• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Negatyw tylnich kół , dlaczego ?

nitros20

Nowy
Auto
Była Alfa 156 1.9 JTD 16v 140 KM, jest AR 159 1.9 JTDM 150 KM
Witam
Mam problem z dużym negatywem tylnich kół. Pochylone są do wewnątrz pod dość dużym kątem . Sprawiło to , ze opony sa doszczędnie ścięte od wewnętrznej strony .
Pytanie dlaczego tak jest ?
Wahacze poprzeczne sa nowe
Tuleje w zwrotnicach nowe
Łączniki nowe
Amortyzatory nowe

Czy cos tam jeszcze jest ?

PS: Po wpisaniu numerów amortyzatorow , wyświetla sie , ze pasują do 147 a nie 156 ( mimo ze sa założone i działają ). Czy moze miec to wpływ na pochylenie kół?

Jeżeli masz negatyw do wewnątrz to jak opony są scięte od wewnątrz powinno być na odwrót, jak masz nagatyw do wewnątrz to opona zjechana od zewnętrznej strony czysta logika jak opona idzie do środka ścina brzegi od zewnętrznej strony, jak negatyw na zewnątrz opony tnie od środka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeżeli masz negatyw do wewnątrz to jak opony są scięte od wewnątrz powinno być na odwrót, jak masz nagatyw do wewnątrz to opona zjechana od zewnętrznej strony czysta logika jak opona idzie do środka ścina brzegi od zewnętrznej strony, jak negatyw na zewnątrz opony tnie od środka

Koła pochylone sa w taki sposób /-\
przez co ścinają a w zasadzie sa ścięte od wewnętrznej czesci .

Albo jakiś magig źle obniżył zawias, albo masz zawias do remontu.

- - - Updated - - -

Śruby przy wahaczach poprzecznych na mocowaniu ich do sanek/podłogi. Tam ustawiasz.

Tam się ustawia tylko zbieżność kół tylnych, a autorowi tematu chodzi o kąt pochylenia koła, którego sie nie ustawia.

Przed założeniem nowych wahaczy poprzecznych tez tak było , miałem nadzieje ze sie poprawi ale nic z tego .
Zastanawiam sie ponieważ nie jestem przekonany ale mam wrażenie ze powstało to po założeniu nowych amortyzatorow .
Ale wcześniej nie zwracałam az tak na to uwagi dlatego nie dam sobie uciąć ręki

Mialem tak kola gdy wahacz wzdłużny mi się wygiął jak banan.W sumie to tak kupiłem.

Przed założeniem nowych wahaczy poprzecznych tez tak było , miałem nadzieje ze sie poprawi ale nic z tego .
Zastanawiam sie ponieważ nie jestem przekonany ale mam wrażenie ze powstało to po założeniu nowych amortyzatorow .
Ale wcześniej nie zwracałam az tak na to uwagi dlatego nie dam sobie uciąć ręki

Jeżeli masz amortyzator ze 147 to on będzie zły. Sprawdź dokładnie nr, który jest teraz założony.

Wysłane z mojego SM-A500FU

Wymieniłem wahacze wzdłużne i sytuacja sie poprawiła , lecz koła nadal sa troche pochylone . Próbowałem zmierzyć to domowym sposobem i kąt pochylenia to prawdopodobnie jakies 3-3,5 stopnia .
To chyba zdecydowanie za dużo ?

Zawieszenie jest obniżone??

Piszcie sobie dalej....... ;)
Bez tej najważniejszej informacji albo zdjęcia ten temat się jeszcze pociągnie.

A tak poważnie, żadnej fabrycznej regulacji pochylenia koła nie ma, ani z przodu ani z tyłu. Ścinanie "nadmierne" to brak geometrii (lekko ciąć będzie, to koszt lepszej trakcji na zakrętach)
Wniosek - jeśli nie masz auta na glebie to producent amortyzatora źle wywiercił otwory na śruby a opony tnie geometria ( zła ), i nic więcej nie poprawisz.

Piszcie sobie dalej....... ;)
Bez tej najważniejszej informacji albo zdjęcia ten temat się jeszcze pociągnie.

A tak poważnie, żadnej fabrycznej regulacji pochylenia koła nie ma, ani z przodu ani z tyłu. Ścinanie "nadmierne" to brak geometrii (lekko ciąć będzie, to koszt lepszej trakcji na zakrętach)
Wniosek - jeśli nie masz auta na glebie to producent amortyzatora źle wywiercił otwory na śruby a opony tnie geometria ( zła ), i nic więcej nie poprawisz.

Amortyzatory Monroe , ale gdy wpisze numery to wyskakuje ze pasują do 147 [emoji16]

Ale po wymianie wahaczy wzdłużnych znacznie sie poprawiło i efekt ścinania nie bedzie juz chyba taki tragiczny

efekt ścinania nie bedzie juz chyba taki tragiczny

Ustaw w porządnym warsztacie geometrie 4 kół, jeśli jej nie masz zrobionej na 100% bo to decyduje o nadmiernym zużyciu opon.

No i te nieszczęsne obniżenie........ znów nie odpowiedziałeś. Za negatyw odpowiada w 147, 156 i GT wysokość auta. Jak masz japę między błotnikiem a kołem na 10 cm to koła będą prosto, jak zrównasz oponę z błotnikiem to zawstydzisz negatywem wszystkie BMW, taka konstrukcja zawieszenia.

Ja miałem na starym zawieszeniu koła prosto a jak wymieniłem wszystko to koła zrobiły się tak /-\ jeden sezon i po oponach rany od środka się tak po ząbkowaly że nie dało się jeździć więc rozfrezowałem górny otwór na śrubę 2mm koła do pionu i jest ok teraz tylko czeka mnie kontrola auta na urządzeniu pomiarowych 3d

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Ja mam lekki negatyw z tylu ,człowiek robiący mi geometrię na hunterze powiedział ze to efekt lekko obniżonego zawieszenia,efekt....troszkę mocniej wciąga w koleiny ale na płaskim prowadzi się super ,na razie nie widać żeby coś cieło opony..

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót