Wymiana płynu hamulcowego

• Autor wątku Autor wątku TomKus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomKus

Guest
Witam wszystkich
Zwracam się do Was o poradę jak wymienić płyn hamulcowy w układzie z ABS, ponieważ różni mechanicy lub znawcy podają dwa sposoby:
1. wymieniać i odpowietrzać z włączonym silnikiem
2.wymieniać i odpowietrzać z wyłączonym silnikiem
po prostu zgłupiałem, a nie chciałbym czegoś popsuć lub uszkodzić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ja wymieniałem z wyłączonym silnikiem i wszystko ok.

Witam, ja wymieniałem płyn miesiąc temu razem z pompą i zrobiłem to tak:
- spuściłem stary płyn, aby zeszło jak najwięcej przy zgaszonym silniku po dwa razy w skrajne położenia kierownicą powoli żeby nie uszkodzić maglownicy
- po złożeniu układu w całość nalałem płyn do zbiorniczka do połowy stanu i na sucho znowu po dwa razy skrajne położenia
- trochę płynu zassało więc dolałem znowu połowa stanu i odpaliłem silnik
- po dwa razy skrajne położenia i zgasiłem dolałem do stanu Max i odpaliłem ponownie
Od czasu wymiany wszystko gra nic nie wycieka i oczywiście wspomaganie działa poprawnie!!! Pozdrawiam

hehe greciu, bardzo miło z Twojej strony, ale koledze chodziło o płyn hamulcowy a nie wspomagania ;)

Sorki ale sie zaj......em :( ale siara:blink: przepraszam!!! To się nie powtórzy obiecuje taka wpadka!!

Nie ma zle, tylko ten co nic nie robi się nie myli.
Może przyda się innym na przyszłość. ;-)

spuszczaj plyn na zgaszonym silniku ewentualnie jesli chcesz wymienic na innej klasy (lepszy) to mozna przeplukac caly uklad (niestety nie wiem czym) i usunac stary płyn wg mnie najlepszym rozwiazaniem jest zakup płynu Motul RBF 600 lub EBC BF307 sa to o podwyzszonej temp wrzenia i naprawde dobrej jakosci moze cos jeszcze Koledzy Ci poleca i udziela jakis bardziej szczegolowych informacji

co i jak

spuszczaj plyn na zgaszonym silniku ewentualnie jesli chcesz wymienic na innej klasy (lepszy) to mozna przeplukac caly uklad (niestety nie wiem czym) i usunac stary płyn wg mnie najlepszym rozwiazaniem jest zakup płynu Motul RBF 600 lub EBC BF307 sa to o podwyzszonej temp wrzenia i naprawde dobrej jakosci moze cos jeszcze Koledzy Ci poleca i udziela jakis bardziej szczegolowych informacji
Ja mam płyn tarcze i klocki TWR -bardzo dobry stosunek ceny do jakości zwłaszcza,że mam zniżke :)...spuść płyn i odpowietrzaj na zgaszonym silniku potem zapal i odpowietrz do końca i będzie git :) Jeśli się myle niech mnie ktoś poprawi xD

Podlacze sie do tematu. W pon jade wymienic wysprzeglik i przy okazji wymienie plyn hamulcowy (motul rbf 660). Ile plynu kupic?

Jak tylko wysprzęglik to 0.5l starczy.

Wysłane z mojego GT-I9000

Witam po co się bawić samemu jak u mechanika wymiana kosztuje grosze,ja teraz wymieniałem za 50 zeta z ich płynem,podpina pompkę i pod ciśnieniem przepycha płyn,trwa to 5 minut.Ponoć wymiana bez tej pompki może uszkodzić pompę abs ,nie wiem ile w tym prawdy ,dlatego wolałem dać to mechanikowi zrobić patrząc oczywiście na ręce bo ja samochodu u mechaników nie zostawiam.Największy syf jest w sprzęgle.Pozdrawiam.

Wydaje mi się że pół litra będzie trochę za mało na cały układ.

łącznie jest 0.9 w układzie
jak sobie wymieniałem to wyszło 1.1, bo dla pewności przepuściłem trochę więcej

Spuszczanie płynu i zalewanie od nowa to herezja, do wymiany są specjalne urządzenia (pompki). Nawet "po staremu" zgodnie ze sztuką w zbiorniczku nie powinno nigdy (przy wymianie też) brakować płynu. Dlaczego? Bo później jest masakrycznie ciężko to -odpowietrzyć, już pomijając ABS itd. Koszt wymiany płynu w warsztacie wraz z ceną płynu powinien się zmieścić w 70-100zł więc chyba nie ma co kombinować samemu...

Ja wolę zrobić w godzinę sam wymianę płynu , niestety nie zarabiam 100 zł na godzinę :)

A sama wymiana - we dwie osoby to prostota i tak samo pewna jak "specjalne pompki".

Spuszczanie płynu i zalewanie od nowa to herezja, do wymiany są specjalne urządzenia (pompki). Nawet "po staremu" zgodnie ze sztuką w zbiorniczku nie powinno nigdy (przy wymianie też) brakować płynu. Dlaczego? Bo później jest masakrycznie ciężko to -odpowietrzyć, już pomijając ABS itd. Koszt wymiany płynu w warsztacie wraz z ceną płynu powinien się zmieścić w 70-100zł więc chyba nie ma co kombinować samemu...

a czy ktoś wspominał o spuszczeniu starego i zalewaniu pustego układu???

a czy ktoś wspominał o spuszczeniu starego i zalewaniu pustego układu???

A nie?

Chce spuscic caly plyn i zalac nowy.
I kilka innych na poprzedniej stronie.

A co do wymienianiu płynu za pomocą pompki specjalnej a tej w samochodzie to różnica tylko taka że jakiekolwiek śmieci jeśli by były to mogą się osadzić na pompie ABSu i według niektórych nie jest to zalecane (ja tam nie mam poglądu na ten temat wyrobionego, nie wiem), no i trzeba się więcej orobić. Czy za 30-40zł bo tyle wyjdzie robocizna za wymianę to dużo, nie mnie na to odpowiadać.

Właśnie kończę regeneracje tylnych zacisków hamulcowych i zabieram się za przednie . Powymieniałem cylinderki, gumki, osłonki itp
Na koniec trzeba będzie wymienić płyn hamulcowy i tu nasuwa się pytanie w jaki sposób przeprowadzić tę operację w dwie osoby w garażu .
Które kola po kolei robić - podobno w Clio jest jakiś układ krzyżowy wieć odpowietrza się najpierw tylne prawe a później przednie lewe jak jest w AR ??
Nowy płyn to Motul DOT 5.1

Wymiana w moim mieście 90zł, leją płyn ATE całkiem niezły. Ja kupiłem jednak motula RBF600 (nie660) o sporo lepszych parametrach i wymieniłem u zwykłego mechanika, weszło 1l z minimalną dolewką maks 50ml. Cały syf zszedł i hamują teraz elegancko a miałem wcześniej parę razy ciepło jak się zagotował ;)

W drugiej belli zainwestuję 90zł za ATE żeby całość układu przepchać.

Amortyzatory
Powrót