Podczas rozruchu mruga kontrolka ładowania

patalacho

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM
Witam, temperatura spada a mi alfa jak co roku już zaczyna kręcić rano. Przy obecnych temperaturach kontrolka od świec świeci już troszkę dłużej niż w ciepłe dni tak ok. 3-4 sekundy zanim zgaśnie. Żeby łatwiej odpalić grzeje świece raz, a przy drugim przekręceniu odpalam. Rozrusznik pokręci chwilkę i odpala, wydaje mi się że nie kręci z maksymalną szybkością i czasami robi krótką przerwę w kręceniu. Podczas kręcenia rozrusznika mruga kontrolka ładowania. W czym może tkwić problem? Rozrusznik? Akumulator? Coś z grzaniem świec? Pozdrawiam.

Zacznij od zdjęcia i wyczyszczenia klem na akumulatorze i odpowiednio je później dokręć Sprawdź ładowanie alternatora oraz niech ci zmierzą ile ma jeszcze pojemności twój akumulator. W ostateczności jeśli wszystkie powyższe parametry będą w normie to trzeba sprawdzić rozrusznik. A idąc na skróty na początek podłącz inny w 100% sprawny akumulator. :-)

A zastanawia mnie po co poprawiasz inżynierów z Alfy ?? Wiesz lepiej od nich ?? Po co grzejesz świece , i później drugi raz je włączasz podczas rozruchu obciążając akumulator ??? Przy -20 stopniach to może by to coś pomogło . Instrukcja podaje że po zgaśnięciu kontrolki odpalasz auto - nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu...

Grzeje świece bo wtedy odpala lepiej. Jak od razu za pierwszym odpalam to zawsze dłużej kręci rozrusznik zanim odpali.

Świece grzeją min. 30sek po przekręceniu kluczyka, niezależnie od wskazań kontrolki. Nie musisz brandzlować kluczykiem w stacyjce...
Chyba ze grzejesz na dwa razy po 30sek. jak w Ikarusie, to silnik mówi papa.... bo one bez zbytnich pieszczot odpalają przy -30 normalnie

- - - Updated - - -

Świece grzeją min. 30sek po przekręceniu kluczyka, niezależnie od wskazań kontrolki. Nie musisz brandzlować kluczykiem w stacyjce...
Chyba ze grzejesz na dwa razy po 30sek. jak w Ikarusie, to silnik mówi papa.... bo one bez zbytnich pieszczot odpalają przy -30 normalnie.

Co do ''łatwego" kręcenia rozrusznika, często jest to objaw zużytych styków elektromagnesu rozrusznika.

Migająca kontrolka aku. : szczotki, pierścienie, zimne luty uzwojenia do płytki prostownika...

Najpierw sprawdź te kable co Ci pisali wyżej.

Amortyzatory
Powrót