Ubytek płunu chłodniczego 1,9 16v

kolekszy

Nowy
Auto
AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by
czy silnik 1,9 16v ma jakieś newralgiczne miejsca gdzie z czasem pojawiają się wycieki płyny chłodniczego? pytam bo ostatnio po trasie 400 km ubyło mi 150ml płynu.
temperatura w trasie cały czas ok 90*, z małym wyjątkiem kiedy trzeba było hamować ze względu na wypadek na A4 wtedy temperatura podskoczyła na ponad 90* ale trwało to może z 10min, wentylatory chodziły i zbijały temp.
pierwsza myśl UPG, ale korek czysty, w zbiorniczku nic nie widać, bagnet czysty, nie kopci na biało, węże nie są przesadnie twarde, jest moc itd.
Chłodnica zmieniona rok temu, czy w 156 występowały wycieki na chłodnicy egr? na silniku nie widać żadnych wycieków, dla pewności zamówiłem już zestaw na sprawdzenie Co2 z spalinach

dziś jeszcze pozmieniam opaski na skręcane- może jakaś fabryczna puszcza po zagrzaniu

Sprawdź powrót z kolektora.

Napisane z komóreczki!

Sprawdź powrót z kolektora.

Napisane z komóreczki!

masz na myśli tą magistrale wodną na przodzie silnika?

nie wytrzymałem i pojechałem po sąsiedzku do mechanika- ma troszkę inny tester jak te na allegro ale nie wykazał on zmiany koloru;)

sprawdziłem jeszcze dla pewności w fesie działanie wentylatorów- jest OK, a przy jakiej temp powinny się załączyć 1, 2 bieg?

Ostatnia edycja:
Nie. Ta mała co jest od termostatu do zbiorniczka. I jest jeden krociec przy kolektorze.

Napisane z komóreczki!

u mnie nic nie cieknie, chodniczki suche, nagrzewnica Ok, pod korkiem nie ma masełka, spaliny normalne, a od roku znika mi płyn.... dolewka litr miesięcznie mniej wiecej...
czary.

Nie. Ta mała co jest od termostatu do zbiorniczka. I jest jeden krociec przy kolektorze.

Napisane z komóreczki!
Kurcze jestem ślepy i nic tam nie widze, możesz podesłać zdjecie tego elementu?( chyba ze masz na mysli ta cienka rurke polaczona kawalkiem weza) Dywaniki sa suche, poza tym jakby nagrzewnica ciekla to chyba parowałyby szyby i bylo by czuc taki specyficzny zapach.
Jak sam nic nie znajde to podobno mozna zakrecic taki adapter na zbiorniczek i wpompowac cisnienie w uklad- tak mi powiedzial mechanik

Ostatnia edycja:
Nie ma czegoś takiego. Po prostu masz w takim miejscu wyciek, że możesz tego łatwo nie znaleźć.
W Twoim przypadku sprawdź sobie chłodniczkę spalin. Najlepiej obejdź ją i będziesz wiedział. Poziom płynu w zbiorniczku oznacza poziom na jakim jest nieszczelność. Jeżeli znika całkiem to trzeba szukać w niższych partiach (chłodniczka, blok, magistrala)

- - - Updated - - -

Kurcze jestem ślepy i nic tam nie widze, możesz podesłać zdjecie tego elementu?( chyba ze masz na mysli ta cienka rurke polaczona kawalkiem weza)
Od zbiorniczka idzie mały wężyk powrotu wody i wchodzi do metalowej rurki - ów rurka cofając dalej ma rozgałęzienie gdzie, krótki gumowy wężyk łączy z króćcem kolektora. Tu często opaska nie trzyma.

Temat poruszony z płynem to może ja się jeszcze załapie mam pytanie , w mojej berlinie mam pęknięty zbiorniczek u góry co nie powoduje wycieku czy mogę tak jeździć ? Od kiedy wymieniłem termostat nie dolewałem płynu a było to już z pół roku ? Czymś to grozi bo jednak układ nie trzyma ciśnienia .

Sprawdź przewód powrotny nagrzewnicy. Wybierak skrzyni biegów o niego ociera i z czasem tworzy się dziura. U mnie na początku tylko trochę się sączyło, a z czasem zrobiła się dziura wielkości kciuka. Z tego co wiem to często się zdarza właśnie ze względu na jego felerne umiejscowienie.

Sprawdź przewód powrotny nagrzewnicy. Wybierak skrzyni biegów o niego ociera i z czasem tworzy się dziura. U mnie na początku tylko trochę się sączyło, a z czasem zrobiła się dziura wielkości kciuka. Z tego co wiem to często się zdarza właśnie ze względu na jego felerne umiejscowienie.
Umknęło mi to miejsce - tak jest tam wada montażowa (można poprawić we własnym zakresie).

To miejsce juz poprawialem kiedys, bo wpadlo mi to w oko, wiec tam wykluczam. Pozostaja mi weze przy termostacie, te zlacze za silnikiem co pisze jaboleq , moze faktycznie nagrzewnica( jest jakis sposob zeby tam zerknac bez rozbierania wszystkiego?)

dobra panowie, ale czemu tego płynu nigdzie nie widać? załóżmy że wycieka, powinien byc ślad, oglądam gdzie tylko można.... warsztat też sobie z tym na razie nie radzi... a dobry warsztat to jest.
ten płyn nie paruje, jak wycieka, podczas jazdy nawet w niewidocznym miejscu, powinien coś ochlapać, zostawić slady ale nic nie ma :(

- - - Updated - - -

Sprawdź przewód powrotny nagrzewnicy. Wybierak skrzyni biegów o niego ociera i z czasem tworzy się dziura.

pójdę tym tropem ale jeśli tam leci, gdzieś powinno to być widoczne, przecież nie leci w kosmos:)

Płyn np wyciekający do chłodnicy EGR wyparuje bez śladu.

Napisane z komóreczki!

Idac po rurce z powrotu do zbiorniczka za silnik, nie ma u mnie zadnego laczenia... Moze koncowka produkcji 156 miala to poprawione. Przegladajac zdjecia w necie powinno byc takie laczenie
495.jpg

Ostatnia edycja:
Ty masz w ogóle 16V silnik? Bo coś mi tu nie pasuje.

Napisane z komóreczki!

Tak 16v 1.9 110kw.
Przepraszam ale google pokazuje ze to kolektor od16v, poogladalem moj pod maska i wyglada inaczej, takze zdjecie ktore dodalem napewno nie jest od 16. Dzis przyszedl bimbrowy;) test do UPG i tak samo jak u mechanika nie zmienil koloru;)) pod wszystkie polaczenia gdzie plynie plyn popodkladam papier, moze tak znajde wyciek

Ostatnia edycja:
Jak ja miałem ostatnio lekki wyciek, to po około m-cu musiałem wymienić chłodnicę bo się okazało, że była w niej dziura której nie zauważyłem.

Prawdopodobnie znalazlem wyciek, na termostacie byla za slabo dokrecowa opaska, poniewaz dalo sie bez oporu zrobic jeszcze 2 obroty srubokrentem. A jak wiadomo w ukladzie podczas pracy jest cisnienie to jest duze prawdopodobienstwo ze tamtedy uciekal plyn. Jutro trasa do Torunia, wiec zobaczymy jak bedzie

Amortyzatory
Powrót