Po wymianie amortyzatorów - twardsze zawieszenie

matird

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 SW
Witam serdecznie forumowiczów.

Jakieś 3 miesiące temu przy okazji wymiany filtrów i oleju wymieniłem komplet amortyzatorów, stare miały sprawność niebezpiecznie niską. Dodatkowo wymieniane były dwa górne przednie wahacze. Zauważyłem jednak, że komfort jazdy zdecydowanie się pogorszył, owszem, czuć, że samochód na zakrętach trzyma się elegancko drogi, nie pływa, jednak zwykła miejska jazda jest uciążliwa. Każde nawet najmniejsze nierówności są bardzo odczuwalne. Nie wiem czy to może jest mój błąd przy wyborze amortyzatorów, czy może np. wymiana sprężyn by pomogła ?

Amortyzatory, o których mowa:
Przód: http://www.iparts.pl/czesc/amortyzator-trw-jgs165t,0-161-jgs165t-324087.html
Tył: http://allegro.pl/show_item.php?item=5765440561

Jeśli macie jakieś sugestie, podzielcie się proszę

pozdrawiam, Mateusz

Sprawa jest dość prosta. Miałeś wyeksploatowane zawieszenie a teraz masz wszystko sprawne. W 156 wyczuwanie nierówności drogi to raczej zaleta niż wada... Chyba nie liczyłeś, że będzie sztywno ale miękko:)
Ja często jeżdżę alfami użytkowników, którzy mimo całkowitego rozkładu zawieszenia nic z tym nie robią, bo przecież koła trzymają pion... Dopiero jak wsiądą do auta z prawidłowo działąjącym zawiasem otwierają usta z wrażenia, jak cicho i sprężyście można jeździć.

Dzięki Belfer. Prawdę mówiąc liczyłem, że będzie przede wszystkim bezpieczniej, ale przy okazji wygodniej :) Rozwiej jeszcze moje wątpliwości co do sprężyn jeśli możesz. Mogą mieć ewentualnie coś wspólnego ?

Oj czytam ten post i się zastanawiam w jakim stopniu mam zużyte amortyzatory bo 156tka lekko buja się po polskich dziurach .

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem, jakie masz sprężyny ale amory kupowałeś pod serię. Na jakich kołach jeździsz?

- - - Updated - - -

Oj czytam ten post i się zastanawiam w jakim stopniu mam zużyte amortyzatory bo 156tka lekko buja się po polskich dziurach .

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Jedziesz na "ścieżkę" w SKP i sprawdzasz ich skuteczność.

Przy przeglądzie masz mieć gratis. Ja u kolegi na SKP też nie płacę. Ogólnie biorą 10-20 zł za taki test z wydrukiem.

Z tymi testami zawieszenia to różnie bywa. Każda stacja inaczej pokazuje, a i nie zawsze wyłapie zużyty amortyzator.

Amortyzatory
Powrót