Alfa 156 SW prośba o informacje

Jaco1984

Nowy
Auto
Alfa 156 SW JTD 16V
Witam.
Jestem świeżo po zakupie Alfy 156 SW 1.9 JTD 16V 150 PS. 2005 rok.
Jako że głównie jeździłem samochodami z silnikiem TDI chciałbym zasięgnąć kilku informacji.
Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę, co przejrzeć ewentualnie wymienić, co lubi "siadać"
w tym silniku. Wiem że jest temat łopatek w kolektorze i sprawa DPFa jednak nie wiem czy takie posiadam. Czytałem także o problemach z EGRem. Na dzień dzisiejszy wymieniłem wysprzęglik bo lekki wyciek był, termostat oraz 2 tulejki w zawieszeniu. Będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc.
Aha i jakby była jeszcze możliwość sprawdzenia numeru VIN. Mam książkę do 159 tys, obecnie 202tys jednak nie wiem czy jest to wiarygodne. NR VIN : ZAR93200001381245
Z góry dziękuję.

140KM. Tylko CW/Q4 miały 150.
Klap wirowych i dpf nie masz. EGR najlepiej wyłączyć w sofcie i zaślepić.

Napisane z komóreczki!

wg vin eper daje oprocz 140 jeszcze depot. 136
prod.11.1.2005 - fajna data :-)

w papierach mozna miec wszystko
sa tacy co maja gt a w papierach 147
mi pani w um np nie chciala w gt wpisac 5 miejsc no bo jak to nadwozie coupe i 5 miejsc
...
papier przyjmie wszystko :-)

To ja już nie wiem. Mówili mi że to jest silnik 150 konny Jtdm ten co w Alfie 159 :)
Jest ktoś w stanie sprawdzić mi jakieś informacje z Vinu? Przebieg, naprawy itd ?

w dziale 159 jest temat o spr vin
kolega alf a 147 sprawdza

mowili ...
a jak ja ci powiem ze to jest v6 192km to tez uwierzysz czy sprawdzisz ? :p;)

Ale mam przed sobą austriacki Brief i książkę serwisową i jest wszędzie 110 KW :D

Możesz mieć kolego rację jak najbardziej bo w roczniku 2005 od marca do maja 2006 były 1.9JTD o mocy 150KM montowane w zwykłej nie tylko Q4

czyli blad epera ?
moze nr silnika by nam rozwial watpliwosci?
bo eper po vin podaje 140 lub 136 dep.

Ostatnia edycja:
Witam.
Jestem świeżo po zakupie Alfy 156 SW 1.9 JTD 16V 150 PS. 2005 rok.
Jako że głównie jeździłem samochodami z silnikiem TDI chciałbym zasięgnąć kilku informacji.
Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę, co przejrzeć ewentualnie wymienić, co lubi "siadać"
w tym silniku. Wiem że jest temat łopatek w kolektorze i sprawa DPFa jednak nie wiem czy takie posiadam. Czytałem także o problemach z EGRem. Na dzień dzisiejszy wymieniłem wysprzęglik bo lekki wyciek był, termostat oraz 2 tulejki w zawieszeniu. Będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc.
Aha i jakby była jeszcze możliwość sprawdzenia numeru VIN. Mam książkę do 159 tys, obecnie 202tys jednak nie wiem czy jest to wiarygodne. NR VIN : ZAR93200001381245
Z góry dziękuję.

Trochę poszperaj po forum, poświęć czas. Zajmij się EGRem - wyczyść i częściowo zaślep (możesz spróbować na chwilę z pełną zaślepką, jak nie wywali błędu na desce to już tak zostaw). Wymień wężyki podciśnieniowe od sterowania zmienną geometrią (grucha-overboost czyli inaczej zdaje się N75 i overboost akumulator podciśnienia). Zastanów się nad rurami dolotu z nierdzewki. Kup kabel i zainstaluj /MES lub FES, sprawdz korekty wtrysków po dłuższej jeździe.

Były 156 zwykle sw z 110kw. Papiery papierami koledzy ale tabliczki znamionowej się nie oszuka chyba co? Sam mam taką. Końcówka produkcji Wychodzila w 150 KM. Także podawajcie pewne info :P
W tym silniku rozrzad najważniejsza sprawa, o egr dbasz raz na jakiś czas przeganiajac alfine oraz nie zamulajac. Nie ma klap wirowych. Z tego co czytam to najczęstsze usterki to czujnik vgt, pompa wysokiego ciśnienia, rury przed i za turo.
Polecam już dziś zamówić sobiebkabalek obd2 do diagnostyki bo zazwyczaj są to pierdóły, które sam rozwiążesz.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie za informacje :) Co do kabla to nie jest przypadkiem taki sam jak VAG do Audi bo posiadam taki w domu :)
A i jeszcze jedno pytanko. Czy dostane gdzieś gotowe blaszki do częściowego zaślepienia egra czy muszę sam wyprodukować :) ?

Ostatnia edycja:
Podajcie viny tych niby 150KM. Sprawdzę sobie coś.

Napisane z komóreczki!

Spoko sprawdzaj, ja zanim swoją kupiłem to dzwoniłem do serwisu alfy i mi to potwierdzili :)
BTW możemy się gdzieś ustawić to udowodniły empiryczne :P

Spoko sprawdzaj, ja zanim swoją kupiłem to dzwoniłem do serwisu alfy i mi to potwierdzili :)
BTW możemy się gdzieś ustawić to udowodniły empiryczne :P
No nie wiem czy dasz rady :]

Ten od pierwszego kolegi ewidentnie z VINu jest silnik M27 = 140KM, musiał bym dostać wersję softu z ECU bo może tam jest zmiana.

@UP
Też to chce sprawdzić :P ile tam teraz siedzi u Ciebie? ze 190?

A tabliczkę jaką masz kolego? A9XX?

Amortyzatory
Powrót