Motor control system failure

DawidSu

Nowy
Auto
156 2.0 JTS 2004
Witam! Dziś zaswieciła mi się kontrolla motor control system failure. Nigdzie nie jechalem przestawiałem tylko samochód na parkingu. Na wyższych obrotach pracuje równo, na jałowym praca jest nieregularna, wyczuwalne są drgania. Co to może być? świece, wtryskiwacz?

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Musisz podłączyć pod komputer w celu odczytania błędów, tak to można z fusów wróżyć co jest grane.

u mnie ten komunikat się zaświecił przez zepsuty termostat i niedogrzewanie silnika

szanowny kolego, taką odpowiedź znalazłem na waszym forum i za jej radą zmieniłem termostat - po wymianie wszystko jest ok.

Skoro komputer sygnalizuje błąd należałoby zacząć od tego co ten błąd powoduje a w tym pomaga diagnostyka za pomocą komputera. Wiedząc co powoduje błąd wiemy gdzie szukać przyczyny, równie dobrze może to być pierdoła typu zaśniedziała lub obluzowana wtyczka przy wtryskiwaczu itp, itd...

wtrysk pomalu daje znac o sobie czek ci migal i po jakims czsie przestał??

U mnie w dieslu od bodajże 2 miesięcy jeździłem "bez" termostatu i nie miałem checka dopiero zapalił się po wypięciu wtyczki od czujnika ale po 2-3 minutach zgasł .

Błąd się zapalił i świeci cały czas po każdym odpaleniu. Jest ktoś w Rzeszowie lub okolicach kto za flaszkę mógłby mi alfę podpiąć i zobaczyć. A i zapomniałem napisać to jts benzyna.

U mnie okazał się walnięty przepływomierz. Na początku okazjonalnie dawał o sobie znać aby wyśiąść całkowicie.

ale dizel to nie jts panowie
Jedyne co termostat ma wspólne z ECU to czujnik temperatury - jego odpięcie może wywołać błąd. Sam w sobie termostat jest mechanicznym urządzeniem, którego pracy ECU nie monitoruje. Nie ważne czy benzyna czy ropniak. I tyle w temacie.

Dawid każdy piątek o 19:30 parking pod Mostem Zamkowym na Podpromiu, przeważnie ktoś ma ze sobą kompa.

To niestety nie dziś :) pracuję do polnocy. Ale dzięki pewnie się kiedyś pojawię rekreacyjnie:)

MCSF polecam zachęcam powodzenia. po co kolejny temat zakładać.

Amortyzatory
Powrót