Czyszczenie przepustnicy

• Autor wątku Autor wątku krzys-krzys156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzys-krzys156

Guest
Odkręciłem zawór egr i czyszcze go :)..a w przepustnicy jest dużo brudu-jest przytkana...chcem ją przeczyścić ale nie wiem czy to jest elektroniczna przepustnica jest już taki temat ale tam bez odkręcania jej .Czy nie lepiej odkręcić?Czy w alfie 156 98r. 1.9jtd/105km jest elektroniczna przepustnica?I bardzo bym prosił,żeby ktoś opisał krok po kroku jak ją odkręcić.

Ja w mojej 156 JTD 1,9 115 KM odkręcałem ją oraz EGR przy odpiętym akumulatorze dla uniknięcia błędu EGR po jego ponownym zamontowaniu i podpięciu. Twoja przepustnica wygląda raczej inaczej niż u mnie, ale nie podejrzewam żeby był jakiś problem z jej demontażem. U mnie jest ona zamocowana na trzech śrubach imbusowych, które jednak zawsze mocno są dokręcone i bez mocnych kluczy raczej się za to nie bierz. W kwestii elektroniki to niech Ci ktoś mający identyczny silnik podpowie, bo w moim jest elektropneumatyczne sterowanie korpusem przepustnicy, ale nie wiem czy Twoja też to ma, bo ta zmiana weszła chyba razem z silnikiem 115 konnym i normą Euro3.

krzys-krzys156

Sprawa jest prosta , nie masz przepustnicy powietrza

---------- Post dodany o godzinie 22:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:03 ----------

Ja w mojej 156 JTD 1,9 115 KM odkręcałem ją oraz EGR przy odpiętym akumulatorze dla uniknięcia błędu EGR po jego ponownym zamontowaniu i podpięciu. w moim jest elektropneumatyczne sterowanie korpusem przepustnicy, ale nie wiem czy Twoja też to ma, bo ta zmiana weszła chyba razem z silnikiem 115 konnym i normą Euro3.

do czyszczenia egr i przepustnicy nie trzeba odłączać aku , wystarczy że nie będzie kluczyka w stacyjce ;

święta racja , przepustnice weszły dopiero w wersjach CF3

To co jest z tyłu silnika takie podłużne i idzie do tego przewód z EGR i IC??

krzys-krzys156

Sprawa jest prosta , nie masz przepustnicy powietrza

---------- Post dodany o godzinie 22:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:03 ----------

do czyszczenia egr i przepustnicy nie trzeba odłączać aku , wystarczy że nie będzie kluczyka w stacyjce ;

święta racja , przepustnice weszły dopiero w wersjach CF3

Ja odłączałem Aku bo w kolegi AR 156 z identycznym silnikiem po wypięciu zasilania z EGR wystąpił błąd. Zresztą większość urządzeń po odłączeniu prądu bez zapłonu wykazuje potem błąd.

To co jest z tyłu silnika takie podłużne i idzie do tego przewód z EGR i IC??

to jest kolektor ssący (nim jest dostarczane tylko powietrze) , nie masz przepustnicy i nie znajdziesz

natomiast warto by go choć trochę przeczyścić od środka (ja użyłem odkurzacza :) )

---------- Post dodany o godzinie 15:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------

Ja odłączałem Aku bo w kolegi AR 156 z identycznym silnikiem po wypięciu zasilania z EGR wystąpił błąd. Zresztą większość urządzeń po odłączeniu prądu bez zapłonu wykazuje potem błąd.

zapewne kluczyk był wtedy w stacyjce

to jest kolektor ssący (nim jest dostarczane tylko powietrze) , nie masz przepustnicy i nie znajdziesz

natomiast warto by go choć trochę przeczyścić od środka (ja użyłem odkurzacza :) )
....Tam jest bardzo brudno,czy te zabrudzenia mogą być przyczyną kpocenia na szaro??czy raczej nie i szukać przyczyny gdzieś indziej?

....Tam jest bardzo brudno,czy te zabrudzenia mogą być przyczyną kpocenia na szaro??czy raczej nie i szukać przyczyny gdzieś indziej?

Zasadnicze pytanie odnośnie kopcenia na szaro.. olej bierze?

---------- Post dodany o godzinie 15:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:27 ----------

zapewne kluczyk był wtedy w stacyjce

Kluczyk w stacyjne nie ma żadnego znaczenia w takich przypadkach a przekręcenie zapłonu nie robi tutaj różnicy. Możliwe, że w modelach z nowszym softem, jak np Twoja AR już nie reaguje na odpięcie niektórych urządzeń od obwodu. W moim i wielu modelach aut każde odłączenie jest rejestrowane i podczas diagnozy egzaminerem widnieje jako błąd. Najprostszy przykład z poduszkami i przepływomierzem oraz właśnie poruszanym w temacie EGR. Również czujnik temperatury paliwa, i jeszcze klika innych reaguje w ten sam sposób i sam tego doświadczyłem a elektronik kasujący błędy to potwierdził.

wyciągnięcie kluczyka przed wszelkimi naprawami to podstawa ;

czasami błąd jest rejestrowany , ale z niskim priorytetem (chwilowy , niewystępujący) i nie ma wpływu na późniejszą pracę silnika

wyciągnięcie kluczyka przed wszelkimi naprawami to podstawa ;

czasami błąd jest rejestrowany , ale z niskim priorytetem (chwilowy , niewystępujący) i nie ma wpływu na późniejszą pracę silnika

Mi nie chodzi o to, że kluczyka nie trzeba wyjmować ale o to, że należy odłączyć akumulator bo w przeciwnym razie błąd się pojawi. Wyjęcie samego kluczyka nie chroni przed wystąpieniem błędu a kwestia priorytetu tych usterek na egzaminerze to już całkiem inna bajka.

Amortyzatory
Powrót