• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

części z KOMBI do SEDANA?

Auto
Alfa Romeo 156
Piona.
Zwracam się z poważnym dla mnie pytaniem i liczę na poważne podejście do sprawy z poważnymi odpowiedziami...
:)
Chodzi o to że posiadam Alfe Romeo 156 Sedan 2000r. Jestem w trakcie nabycia drugiego auta które chciałbym rozebrać je na części- Alfa Romeo 156 Kombi 2000r. Moje pytania są następujące- Czy jest możliwość zamontowania części z KOMBI do SEDANA?
* Maska
* Fetele, kanapa, boczki
* Progi
* Drzwi
...i wiele, wiele innych rzeczy
:confused:

Niby poważne pytanie ale czy serio nie widzisz różnic między tymi rzeczami?!
Przecież drzwi tylne są całkiem inne, kanapa tylna, oparcie i boczki też. Cały tył od drzwi to inne auta.

Ostatnia edycja:
Maska tak, fotele nie - tylna kanapa nie pasuje. Reszta nie wiem, drzwi przednie chyba tylko. Wiele, wiele innych tak, ale nie wszystkie. Zawieszenie takie samo, ale amortyzatory przednie zalezne od silnika. Za dużo tego jest żeby rozpisywać co tak, a co nie.

W sensie ze SportWagona do Berliny?
Nieee, z kombi do sedana
:P

Ostatnia edycja:
Zderzak przedni bodajże też pasuje. Części mechaniczne do silnika też. Amory nie do końca.

Kombi >> Sedan:
Maska, błotniki, ogólnie przód - pasuje
Przednie drzwi w całości pasują, co do tylnych to nie jestem pewny
Przednie fotele także pasują
Tylne kanapy nie pasują z racji możliwości ich składania w Kombi - w sedanie mamy metalową gródź oddzielającą kabinę od bagażnika.
Z wnętrza w zasadzie pasuje wszystko od deski po przednie fotele, środkowy tunel. Nie pasuje nic począwszy od tylnej kanapy, no poza osprzętem boczków tylnych drzwi, które pasują do sedana:D
Silnik, komora silnika - wszystko podejdzie, różnic nie zauważyłem.
Amortyzatory - pełna zgodność.
Sprężyny - przednie OK, tylne nie pasują, do kombi są twardsze, z racji większego ciężaru wersji kombi.
Wahacze - pełna zgodność.

Różnic jest stosunkowo mało, nie oszukujmy się, auta projektuje się tak, aby wersje nadwoziowe różniły się jak najmniejsza ilością części - kasa musi się zgadzać :)

Oczywiście podsufitka też nie pasuje.

Jeszcze jakby ktoś pytał odnośnie sedana:
Jeśli ktoś planuje wymiane tylnej półki z takiej na 2 zagłówki na taką na 3 zagłówki to wymienić równiez trzeba:
- plastikowe osłony tylnych słupków (od razu napiszę że starsze (czyli na 2 zagłówki) są mocowane na plastikowe kołki a nowsze na wkręty na które w blachach nie ma otworów)
- podsufitkę (bo zostaną dziury pomiedzy podsufitką a plastikowymi osłonami słupków tylnych)
- zagłówki od starszej wersji wejdą do półki na 3 zagłówki ale są za szerokie (te nowsze są weższe)
- trzeba przełożyć stare trzecie światło stopu bo maja inne wtyczki zasilające.

Amortyzatory
Powrót