• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • działu się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

156 2.0 JTS 2003r Pojemność układu klimatyzacji

Auto
ALFA ROMEO 156 2.0 JTS ALFA ROMEO 156 1.9 JTD 140KM ALFA ROMEO 156 SW 2.0JTS HONDA CBR 929
Witam
Mam problem ,a konkretnie z ukladem klimatyzacji .Przeszukuje "fora" "autodate" i nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji o ilości czynnika, rozbieżność od 500g do 650g . Moja bella to 156 2.0 JTS 2003r po fejsie środka z klimatronikiem ?
Z góry dziękuje za pomoc.

Tą tabele to ja już widziałem . Nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie .

Nie wiem ile, ale do układu w GT wlazło x3. Dostałam to na wydruku w serwisie, z wykrzyknikiem. Nic się nie działo, sprężarka nie działała. Sterownik nie dał jej włączyć, może bada ciśnienie?

Boże Majka ty to jesteś "Fam Fatale" .
Nawet z klimą.
O ile dobrze pamiętam To na ostatnim serwisie klimy wlali mi 500gr.
Nie znalazłem wydruku żeby to potwierdzić.

No interesuje mnie dokładna ilość czynnika , ponieważ napełniłem układ ilością 550g , żeby uśrednić rozbieżność informacji . Działanie klimatyzacji jest za słabe i chciałbym wykluczyć podzespoły układu .
Dzieki za zainteresowanie moim problemem :)

O ciśnienie raczej mi chodziło.
W sumie Darek Ci podał wcześniej ile wpuścić, by układ działał poprawnie. Więcej nic nie da. Ale pojemność układ ma większą. Jak jest dużo za dużo sterownik odłącza na szczęście sprężarkę, inaczej moja byłaby już w regeneracji. Akurat taki miałam przypadek jednorazowy.

Możesz zobaczyć, czy sprężarka poprawnie pracuje – w sensie, czy sterownik za często i na za długi czas jej nie rozłącza. Wtedy może być takie wrażenie, że chłodzi słabiej, bo sterownik wymusza słabszą wydajność układu. Sterownik kontroluje ciśnienie w układzie i temp. poprzez on/off sprężarki i on/ff wentylatora. Więc sporo zależy od ciśnienia w układzie i ogólnie obciążenia silnika.
W serwisie badają szczelność, więc to masz na pewno wykluczone. Badają też ciśnienie w układzie na jałowym. Ważne, czy zawsze słabo chłodzi, czy czasami. Przyczyn może być wiele.
A z konkretnych komponentów, to kiedyś miałam problem z osuszaczem i wydajnością pracy układu, samą sprężarką, ale już nie pamiętam dokładnie, to było dawno temu.
No i przerwy w pracy sprężarki z powodu słabego styku. Mam teraz na stałe przewody, bez tej łączówki.

Szczęśliwie problem z wydajnością klimy od wielu lat mnie omija. Jeżdżę raz na rok na kompleksowy serwis w jedno miejsce i nie ma problemów póki co.

Boże Majka ty to jesteś "Fam Fatale" .
Nawet z klimą

Szereg usterek jednak mnie omija szerokim łukiem :)
Kolorowych snów :)

Ostatnia edycja:
Naszczescie jestem mechanikiem a uklady klimatyzacji w samochodach przerabiam juz od lat i wiem że prawidłowa dzialanie jest zalezne od prawidłowej ilości czynika ,przesto chce wykluczyć nieprawidłowe działanie . Ta tabela nic nie mowi o moim modelu znalazłem szereg informacji tylko że żadna nie jest potwierdzona .
156 2.0 JTS 2003 klimatronik

Może bardziej naświetle temat określając problem ,belle 156 mam z 2003 przed fejsliftem ,ale z nową jednostką napędową 2.0 JTS i fejsliftem kokpitu z klimatronikiem . Dane które są przedstawione w tabelach i autodatach mowią o modelach (od 1997 do 0.2 2002) i (po fejslifcie od 0.2 2002 do 2006) i gdzie ja tu mam się odnaleść ?

Wszystkie po FL wnętrza mają 500 g.

Ha :D dzięki za informacje , skąd ta wiedza jak mozna wiedzieć ?

rzuć okiem na to....może ci pomoze

Załączniki

• Przechwytywanie.jpg
    Przechwytywanie.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 11
Amortyzatory
Powrót