• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Brak ładowania alfa 156 2.5 v6

cinas

Nowy
Auto
Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM
Witam
Więc tak - w przeciągu 5 miesięcy 2 razy alternator był wyciągany z powodu braku ładowania
objawy:
- świecąca się kontrolka ładowania
- prędkościomierz nie działa gdy nie ma ładowania
- wyładowujący się akumulator
Za pierwszym razem, w alternatorze wymieniono szczotki, tuleje, łożyska
Za drugim razem dodatkowo szczotki plus regulator napięcia
5 godzin po montażu, zaświeciła się kontrolka ładowania i padł akumulator.
Generalnie załamka.
Na zimnym silniku ładowanie jest, ale jak dostanie temperatury to nie ma.
Dodam, że sam tego nie robię ( a szkoda - brak czasu).
Jaka kolwiek pomoc/rada mile widziana.

Pozdrawiam

- świecąca się kontrolka ładowania
- prędkościomierz nie działa gdy nie ma ładowania
- wyładowujący się akumulator
objawy ewidentne, jakby alternator dalej nie domagał, nie ładował

- - - Updated - - -

Za pierwszym razem, w alternatorze wymieniono szczotki, tuleje, łożyska
Za drugim razem dodatkowo szczotki plus regulator napięcia
nie rozumiem, dlaczego nie zregenerowali go za pierwszym razem solidnie z gwarancją 12 miesięczną

- - - Updated - - -

Uważam nadal, że alternator lub regulator napięcia do wymiany. Mierzyłeś napięcie jakie daje alternator ? Napięcie ładowania powinno wynieść min 13,9 - 14,0 - 14,3 V

Jeżeli potrzebujesz to posiadam 2 takie alternatory w bardzo dobrym stanie. Zmienisz i zobaczysz czy to nie udilnosc mechaników czy coś grubszego.

zieloo007 napisał:
nie rozumiem, dlaczego nie zregenerowali go za pierwszym razem solidnie z gwarancją 12 miesięczną

Też tego nie rozumiem - nie jest zwolennikiem taniości - jak jest tanio to nie jest dobrze
zieloo007 napisał:
Mierzyłeś napięcie jakie daje alternator ? Napięcie ładowania powinno wynieść min 13,9 - 14,0 - 14,3 V
Dziś się okazało, że po nagrzaniu do 70 stopni nie ładuje. Napięcie tylko z aku.
Auto u mechanika - od przyszłego tygodnia będzie go wyciągać. Dziś byłem u gościa który robił alternator - będzie szukał przyczyny. Niby u niego było ok - tym razem będę przy tym. W najgorszym przypadku kupię zregenerowany. około 500 stów.
Wirlds napisał:
eżeli potrzebujesz to posiadam 2 takie alternatory w bardzo dobrym stanie. Zmienisz i zobaczysz czy to nie udilnosc mechaników czy coś grubszego.
Nie dziękuję - nie mam czasu na eksperymenty samodzielne.
Tak sobie myślę, że może stojan szlak trafił ... Nie wiem... czekam do przyszłego tygodnia.
Pozdrawiam

Ok
Więc tak - problem nie rozwiązany...
Szybki skrót smutnej historii
- alternator w piątek "niby" sprawdzony - facet zajmujący się regeneracją stwierdził, że jest super ok.
- wczoraj założony - brak ładowania... brak słów
- dziś - na krótko wyciągnąłem kable - wzbudzający plus, od ładowania plus, no i masa minus - ładowania brak...
99,999% obstawiam kaplicę alternatora
Mylę się ??

btw - szukam namiaru na regenrowany nowy altek
pozdrawiam

nie poważny jest gośc ktory zajmuje się "regeneracją " alternatorów

Jaki regulator włożyli panowie od regenerowania alternatorów?
Są dwa typy, z wyglądu prawie identyczne. Niestety jeden do mostków 6-cio diodowych drugi do 9-cio diodowych. Ostatnio się bardzo zdziwiłem w tej kwestii kupując nowy regulator.
Jeśli dostałeś ten do 9-cio to nie będziesz miał ładowania bo budowa trochę inna jest (D+ nie jest połączony wewnętrznie z B+ tylko liczy na osobny prostownik bezpośrednio z uzwojeń). Ma też dodatkową śrubkę do masy (widać po plastiku że jest tam styk - czego nie ma w oryginale).
Najprostszy sposób na sprawdzenie - odłączyć przewód wzbudzenia od alternatora, w to miejsce wpiąć na chwile kabelek z żarówką szeregowo (może być 5W) i na zapalonym silniku przytknąć do klemy + akumulatora. Kontrolka na desce będzie świecić oczywiście, żarówka na kablu nie powinna. Za to powinno się pojawić napięcie ładowania na klemach akumulatora.
Jeśli napięcia ładowania nie będzie to przyczyn trzeba szukać w alternatorze/regulatorze.

PZDR.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - tylko takie pytanie jeszcze
Czy na maszynie która sprawdza alternator nie powinno wyjść to co piszesz o diodach ?

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - tylko takie pytanie jeszcze
Czy na maszynie która sprawdza alternator nie powinno wyjść to co piszesz o diodach ?

Nie wyjdzie na maszynie w tym przypadku.

