• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy to termostat? Spadająca temperatura podczas jazdy.

• Autor wątku Autor wątku Fr0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Fr0

Nowy
Auto
156 2.0 TS
Hej, odkąd zaczęły się mrozy moja alfa dostała jakiejś bolączki, konkretnie rozchodzi się o to, że jest coś nie tak z temperaturą. Na postoju, w miejscu, przy światłach temperatura wzrasta do ok 65-70 stopni, jak dłużej postoje z odpalonym silnikiem to normalnie zagrzewa się do 90 i stoi, ale gdy tylko ruszę i zaraz spada, a wystarczy, że przejadę się trochę szybciej i temperatura w momencie spada do 50 stopni. Zrobiłem też "dziadkowy" test pt. "a zimą się szybciej zagrzeje" :edziahaha: I wsadziłem pod grilla tekturkę co zniwelowało problem i podczas jazdy temperatura spada do ok 60-65 stopni i tutaj moje pytanie, termostat czy chłodnica? (z chłodnicy brak wycieków)
[MENTION=36019]edi[/MENTION]t
W aucie jest ciepło, ogrzewanie działa. Sprawdzałem z włączoną, wyłączoną klimą, zamkniętym, otwartym obiegiem. Za każdym razem to samo.

Prosta sprawa odpal auto jak jest zimne rozgrzej go do 30 stopni i dotknij chlodnice jak jest ciepla to znaczy ze masz termostat do wymiay bo przepuszcza

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Dzięki panowie! Diagnoza postawiona, termostat. Po świętach pacjent będzie wyleczony.
Pozdrawiam i zdrowych, wesołych świąt życzę :)

Ja właśnie skończyłem wymieniać termostat bo identyczne objawy były a teraz jest OK. AR 156 1.8 TS

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jak w innych wersjach silnikowych ale w 1,9 jtd jest przekichana sprawa...

Przeglądając jakieś manuale, opis na forum, filmik na yt, to w TS'ach generalnie wygląda to na bardzo prostą sprawę :)

wymiana termostatu nic trudnego - 2 godziny łącznie ze zdejmowaniem osłony, kilka opasek i po sprawie.

W jtd trzeba aku z podstawa wyjac dolot od intercoolera do kolektora odkrecic chlodnice egr a i dopiero wymienic termostat kupa roboty a dostep do srob jak do wszystkiego ... ale w bezyniakach może być prościej

Całe szczęście mam TS'a :D Jakąś konkretną markę termostatu polecacie?

W jtd trzeba aku z podstawa wyjac dolot od intercoolera do kolektora odkrecic chlodnice egr a i dopiero wymienic termostat kupa roboty a dostep do srob jak do wszystkiego ... ale w bezyniakach może być prościej

bajki bajki, tylko aku z podstawą i ma się wszystko na wierzchu.

[MENTION=10547]jaboleq[/MENTION] niestety chlodnica egru jest przykrecona na tej samej szpilce co termostat do bloku niestety na termostacie :) czyli najpierw trzeba to sciagnac zeby dojsc do termostatu a niestety nie da sie tego nagiac na tyle zeby tylko wysunac musialem calosc zdemintowac .... ale kolega ma tsa to jego ten proble ie bedze dotyczył

nie prawda, piszemy w temacie 156 a nie 159 , w 9 owszem w 6 nie

Wysłane z mojego SM-A500FU

nie prawda, piszemy w temacie 156 a nie 159 , w 9 owszem w 6 nie

Wysłane z mojego SM-A500FU
Zgadza się, w pierwszej przerabiałem termostat i w obecnej też, w obu przypadkach wystarczyło tylko aku zdjąć, nawet podstawy nie ruszałem

No moze w mojej jest inaczej ... niż w waszych ja musialem to zdejmowac ...
280.jpg

Amortyzatory
Powrót