesz jechał dość długo więc nie wiem czy to się opłaci patrząc jeszcze na zużycie paliwa. Jak jej nie zagotujesz to jej nic nie będzie:)

Czas jest, a AR w gazie więc duże koszty nie będą

Nie wiem czemu pod blokiem nic nie zrobisz? Co za problem wyjąć aku i podstawę aku by dostać się do wybieraka. Klucz 10, 13 i działasz.

To jedz, tylko uwazaj zeby nie zagotowac, tym bardziej, ze to gaz. A nie da rady jej czymś holnąć ?

Ten wybierak to się wodzik nazywa ... miałem ten sam problem w piątek... Tyle ,że ja straciłem wszystkie biegi.... sprawa banalna do ogarnięcia ... Tylko największy problem to jest gdzie to nowe dostać ... bo w ASO można kupić tylko komplet z linkami za 1000 zł ...

Amortyzatory
Powrót