• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana Nagrzewnicy

Misiek8161

Nowy
Auto
1.8 16V T. Spark
Witam, jestem nowy na forum, jeśli bym napisał nie w tym dziale to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie. Wracając do problemu.. Zaczęła mi przeciekać nagrzewnica (ubywa płynu i jest mokro pod nogami i widać jak kapie z pod nagrzewnicy) Muszę ją wymienić, ale jak za to się zabrać? Zdejmować cały kokpit czy jest możliwość wymiany jej bez ściągania kokpitu?

Nagrzewnica wymieniona. Całej konsoli nie trzeba ściągać. Wystarczy odkręcić tunel i od spodu sie ją ładnie wykręca. Pozdrawiam

Dzięki za info.

W Punto2 się ściąga deskę :DDD

Napisane z komóreczki!

W tym też myślałem, że trzeba będzie ściągać całą, lecz to tylko zbędna robota. Wystarczy wykręcić tunel i jest dość dużo miejsca żeby wykręcić nagrzewnicę, lecz trzeba zaopatrzyć się w kluczyk 5mm

W tym też myślałem, że trzeba będzie ściągać całą, lecz to tylko zbędna robota. Wystarczy wykręcić tunel i jest dość dużo miejsca żeby wykręcić nagrzewnicę, lecz trzeba zaopatrzyć się w kluczyk 5mm
To mam jedno jeszcze tylko pytanie. Czy jak się wyciągnie nagrzewnicę to widać parownik klimatyzacji? Bo mam zamiar go kiedyś mechanicznie wyczyścić :D

Owszem widać, lecz żeby go wyjąć trzeba by było więcej rozkręcać, Ja tego nie rozkręcałem bo padła mi sama nagrzewnica, ale korzystając z okazji miałem go przedmuchać kompresorem, ale był czysty

No wyciągać nie chce tylko właśnie z kurzu i ogólnego syfu przedmuchać, no to spoko. Dzięki.

Tylko trzeba napisać że pomiędzy rurkami przy grodzi jest jeszcze jedna śrubka której nie widać, nie ma dostępu, i bez odkręcenia której ni cholery nie można zdjąć plastikowej osłony (można ją spróbować wyłamać). Łeb sześciokątny na kluczyk 4,5 albo 5 (chyba 5). Grzechotka oczywiście nie podchodzi...

A czy ma ktoś może jakieś fotki z operacji wymiany nagrzewnicy?

Amortyzatory
Powrót