Skutki jazdy z niesprawnym termostatem

• Autor wątku Autor wątku nfear
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nfear

Guest
Witam
Wiem że takie tematy już są ale nie znalazłem w nich jakie skutki powoduje jazda z niesprawnym termostatem. Muszę się przyznać, że przejechałem już około 9 000 km z temperaturą lekko przekraczającą 50 stopni. Podłączyłem samochód do komputera ale nie wskazał żadnych błędów.

Samochód: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9 JTD 105KM
Rok prod. 1999.

Ale wtedy masz niedogrzany silnik i na pewno większe spalanie paliwa i pewnie mniejsze osiągi. No a w zimie ogrzewanie może nie mieć odpowiedniej wydajności.

*Większe spalanie
*Nieedogrzany silnik, nieefektywne ogrzewanie zimą
*Nieprawidłowa temperatura pracy silnika, olej ukazuje swoje najlepsze parametry i własciwości przy temp. 80 - 90 stopni, nie bez powodu jeździmy spokojnie na niedogrzanym silniku (przynajmniej tak powinno sie robić)

Jednym zdaniem, nie warto jeździc z niesprawnym termostatem, koszty jego wymiany nie sa zawrotne a dla silniczka to bardzo ważne.

Pozdrawiam i polecam zmiane części jak naszybciej, bo na czym tu oszczędzać?

Nie chodzi tu o koszty wymiany a raczej o różnicę zdań między mną a moim tatą :-) ja twierdzę że termostat jest do wymiany a on że jest ok :-)

a jak mogę stwierdzić, że wadliwy jest termostat a nie np czujnik po czym to poznać?

spalanie oscyluje oscyluje w granicach 6l/100km ~80 - 120 km/h

*Większe spalanie
*Nieedogrzany silnik, nieefektywne ogrzewanie zimą
*Nieprawidłowa temperatura pracy silnika, olej ukazuje swoje najlepsze parametry i własciwości przy temp. 80 - 90 stopni, nie bez powodu jeździmy spokojnie na niedogrzanym silniku (przynajmniej tak powinno sie robić)

+NAGAR!!! - mialem taki problem w poprzedniej ALFIE(146) nie lekcewarzylbym tego problemu!!!POZDRAWIAM:)

Kolego podłączałeś aUTO DO KOMPUTERA I JAKĄ TEMPERATURĘ WIDZI ecu JAK MASZ WSKAZÓWKĘ TROCHE PONAD 50C? - nawet jak na JTD to trochę mało (uwzględniając nawet przekłamywanie wskaźnika)

Sprawdzenie termostatu polega na odpaleniu zimnego silnika i obserwacji temperatury węży cieczy chłodzącej od 2 do 5-7 minut pracy silnika na biegu jałowym.
dotykamy:
-węży od nagrzewnicy. powinny być wyraźnie ciepłe
-górnego węża chłodnicy. będzie ciepły
-dolnego węża chłodnicy. będzie zimny, termostat jest OK.
będzie robił się ciepły w podobnym czasie jak górny wąż, termostat do wymiany.

Jeśli wszystko wskazuje na to że termostat jest dobry to na bank czujnik temperatury.

Źródło: klub internetowy Seat Ibiza

Ostatnia edycja:
Uszkodzony termostat w JTD może otwierać się przy zbyt niskiej temperaturze (60-65C), a tego ręką się nie sprawdzi... Może też otworzyć się ale już nie domykać

[156] Alfa 1.9 JTD 105KM, Zbyt niska temp. w granicach 55stopni

Witam,
proszę o radę w sprawie wskaźnika temperatury w alfie 156 1,9 jtd 105 KM, 2000 rok. Otóż jadąc autem cały czas wskazówka lekko jest powyżej 50 stopni, nawet po dwu godzinnej jezdzie taka się utrzymuje. Czy to jest wina wskaźnika w kabinie czy po prostu uszkodzony jest jakiś element???
Proszę o radę bo alfe mam dopiero od paru dni.

No i u mnie pojawił się problem... Tylko mam pytanko... Wymieniałem chłodnicę bo stara przeciekała po wymianie okazało się że silnik ma problem z przekroczeniem 50 C czasem temperatura dojdzie do 70 C ale tylko w korku... Pytanie czy podczas wymiany chłodnicy mechanicy mogli coś uszkodzić (zaznaczam że ze starą chłodnicą jak była w środku woda temp 90-91 C) Bo wmawiają mi że stara chłodnica mogła być zapchana i nie było tego problemu (teraz mam problem z ogrzaniem kabiny - ciepłe powietrze leci ale nie jest tak jak wcześniej, alfa przy wciśnięciu gazu czasem puści dymka co wcześniej się nie zdarzało). Prosiłbym o jakieś rady czy mogę się awanturować z mechanikiem i żądać wymiany termostatu/czujnika? Czy jest możliwość że podczas wymiany chłodnicy uszkodzili jakiś element?

-----
2.4 JTD

Ostatnia edycja:
Nie chodzi tu o koszty wymiany a raczej o różnicę zdań między mną a moim tatą :-) ja twierdzę że termostat jest do wymiany a on że jest ok :-)

a jak mogę stwierdzić, że wadliwy jest termostat a nie np czujnik po czym to poznać?

spalanie oscyluje oscyluje w granicach 6l/100km ~80 - 120 km/h
U mnie spalanie około5l więc chyba u ciebie spalanie poszło w góre.

---------- Post dodany o godzinie 22:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:11 ----------

No i u mnie pojawił się problem... Tylko mam pytanko... Wymieniałem chłodnicę bo stara przeciekała po wymianie okazało się że silnik ma problem z przekroczeniem 50 C czasem temperatura dojdzie do 70 C ale tylko w korku... Pytanie czy podczas wymiany chłodnicy mechanicy mogli coś uszkodzić (zaznaczam że ze starą chłodnicą jak była w środku woda temp 90-91 C) Bo wmawiają mi że stara chłodnica mogła być zapchana i nie było tego problemu (teraz mam problem z ogrzaniem kabiny - ciepłe powietrze leci ale nie jest tak jak wcześniej, alfa przy wciśnięciu gazu czasem puści dymka co wcześniej się nie zdarzało). Prosiłbym o jakieś rady czy mogę się awanturować z mechanikiem i żądać wymiany termostatu/czujnika? Czy jest możliwość że podczas wymiany chłodnicy uszkodzili jakiś element?

-----
2.4 JTD
Stara chłodnica po prostu mogła nie dawać rady odpowiednio chłodzić więc temperatura była wyższa(normalna) po wymianie chłodnicy wyszło na jaw,że termostat nie działa...tak myśle:)

---------- Post dodany o godzinie 22:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:15 ----------

Witam,
proszę o radę w sprawie wskaźnika temperatury w alfie 156 1,9 jtd 105 KM, 2000 rok. Otóż jadąc autem cały czas wskazówka lekko jest powyżej 50 stopni, nawet po dwu godzinnej jezdzie taka się utrzymuje. Czy to jest wina wskaźnika w kabinie czy po prostu uszkodzony jest jakiś element???
Proszę o radę bo alfe mam dopiero od paru dni.

U mnie jest to samo..Latem jak było gorąco wskaźnik wskazywał 70 stopni a teraz trzyma sie koło 50.Sprawdzałem na kompie tylko 8 stopni więcej-więc termostat do wymiany(szykuje już pieniądze:D)

Amortyzatory
Powrót