Dziwne dźwięki po 1,5 dnie postoju

Auto
Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM
Witam przez ostatnie kilka dni zauważyłem że zimny silnik wydaję jakieś metaliczne dźwięki po nocnym postoju . Problem sam zniknął ale po pewnym czasie powrócił . Wydaje mi się również że kontrolka od ciśnienia oleju jakoś późno gaśnie . Do wymiany oleju zostało jakieś 7 tyś km. Film przedstawia zachowanie silnika po 1.5 dnia postoju :

https://www.youtube.com/watch?v=5dNiaOnusrI

No klepie coś mocno. Na początku zawory albo popychacze, później jak wychodzisz z kamerą na zewnątrz to już bardziej panewki. Może to być efekt faktycznie słabego smarowania (zły olej, zbyt małe ciśnienie oleju)

Jaki olej masz?

Castrol Magnatec 10W40 A3/B4 . Teraz im cieplej się kurczę robi tym głośniej rano się zrobiło . Może być zapchany smok ? Czy jakieś inne propozycje ?

- - - Updated - - -

Dodam że po chwili wszystko cichnie klepanie itd co do tego momentu poza wnętrzem to miałem wciśnięte sprzęgło i prawdopodobnie opór pada ale póki jeździ nie wymieniam .

Co to znaczy zapchany smok?

Generalnie olejów castrola nikomu nie polecam, są po prostu słabe. Jeśli to nie jest po stronie oleju, to albo zbyt niskie ciśnienie oleju daje pompa, albo filtr oleju jest niskiej jakości i np na nim jest duży spadek ciśnienia oleju (słyszałem wielokrotnie o takich przypadkach).

Jaki montowałeś filtr?

Odnośnie hałasu na zewnątrz, jeśli tak Ci hałasuje łożysko, to ja bym się bał jeździć. Toż to w każdej chwili może się rozpaść.

Daj spokój. Zacznij od wymiany filtra oleju. Weź coś od chłopaków z AS24, tam Ci lipy nie sprzedadzą.

Tu nie chodzi o to, co się zniszczy (a zniszczyć się może dużo), ale w jakiej sytuacji i gdzie. Lepiej rozeznać się, poszukać optymalnie taniego mechanika, optymalnie tanio kupić części, niż potem 500km od domu na gwałt wymieniać taką rzecz bo możesz przepłacić 100%.

Dobra postaram się jak najszybciej to zmienić
Teraz jak poczytałem o tym uszkodzonym łożysku to się wymienimy alfa bd jeździć wokół komina

Przede wszystkim z filmiku mało co można wywnioskować, zwłaszcza przez okno i jak dźwięki sie odbijają tak przy ścianie. Kontrolka oleju gaśnie normalnie. Pewnie sama wymiana filtra za wiele nie pomoże, ale kupuj na przyszłość markowe produkty zwłaszcza oleju i powietrza. Jak dobrze poszukasz to są niewiele droższe. Co do doboru produktów z AS24... nie bierz filtra Clean, kiedyś rozpadł mi się filtr powietrza tej marki, całe szczęście w moim aucie, a jeszcze większe że nie zdążyło go wessać w turbine... a zawsze zmieniam filtry co 10kkm. Czasem widzę olejowe to są tak pordzewiałe po podobnym przebiegu jak by z miesiąc w jeziorze leżały a zużyty papier w środku czasem sprawia wrażenie tektury.

Nagraj filmik normalnie od przodu to może coś się z niego poradzi, tak to słychać jak by ni to dwumasa, ni to koło pasowe, a czasem też vacu tak grechocze.

Koło pasowe było zmieniane pół roku temu niby miała być INA a było MALO. Pasek nie drga ani nie podskakuje. Jutro nagram filmik po nocy. Co do dwymasy nie czuć typowych objawów drżenie dudnienie szarpanie.

Co do objawów doszło coś takiego: jadąc długo na 5. biegu prędkość min 60 max 120 , dystans ok 20 km następnie zatrzymując się na światłach silnik szarpie , obroty stoją równo ale czuć że silnik szarpie. Na obrotach tego nie czuć ale na postoju trochę drażni . Przechodzi najczęściej po 2 km w mieście jazda , stop , jazda , stop itd. Egr zaslepiony + wycięty kat.

następnie zatrzymując się na światłach silnik szarpie , obroty stoją równo ale czuć że silnik szarpie. Na obrotach tego nie czuć ale na postoju trochę drażni
A może to wtryskiwacz tak klekocze skoro silnik nierówno chodzi i kuleje na wolnych (nie będzie to widoczne na obrotomierzu bo dzieje się to w ułamku sekundy) Być może któryś wtryskiwacz sie przycina, zawiesza czy Bóg wie co się z nim dzieje.

Ostatnia edycja:
Wczoraj "posłuchałem" silnika to głównie słychać to klepanie po stronie prawej silnika jak się patrzy na niego . Prawdopodobnie ten wtryskiwacz tak tłucze . Jutro zrobię ten test przelewowy i się zobaczy .

Amortyzatory
Powrót