Wymiana wtryskiwacza 2.5 V6

maniek015

Nowy
Auto
Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active
Witam.

Czy wykonywał ktoś operację wymiany wtryskiwacza na cylindrze 1? Bądź opcjonalnie 1,2,3 ? Czy po samym zdjęciu baranów uda się dojść do wtrysku na tyle aby go zdemontować? Jakby ktoś mógł przybliżyć ten proces w krokach. Wtrysk siedzi mocno na jakiś zaczepach, jest wkręcany?

Generalnie wtryski są wczepione w listwy na zapinkę, a w podstawę kolektora są zamocowane na wcisk na oringach.
Żeby wyciągnąć wtryskiwacz z listwy głowicy od strony grodzi ja bym:
1: zdjął kolektor
2: odkręcił barany
3: odkręcił listwę wtryskową (2 śrubki m10)
4: na końcu listwy masz zaworek, trzeba podstawić jakieś naczynko i go wcisnąć żeby spuścić ciśnienie benzynki
5: listwę trzeba umiejętnie pociągnąć do góry żeby wyczepić wtryski a ich nie połamać
6: w zależności jak wygodniej, możesz odpiąć listwę albo na aucie wysunąć zapinkę wtryskiwacza i go zmienić :)
7: no i jak dla mnie koniecznie nowe uszczelki pod baranki :(
Generalnie ja miałem straszny syf w listwach, normalnie pokruszony kamień jakby łupinki od jajek, więc możesz sprawdzić czy na górze wtryskiwaczy nie odkłada się syf :)

Generalnie wtryski są wczepione w listwy na zapinkę, a w podstawę kolektora są zamocowane na wcisk na oringach.
Żeby wyciągnąć wtryskiwacz z listwy głowicy od strony grodzi ja bym:
1: zdjął kolektor
2: odkręcił barany
3: odkręcił listwę wtryskową (2 śrubki m10)
4: na końcu listwy masz zaworek, trzeba podstawić jakieś naczynko i go wcisnąć żeby spuścić ciśnienie benzynki
5: listwę trzeba umiejętnie pociągnąć do góry żeby wyczepić wtryski a ich nie połamać
6: w zależności jak wygodniej, możesz odpiąć listwę albo na aucie wysunąć zapinkę wtryskiwacza i go zmienić :)
7: no i jak dla mnie koniecznie nowe uszczelki pod baranki :(
Generalnie ja miałem straszny syf w listwach, normalnie pokruszony kamień jakby łupinki od jajek, więc możesz sprawdzić czy na górze wtryskiwaczy nie odkłada się syf :)

Nie ma potrzeby ściągania kolektora. Po demontażu baranów wszystko jest pod ręką. Ja bym się zaopatrzył poza uszczelkami pod barany dodatkowo w oringi do wtrysków i browarka.

Wiesz co ja tak napisałem bo chyba wygodniej by mi było wtedy wyjmować baranki bo jeszcze LPG mam, a kolektor to w 3 minuty juz zdejmuje xD ale może rzeczywiście nie trzeba. Co do oringow pod wtryskiwacze to u mnie akurat były w bardzo dobrym stanie, ale można wymienić

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka

Ja bym polecał odkręcić barany, dużo lepszy dostęp jest, a i można poczyścić w środku dolot.
No i tak jak lukros pisał koniecznie spuść paliwo z listwy (ten zaworek na końcu), wczoraj wypiąłem przewód bez tego zabiegu i się delikatnie ubabrałem w benzynie :P
Do upuszczenia polecam zagięty gwóźdź, do tego naczynie z dużym otworem, albo jakaś miska. Listwę z czuciem ciągnij do góry, ja ciągnąłem raz z jednej raz z drugiej strony. Nie pogub tych drucików z wtyczek, najlepiej zasłonić otwory z baranów jakąś szmatką, żeby nic nie wpadło.

Dzięki za rady. Ktoś się orientuje czy uszczelki pod baranami różnią się między 2.5 a 3.0? U siebie mam zamontowane te od 3.0 wraz z podstawami :)

Takie same są ;) a baranki coś Ci dały?

Wiesz co, to może być mocne placebo, ale wydaje mi się że tak... Ale wiesz, subiektywność subiektywności :)

Wiecie może czym z wierzchu mogę wyczyścić zasyfione wtryski? IPA nie zaszkodzi?

ja czyściłem IPA w szpraju i wydłubywałem te łupinki jakąś wykałaczką czy coś, zależy jak u Ciebie to wygląda :) pewnie najlepiej dać na myjkę ultradźwiękową czy coś
a co do baranków i placebo to zyskał dół czy góra? :)

Mi chodzi tylko o wygląd zewnętrzny że tak powiem, bo iglica doprowadzona do porządku. Zdecydowanie góra, dół bez zmian. Ale nadal śmie twierdzić, że dół w 2.5 jest bardzo, bardzo słaby. Nie ma porównania do 3.0 z GTV chociażby. Czuć brak momentu.

Takie same są ;) a baranki coś Ci dały?

Nie są takie same - te od 3.0 mają otwór o większej średnicy - reszta taka sama, więc możesz sobie kupić od 2,5 ale otwory wewnętrzne będziesz musiał powiększyć.

Nie no uszczelki takie same są przecież

Ok - teraz już są takie same - sprzedają te od 3.0 do 2.5 - otworu nie trzeba powiększać ale w przypadku 2.5 otwór jest za duży.

Amortyzatory
Powrót