Jak to naprawić ?? Drążek biegów.

bronq05

Nowy
Auto
Alfa Crosswagon 1.9 JTDm - była. Jest 159 1.9 120km
Witam, otóż stała się rzecz okropna.... dałem się ojcu przejechać moją Alfą i na dzień dobry rozwalił mi taki plastik, który trzyma lewarek zmiany biegów... (poniżej zdjęcia)
(W JEGO ASTRZE CIĘŻKO WCHODZI JEDYNKA I Z PRZYZWYCZAJENIA SZARPNĄ MOCNO I PĘKŁO)

Lewarek teraz bardziej "goni" na boki niż przed tym okropnym wydarzeniem

Nie wiem jak ta część się nazywa i czy da się ją wymienić, śruby które ją trzymają nie dają się odkręcić - pewnie obracają się razem z nakrętkami, do których za cholere nie wiem jak się dostać od spodu.

Na myśl przychodzi mi SPAWANIE PLASTIKU, powinno zdać egzamin. Ewentualnie jeśli ktoś z Was ma inny lepszy pomysł to proszę o radę...:(

Pokaż załącznik 205481Pokaż załącznik 205482Pokaż załącznik 205483

Załączniki

• IMG_20160712_193022.jpg
    IMG_20160712_193022.jpg
    74.6 KB · Wyświetleń: 131
  • IMG_20160712_193330.jpg
    IMG_20160712_193330.jpg
    67.5 KB · Wyświetleń: 92
  • IMG_20160712_193337.jpg
    IMG_20160712_193337.jpg
    79.3 KB · Wyświetleń: 142
Było wiele tematów na forum o luźnym lewarku. Wymiana niestety dość trudna, bo dostęp jest od dołu, po opuszczeniu wydechu i demontażu blachy wsporczej dźwigni hamulca ręcznego.

trochę cierpliwości i bez problemu samemu da się zrobić za małe pieniądze, choć nie da się ukryć że dostęp ciężki.
Podczepiając się pod temat wie ktoś czy istnieje jakaś regulacja linki, która odpowiada za przenoszenie ruchów lewarka na boki? Po założeniu zestawu naprawczego luz znacząco zmalał ale nie do końca. Wciąż można lekko poruszać wajchą na boki co chciałbym skasować. Linka (przód/tył) ma fajną regulację poprzez wkręcany przegub kulowy na wybieraku, natomiast 2 linka już takiego nie ma, stąd pytanie, czy istnieje jakaś regulacja?

No to u mnie wymiana będzie tym bardziej trudna, bo pod spodem idzie wał napędowy...

prawda - pasuje od seicento - sam wymieniałem. Sporo rozkręcania wszystkiego od dołu aby się dostać do tego plastiku i w zasadzie to jedyna trudność bo reszta prosta.

Dzięki, kupie sobie i jak przyjdzie czas to wymienie... narazie dam do spawania plastiku, bo w crosswagonie nie tak łatwo dostać się do tego elementu od spodu ponieważ idzie tam wał napędowy. A demontaż wału to dla mnie już wyższa szkoła jazdy

Z włoszką trzeba delikatnie, a nie jak z niemką agresywnie... :D

Amortyzatory
Powrót