Stukanie, czy to maglownica????

SEBEK

Nowy
Auto
Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.
Panowie, po zimie wybrałem się na przegląd bo coś mi tam stukalo, w ASO stwierdzili że to wahacze przednie górne, więc wymieniłem niestety dalej stuka:(, teraz obstawiają ze to maglownica, fakt przy kręceniu kierownicą są lekkie stuki, pytanie tylko czy to napewno maglownica, drążek a może tylko końcowka, itp??? jak uwazacie, jak można to rozpoznać??? dodam że stuki dochodzą od strony kierowcy. Proszę o pomoc z góry dziękuję. Szerokośći i przyczepnośći, pozdrawiam!!!!

miałem podobny przypadek [peugeot405] obstawiali maglownice a okazało się że był walnięty krzyżak na wałku łączący przekładnie kierowniczą z kolumną kierownicy

Nom właśnie tego się obawiam, może ktoś mial to w Alfie, może da rade to jakoś sprawdzić, dodam, że mam przebieg 160 tyś. Proszę o jakie kolwiek sygestie.

Podepnę się pod temat.
Wymieniłem górne wahacze, dolne, łączniki stabilizatora oraz końcówki drążka kierowniczego, a kiedy samochód np. stoi i mam zapalony silnik, podczas kręcenia w lewo i prawo słychać pukanie, podobnie jest też na nierównościach poprzecznych (tzw. pralki itp).
Czy to maglownica? Jeśli tak, to jaki jest koszt regeneracji i gdzie ją wykonać?
Pozdrawiam.
- Rafał

Mam to samo
Narazie do wymiany ida koncowki drazkow kierowniczych i lewy drazek Jesli to nic nie pomoze wyglada na to ze do regeneracji bedzie maglownica :(:(

Nom właśnie tego się obawiam, może ktoś mial to w Alfie, może da rade to jakoś sprawdzić, dodam, że mam przebieg 160 tyś. Proszę o jakie kolwiek sygestie.
No właśnie, pewnie panom z ASO chodzi o to żebyś wymienił całe zawieszenie i maglownicę to pewnie wtedy stuki ustaną. Na odległość to trudno coś pomóc bo to może być wszystko. Jeśli samochód stoi i przy raptownym kręceniu kierownicą słychać stuki to najprawdopodobniej jest luz na drążku kierowniczym lub na końcówce drążka. Zarówno drążek, jak i końcówkę można kupić bez problemu i wcale nie trzeba wymieniać całej przekładni, która kosztuje majątek. Chociaż pewnie panowie z ASO najchętniej by to zrobili i skroili Cię na jakieś 3 tys. zł.

To zależy:
-Jak poruszasz kierownicą na wyłączonym silniku w prawo i lewo i słyszysz stuki, to masz luzy w przekładni, również moga być wycieki z maglownicy
- podczas jazdy na nierównościach słyszysz stuki to masz wywalone końcówki drążków kierowniczych, podobnie jest z wahaczami górnymi i dolnymi
- jeśli słyszysz stuki na nierównościach wjeżdzajac jednym kołem to masz gumy stabilizatora do wymiany

To zależy:
-Jak poruszasz kierownicą na wyłączonym silniku w prawo i lewo i słyszysz stuki, to masz luzy w przekładni, również moga być wycieki z maglownicy
- podczas jazdy na nierównościach słyszysz stuki to masz wywalone końcówki drążków kierowniczych, podobnie jest z wahaczami górnymi i dolnymi
- jeśli słyszysz stuki na nierównościach wjeżdzajac jednym kołem to masz gumy stabilizatora do wymiany
Postaram się jeszcze raz opisać zjawisko.
Tak więc, kiedy silnik jest zgaszony i wykonuję energiczne ruchy kierownicą lewo/prawo, to nie dochodzą żadne niepokojące dźwięki.
Natomiast kiedy silnik jest zapalony na biegu jałowym na postoju i wykonuję identyczne jak powyżej ruchy kierownicą wówczas słychać pukanie.

Druga sprawa, to stuki na nierównościach poprzecznych - ja też stawiam na gumy stabilizatora, dlatego ten problem poniekąd jest rozwiązany (ustalona przyczyna).
Pozdrawiam.
- Rafał

stawiam na gumy stabilizatora lub dolne sworznie wahaczy

stawiam na gumy stabilizatora lub dolne sworznie wahaczy
Dolne wahacze są nowe (mają może 500km - TRW), górne wymieniałem w zeszłym roku (TRW), gumy stabilizatora z pewnością są do wymiany, zastanawia mnie jednak to stukanie podczas kręcenia kołem kierownicy.
Pozdrawiam.
- Rafał

Podnies auto na podnosniku
Zdejmij przednie kola
Zlap reka za drazek kierowniczy a druga osoba niech kreci energicznie kierownica lewa prawa
U mnie luz wyczuwalny jest reka Nie wiadomo tylko czy to przekladnia czy drazek kierowniczy :( :(

Podnies auto na podnosniku
Zdejmij przednie kola
Zlap reka za drazek kierowniczy a druga osoba niech kreci energicznie kierownica lewa prawa
U mnie luz wyczuwalny jest reka Nie wiadomo tylko czy to przekladnia czy drazek kierowniczy :( :(

Jeżeli podniesiesz samochód zdejmiesz koło, wkręć śrubę mocującą koło, dokręć ją do końca, załóż klucz i uderz ręką w klucz obserwując końcówkę drążka, wtedy zobaczysz czy jest luz na końcówce drążka, przynajmniej ja tak sprawdzałem w poprzednich samochodach jakie miałem i nigdy się nie zawiodłem zawsze po wymianie takiej końcówki dawało efekt:) powodzenia :)
To może być utrudnione gdy stukanie jest dopiero mało odczuwalne ale da się tak to sprawdzić

To zależy:

a, jeżeli poruszam kierownicą na wyłączonym i włączonym silniku i słyszę stuk, natomiast w czasie jazdy nic nie słyszę to co to może być?
Mechanik "na słuch" stwierdził, że to lewy drążek kierowniczy.
Po zakupie okazało się, że drążek jest w jak najlepszym porządku.......

Amortyzatory
Powrót