Alfa Romeo 156 kupno

• Autor wątku Autor wątku Goro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Goro

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum moje pytanie brzmi tak.
Od pewnego czasu planuje zakupić Alfe Rome 156 lecz słyszałem dużo złego na temat ich silników i mam pytanie jaką werse polecacie oraz w czym wziąść benzyna,gaz,dissel z góry dziękuje za pomoc

Od kogo słyszałeś "dużo złego" o silnikach w AR156? Ja raczej słyszałem dużo dobrego, zwłaszcza o silnikach diesla JTD. Pytanie powinieneś uszczegółowić, np. auto ma służyć do jazdy po mieście czy w trasie? Czy interesuje ciebie moc czy raczej małe spalanie?

Auto ma słóżyć do jazdy i po mieście oraz w trasy spalanie wiadomo aby nie było duże

Skoro dużo złego słyszałeś o silnikach jtd common rail, to kup dymiącego wieśwagena...

Po pierwsze słyszałem nie słyszałem o silnikach JTD tylko o bezyniakach a po drugie mam pytanie takie jakie silniki polecacie bezynowe oraz dissle wcześniej miałem 1.8 TP i mi się on podobał ale teraz chce się wszystkiego dowiedzieć o tym modelu chodzi o 156 ponieważ moja alfa miała stłuczkę i chce kupić ją ponownie lecz każdy odradza mimo że mi się nim bardzo fajnie jeździło i praktycznie z silnikiem nie miałem kłopotów ale wiadomo każdy ma inne zdanie dlatego pisze tutaj aby teraz kupić coś dobrego z alfy 156

moja alfa miała stłuczkę i chce kupić ją ponownie lecz każdy odradza mimo że mi się nim bardzo fajnie jeździło i praktycznie z silnikiem nie miałem kłopotów
Skoro byłeś zadowolony to w czym problem.
A czy którykolwiek z tych doradców miał Alfę czy tylko słyszał od kogoś kto też słyszał od kogoś itd itd

Ja od siebie polecam jtd mam już czwartą i jest super i następna tez będzie jtd.

Ja polecan benzynę, szczególnie JTS. Poważnie. Tylko znajdź sobie sztukę poprawnie działającą - czyli porządne trzepanie przed zakupem. Jeśli kupisz emocjami dorżnięte gówno, to z płaczem, bólem i gulem dołączysz do narzekających jakie to Alfy i JTS-y badziewne i awaryjne. Jeśli podejdziesz do tematu poważnie, będziesz zadowolony bardziej niż z jakiegokolwiek innego auta, które mógłbyś kupić za te same pieniądze.
Pozdrawiam

Ja polecam 2,4 JTD, duża moc dobre osiągi i przy tym mało pali. A negatywne opinie to piszą ludzie którzy nigdy nie mieli z Alfami doczynienia.

witaj ja polecam jtsa jak będzie zadbana i będziesz dbał to tylko ogien na tłok :)

A ja polecam focusa. Im dłużej jeżdżę alfą, tym bardziej doceniam jak to dobrze zrobione auto jest (focus znaczy).

To zależy którą wersję Focusa masz na myśli. MK1 są bez awaryjne ale rdzewieją, a MK2 już takie dobre nie są.

MK I. W sumie nie chodzi nawet o bezawaryjność, tylko jakieś takie ogólne odczucie, jakbym do rękawiczki wsiadał ;) W alfie bardziej podoba mi się układ kierowniczy, design (zewn. i wewn.), moc silnika (ale praca już nie), no i alfa ma 4x4, torsena, 18 cm prześwitu, tego focus nie przeskoczy.

A ja Tobie polecę to czym sam jeżdżę czyli 1.9 jtd. Pali mało, a kopniecie ma niezle. Części niedrogie, grunt to.dbać i wszystko wymieniać na czas i masz niezawodny szybkoprzemieszczacz.

To zależy którą wersję Focusa masz na myśli. MK1 są bez awaryjne ale rdzewieją, a MK2 już takie dobre nie są.

Rozwijacie temat focusa czy pomagacie wybrać koledze AR gdzie wiadomo że to najlepsza marka.
Co do AR to jest ciężko wskazać najlepszą jednostkę. Każdy powie że jego najlepszy. Sprawa jest jakim funduszem operujesz? Wiadomo dobry Diesel będzie droższy a beznynki delikatniejsze i potrzebują troski. Pielęgnacja benzyniaka na pewno przełoży się na długi czas eksploatacji. Diesel jest mniej wymagający troski lecz nie do przesady. Oleje filtry i bieżące kontrole i bez problemu latasz.

Rozwijacie temat focusa czy pomagacie wybrać koledze AR gdzie wiadomo że to najlepsza marka.
Ty tak poważnie? :)

Ja polecam focusa, bo jak komuś nie potrzebne to co mnie (4x4, prześwit, itd) to focus jest lepszy w zasadzie pod każdym względem, zwłaszcza że porównujemy wtedy do zwykłej 156. Oczywiście moim zdaniem...

Nad silnikiem bym się zastanawiał, bo 1.8 tdci niekoniecznie lepsze od 1.9 jtd. Aczkolwiek pracuje ładniej.

Amortyzatory
Powrót