W zeszłym tygodniu wymieniłem w serwisie pasek klinowy na nowy, wczoraj uległ zerwaniu. Wygląda się jakby się rozwarstwił na dwie części. Co mogło być przyczyną? Dzień wcześniej zrobiłem autem ok. 150km i nie było objawów np. piszczenia.???
W zeszłym tygodniu wymieniłem w serwisie pasek klinowy na nowy, wczoraj uległ zerwaniu. Wygląda się jakby się rozwarstwił na dwie części. Co mogło być przyczyną? Dzień wcześniej zrobiłem autem ok. 150km i nie było objawów np. piszczenia.???
Dlatego, że wszystkie elementy powinny być sprawdzone przed zamontowaniem nowego paska
Napisane z komóreczki!
Problem dotyczy Crosswagona 1.9 Jtdm.
Napinacz, koło pasowe wału, koło pasowe alternatora, koło sprężarki, brak osiowości kół.
Szukasz czy zgadujesz?
Napisane z komóreczki!
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
Mi dwa razy poleciał pasek. Raz jak zatarło mi się łożysko w sprężarce klimy, a drugi raz jak poszedł napinacz.
Mi też się tak dwa razy stało po tym jak załączyłem klime
U mnie był pęknięty alternator a raczej jego obudowa, ponadto napinacz miał luzy na boki co spowodowało że wszystkie rolki i urządzenia nie były w linii prostej. Pasek był spychany w jedną stronę i cięty na kawałki. Po wymianie alternatora i napinacza wszystko było OK![]()
Rolka poszła do wymiany, teraz wszystko jest ok. :-)