Zmiana oleju z Castrola na Shella Szybkie pytanie

Auto
Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM
Cześć mam pytanie warto przejść z oleju CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40 na SHELL HELIX HX7 DIESEL 10W40 ? Znajomy ze sklepu motoryzacyjnego mówił mi że shell jest o wiele lepszy.

Czyli płukanka i 5W40 ? Niestety ojcowy jest starej daty i jego zdanie "jest święte". "Wypłuczesz silnik i będzie po samochodzie" . Teraz może doleje na 13tkm 150 ml max 200 ml więc chyba na samochód 15 letni który teraz lata większość po mieście nie jest źle. Nie chce się już kłócić w domu o ten olej czy 5W czy 10W. Lepiej ten shell chyba wypada jednak .

Bo taka jest prawda, ten samochód nie ma 5 lat tylko 15, więc nagar który masz w silniku sprawia że nie masz wycieków, itp. Oczywiście to nie jest reguła i płukanie może pomóc, ale po płukaniu powinno się zalać silnik olejem 2 razy a nie jeden na gotowo.

Zgadzam się, że lepiej nie płukać. Jeśli silnik w tym wieku działa dobrze to tylko się cieszyć i nie kombinować :) Co do tematu to w ostatnich latach zraziłem się do obu tych marek olejów. W ogóle do tzw. marek "popularnych".

Bo taka jest prawda, ten samochód nie ma 5 lat tylko 15, więc nagar który masz w silniku sprawia że nie masz wycieków, itp. Oczywiście to nie jest reguła i płukanie może pomóc, ale po płukaniu powinno się zalać silnik olejem 2 razy a nie jeden na gotowo.
Co za bzdury. :lol: Cała ta gadka o nagarze miała rację bytu jak Polacy jeździli maluchami i polonezami, ale nie we współczesnym samochodzie. :haha: Do diesla lejesz spokojnie płukankę, na to 5W40 i może być tylko lepiej. Jeżeli silnik jest takim szrotem, że jedynie nagary mu mają szczelność utrzymywać, to zepchnij lepiej ten wrak do najbliższej rzeki i daj sobie spokój, bo to nie w oleju tkwi problem. :D

Ja bym to zrobił ale jak wyżej pisałem no nie przekonam do tego niestety. wracając do głównego pytania :D Castrol vs Shell

auto czyje , kasa na utrzymanie kogo? ,olej -inny!!!

Jeżeli Twój, to chyba o zdanie pytać nie musisz. No chyba, że ojciec na bagnecie zobaczy że to 5W, a nie 10 :D
Na upartego nie płucz, tylko zalej 5W, nie wybuchnie.

Dokładnie tak jak Seba radzi, postaw ojca przed faktem dokonanym: "olej to olej, na uj drążyć temat". ;) Zalej na spokojnie 5w, pojeździj jedną, czy dwie wymiany, a jak się przekonasz że nic się złego nie dzieje, to zrobisz wtedy płukankę.

Noo dobra :D Ale jak mi się coś rozszczelni to Was znajdę :D :D :D (żart) jutro coś zamówię a teraz wracając do głównego pytanie Shell czy Castrol ? 5W40 czy 5W30 ? Jak teraz to jest bo sam już nie wiem ?

Wlej 5w40 w baniak od 10w40 o po sprawie

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

No ale po co te kombinacje, to ja nie wiem... ;)

No dobra olej zmieniony , teraz założyłem filtry Filtrona i silnik chodzi inaczej. Ciszej i na zimnym nie klekota jak klekotał pewnie wine miał filtr paliwa (MaxGear) i powietrza tez chyba jakiś chińczyk który miał siatkę na zewnątrz a ten teraz ma siatkę w środku robi to jakąś różnice ?

Prędzej również po zmianie na castrolu jeszcze nie było tak może ma coś wspólnego filtr ? Prędzej kraft (duży) teraz filtron (znacznie mniejszy) .

Mam prośbę pisz po polsku bo ciężko się to czyta :D

Olej zalałeś ten sam 10W40?

Ja 3 lata temu Passerati z 98 wypłukanej płukanka luqui Molly z lekka obawa co będzie (chciałem zastąpić 10w40 -> 5w50 dla turbinki) nic sie złego nie stało a turbo odżyło :-) polecam taki zabieg

Wysłane z ☎️

Amortyzatory
Powrót