Jak to jest naprawdę z Twin Spark??

Norek212

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115km
Witam, aktualnie posiadam ale 147 w jtd lecz z powodu zmiany pracy (15km w jedną stronę chyba za mało jak na diesla) zamierzam zmienić na alfe 156 w benzynie początko chciałem 2.5 v6 lecz z powodu wysokiego spalania i wysokiej ceny paliwa muszę trochę opuścić wymagania i zainteresowałem się 1.8ts. Słyszałem wiele złych opini na temat tego silnika, ale wydaje mi się że są to opinie takie jak na temat marki alfa romeo nikt nie miał a każdy wie że jest awaryjna, dlatego pytam posiadaczy jak to jest z tymi twin sparkami naprawdę są tak awaryjne jak mówią?? Jak współpracują z podtlenkiem LPG?? Lepiej pozostać z solidnym dieselkiem??

No pewnie, że lepiej. Chyba, że ci sie znudziła albo co. Zresztą, 15 km w jedną stronę dizelku starczy.

nie idzie na to pytanie odpowiedzieć .....
Alfa z TS to loteria jak każdy samochód,możesz trafić na dobry,możesz na wyjechany
ja mam 2.0 TS w spiderku i złgo słowa nie powiem,ale moja jest magiczna:)
malo pali,oleju wogóle nie bierze,chodzi jak marzenie....
ale gdybym teraz kupował?nie,nie brał bym już TS....za duży stres haha

Mam 2.0 TS, silnik bardzo dobrze się sprawuje, mam go od 2014 roku i nie wykonywałem jeszcze napraw, nie miałem usterek. Uważam, że to dobra jednostka o ile się o nią dba tzn. systematyczne wymiany oleju, kontrola poziomu oleju. Więcej jest o nim złych historii niż prawdy.

Mam od dwóch lat, jedyną rzeczą ponad plan każdego innego silnika była wymiana wariatora - jakieś 600,00 zł oraz profilaktyczna wymiana panewek korbowodowych (koszt jakieś 100,00 zł przy okazji innej roboty). Stare były po 140 tys. na blacie w niezłym stanie, na 3 cylindrach wręcz w idealnym, na 4 noszące ślad zużycia. Poza tym w porządku, o ile pilnujesz oleju. Na pytanie o konsumpcję nie odpowiem bo mi trochę podcieka z uszczelniacza wału, jak zrobię to powiem :) A ogólnie silnik dynamiczny, przyjemny w użytkowaniu, spalanie rzędu 11,5l/100 km w przeważnie miejskim trybie.

Ja kupiłem 156 z 1.8 benzynkę z gazem i powiem, że ładnie chodzi, z wyliczeń spala:
80-100zł/1,5-2 miesiące benzyny (~4,30zł/l) (chociaż ten maj był i początkami mroźny, pamiętacie?)
i 300km przejeżdżam regularnie na pełnym zbiorniku gazu tj 30l. (10l/100) i to na jeździe miejskiej, na trasie ciut mniej ale podobnie wychodzi.

Co do samego silnika. Pracuje spokojnie, ładnie, płynnie. Ale jest po konkretnym remoncie miejsc skąd wcześniej olej cieknął, zrobiłem nią 4k km od naprawy, oleju nie zeszło nic (wymiana pokrywy silnika, rozrządu, wałka rozrządu bo klin w nim był ubity, uszczelek, obudowy z pompą wody- czyli wszystkich miejsc gdzie mógł uciekać olej). Panewki... no zaczyna je być słychać powoli, ale to koszt 100 zł i można wymienić je chyba bez jakiś fanaberii, swoją drogą jakby ktoś offtopicował i odpowiedział czy koniecznie trzeba ten wał korbowy szlifować? Na pewno auto bardzo wygodne i świetnie prowadzące się. Wiesz... wlejesz jej olej za stówkę+, przysiądziesz do innych rzeczy i się ciut przyłożysz i będziesz miał autko na pare lat jeśli nie zgnite elementy nośne i dół. Ja trafiłem na belle śmigającą na Chorwacji do 2012- prosta sprawa że brałem. I poza lakierniczymi mankamentami czy plastikami wnętrza, z silnikiem mam tylko problem że mi zgaśnie jak go rozhulam i wcisnę sprzęgło- ale to jest czujnik wału do wymiany bo się wysłużył, więc się przestałem martwić i stresować już, kiedy znalazłem post innego kolegi z tego samego miasta z tym samym problemem i rozwiązaniem. Lubisz się bawić z samochodem, to warto, ale czasami ilość elektryki w samochodzie przeraża (np nawiewy) :P

Ahh te stereotypy. Ja do pracy mam 2 km i co? Jeżdzę dieslem. Czemu miałbym niby nie jeździć? Wiadomo że diesel się długo grzeje, że nie poleca się przekraczania tych 2, 2,5 tys obrotów na zimnym silniku, ale bez przesady jeździć można normalnie. JTD rządzi :)

Na duże spalanie w 1.8 jest jedno rozwiązanie [emoji14] lpg i zapominasz o koszcie paliwa

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót