panie jest to sprężyna pedału sprzęgła i możesz teraz mieć problemy z odbijaniem pedału do poprawnej pozycji
Pedał sprzęgła może nie odbijać do końca i trochę opadać ale nie przeszkadza to znacząco w jeździe. Kiedyś dzowniłem do serwisu, to mówili że są w stanie ogarnąć mi tą sprężynkę. Nie wiem czy dostaniesz to gdzieś w sklepie, więc albo na szrocie albo w serwisie.![]()
Na alledrogo znajdziesz taką za niecałe 40plnów znajdziesz pod hasłem "sprężyna sprzęgło alfa 156".
Jeśli pedał Ci nie odskoczy do poprawnej pozycji może Ci wywalić błąd o styku sprzęgła. Z tego co na forum mówili to jedynym problem w tym przypadku jest to że tempomat może nie działać.
Mi dziwnym zbiegiem okoliczności w tym samym czasie pękła sprężyna i do teraz żadnych negatywnych objawów. sprzęgło ok tempomat działa i błędów żadnych nie mam ;-)
Witam. [MENTION=11829]vojt3k[/MENTION] miałem podobny problem i zakupiłem tą część w https://www.autosklep24.pl/pl/search...5%82a,alfa,156
Zakładasz nową sprężynkę w środek wkładasz ten bolec z białym motylkiem w tą część która pozostała przy pedale sprzęgła. Ten motylek zapierasz w zaznaczonym miejscu na grodzi za pedałem sprzęgła.
Ostatnio edytowane przez bullik1 ; 01-12-2016 o 11:11
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 115 KM - była
Jest Zafira 2.0 OPC 192KM
Dokładnie robisz tak jak mówi kolega bullik1, bolec z motylkiem wkładasz w prowadnicę wyglądającą jak mała rurka którą masz pewnie przy pedale sprzęgła. Miałem to samo i też kupiłem ją w autosklepie24mogę dodać od siebie, że mnie osobiście ze sprężynką jeździ (znaczy zmienia się biegi) lepiej. Ale to moje prywatne odczucie.
Pedał sprzęgła chodzi jakby bardziej gładko.
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 115 KM - była
Jest Zafira 2.0 OPC 192KM