Oryginalny regulator na mostek 6 diod pobiera minimalny prąd wzbudzenia z D+ i jeśli regulator wykryje że alternator wytwarza już cokolwiek (napięcie z jednego z uzwojeń jest brane pod uwagę - W) to przełącza się na zasilanie wzbudzenia nie z D+ (gdzie w oryginale prąd jest za mały żeby wytworzyć cokolwiek użytecznego) a z B+.

W tym zamienniku nie ma wewnętrznej możliwości przełączania się na zasilanie z B+. Cały czas ciągnie minimalny prąd z D+ i praktycznie ładowania brak. Po prostu jest tam inny układ nadzorujący.
Jeśli podasz na D+ napięcie bezpośrednio z akumulatora przez żarówkę to w prosty sposób sprawdzisz czy to kwestia nieprawidłowego regulatora czy nie.

Maszyna symuluje pracę właśnie w sposób 2 - podaje się B+ na D+.

Nie wiem dlaczego ale ostatnio trafił mi się przypadkiem taki właśnie zamiennik z aluminiowym prostokątnym radiatorem. Z premedytacją przerobiłem alternator (mostek) żeby współpracował z nim bo daje (moim zdaniem) najlepsze możliwe napięcie ładowania - 14.4V, a nie jak badziewny włoski oryginał 14.0V.
Co ciekawe regulator kupiony był w jednym z najlepszych warsztatów zajmujących się regeneracją alternatorów i rozruszników w okolicy... i taki wałek :), a i jeszcze w dodatku za pierwszym razem nie zorientowałem się ocb i pojechałem wymienić na nowy (wymienili) i okazało się że (nie)działa w aucie tak samo jak poprzedni.
Na szczęście później testowałem alternator na stole i sprawa okazała się spokojnie do ogarnięcia przez średnio rozgarniętą jaszczurkę...

P.S.
Zaraz ktoś powie że napięcie badziewnego włoskiego oryginału to 13.8-14.4... już tłumaczę... w zależności od temperatury! Na nagrzanym to 14.0V w 3 oryginalnych sztukach z którymi miałem do czynienia.

Ciąg dalszy smutnej historii...
- Podpiąłem szeregowo żarówkę - świeci na odpalonym silniku
Szukam alternatora - nie mam już czasu by polegać na "fachowcach" - mam tylko nadzieję, że go znajdę...
pozdrawiam

Witam ponownie
Dziś mechanik osiągnął level expert w demontażu i montażu alternatora. 6 h... (3 raz w ciągu 10 dni)
Zamontowany altek po regeneracji. Działa... Ale...
Co rozumiecie pod pojęciem regeneracja? pytam gdyż w regenerowanym altku był stary regulator napięcia. Sądziłem, że takie elementy się wymienia obligatoryjnie. Nie miałem już ochoty na przekładki i ten już został.
Przed montażem bez obciążenia ma 14.5v.
Co do starego - nie odpuszczę temu co mi regenrował go.

uploadfromtaptalk1466790946489.jpg
Taki jest regulator napięcia w popsutym altku. Taki ma być?
Pozdrawiam

389.jpg

A to jest stary regulator - różnica jest w numerach - jak jest różnica między nimi?
Wieczorem pójdę na warsztat i je porównam.
Pozdrawiam

389.jpg

A to jest stary regulator - różnica jest w numerach - jak jest różnica między nimi?
Wieczorem pójdę na warsztat i je porównam.
Pozdrawiam

ooo....
Niestety o innym typie alternatora myślałem :), regulator jest OK.
Tak czy inaczej reguła przy obu typach jest taka sama - przez żarówkę powinno go wzbudzać.
Natomiast do kosza moje dywagacje o innym typie regulatora do innego mostka - tu problemu nie ma.
I jeszcze jedno, ten typ regulatora raczej będzie dawał napięcie ładowania :) a nie "włoskie", tj. 14.4V

A jest jakaś możliwość sprawdzenia samego regulatora napięcia? Może oba są sprawne a wina leży w samym alrenatorze.

Wysłane z mojego D2403 przy użyciu Tapatalka

A jest jakaś możliwość sprawdzenia samego regulatora napięcia? Może oba są sprawne a wina leży w samym alrenatorze.

Jest możliwość, potrzebny oscyloskop i regulowany zasilacz 12-15V +ew. jakaś dekada rezystancyjna lub nawet zwykły rezystor (25W mocy chyba by wystarczyło).
B+/D+ z zasilacza
GND - wiadomo
Zamiast szczotek trzeba dać odpowiedni rezystor (imitujący uzwojenie rotora)

Trzeba by mierzyć zmianę wypełnienia impulsu w odniesieniu od napięcia B+/D+.
Inna sprawa, że nie mamy charakterystyki wzorcowej sprawnego regulatora więc trzeba by też sprawny przemierzyć lub wyszukać odpowiednią notę dla danego typu regulatora.

Prościej będzie zamontować go w sprawnym alternatorze i uruchomić na stole.

PZDR.

No nic - dziękuję za pomoc. Regulatorów nie sprawdzę, bo sprawny alternator zamontowany.
Pozdrawiam

Siemka. Odkopię troszkę temata bo tysz użytkuję Busso i również mam taki regiel.

Jaki zamiennik regulatora 1 197 311 550 można zastosować?

Cyferki troszkę zamazane, ale to jest ten sam regiel.

regiel busso.jpg

Amortyzatory
Powrót