Konwersja Selespeed na manual AR 156 przed FL

Damian__

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 TS
Witam, kupiłem dla dziewczyny AR 156 przed FL lecz z selespeedem, który miałem w planie ogarnąć, lecz się poddaje. Najpierw pompa, potem sterownik, potem sprzęgło i tak dalej i tak dalej. Mam na podwórku całą AR też 156 w manualu na części. Tak więc, albo szukajka na form mnie okłamuje albo źle szukam. Nie znalazłem tematu w którym była by jasno opisana procedura przekładki Selespeed-->Manual 5b.
Przerabiał ktoś podobny temat? Prosił bym o pomoc lub przekierowanie do odpowiedniego tematu.
Dzięki i pozdrawiam!

Jak masz pełnego dawce to pikuś - bo przerzucisz sobie komplet. Potrzebujesz przerzucić
Skrzynia biegów cała z wysprzęglikiem etc. - zgodnie z tym co piszą na arkuszowej nie da się łatwo przerobić skrzyni SS
Lewarek zmiany biegów wraz z linkami
Pedały z wersji manulnej w raz z całym orurowaniem pedału sprzęgła
Komputer z wersji bez SS i puszka IMO z tej samej wersji (inaczej nie zagada chyba ze przeprogramujesz ECU gdzieś) no i oczywiście pastylki IMMO trzeba przełożyc wraz z ECU.
Jest szansa że będziesz potrzebował jakiegoś kawałka instalacji i teraz pytanie czy wersja z SS nie ma już elektronicznej przepustnicy ??

SS ma na pewno przepustnice elektroniczna, ale wszystkie cf3 juz takie miały. Czyli po roku 2001?

No właśnie mam drugą Alfę na części w manualu. Mechanicznie bym wszystko bez obaw przerzucił, ale pozostaje przepustnica. Dawca z 1999 a biorca 2000. W jednej przepustnica na linkę druga elektroniczna. Zostaje mi właśnie dylemat z tą przepustnicą. Po przełożeniu ECU i IMMO jak ją wysterować?

Po przełożeniu ECU i IMMO jak ją wysterować?
nie sterujesz zakładasz i działa ;) jak wymienisz ecu to wymień do niego instalację to ta co jest rozprowadzona na silnik.
Wtedy zakładasz przepustnicę na linkę, jeśli nie pasuje to przedkładasz z kolektorem. największy problem to przekładka pedałów, musisz całą deskę wywalić, itp z resztą sam zobaczysz ile to roboty ;)

Cholerka, muszę to przemyśleć bo trochę dużo roboty z tym. Selespeed ogólnie spoko tylko zgubił gdzieś 2, 4 bieg i wsteczny.:confused:

To może napraw SS raz a dobrze

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

hmm myślę że koszt naprawy ss go przerośnie dla tego podejrzewam że przerobi na manuala bo po pierwsze ma dawce a dwa że koszty praktycznie zerowe jeśli robi to sam xd

hmm myślę że koszt naprawy ss go przerośnie dla tego podejrzewam że przerobi na manuala bo po pierwsze ma dawce a dwa że koszty praktycznie zerowe jeśli robi to sam xd

Tylko temperatury nie nastrajają na taką robotę :D

Tylko temperatury nie nastrajają na taką robotę :D

Będę przekładał, mam dosyć selespeeda a nie będę wydawał pieniędzy na mechaniorów co potrafią co najwyżej skalibrować.
Temperatury nie przeszkadzają, duży ogrzewany garaż, dwie Alfy się mieszczą :D

Amortyzatory
Powrót