• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa kręci ale nie odpala, POMOCY !

Mroniu1993

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9 JTD 140KM 2004r.
Witam, posiadam Alfę 156 II z rocznika 04.
Nie wiem co się stało, mianowicie wróciłem autem z pracy postała 2 dni w garażu po 2 dniach odpaliła jak zawsze, silnik popracował 5 sekund i zgasł. Od tamtej pory rozrusznik kręci jak zawsze, żadna obca kontrolka się nie zapala ale auto nie chce zapalić, dziś wymieniłem filtr paliwa ale to nic nie dało, wszystkie bezpieczniki ok. Ktoś spotkał się z czymś podobnym ? Z góry przepraszam za nowy temat ale po prostu potrzebuje pilnie informacji.

Miałem podobnie w mojej 156 l , zaświeciła mi się kontrolka kluczyka (alfa code) i kontrolka wtrysku , kręciła ale nie chciała odpalić póki nie włożyłem kluczyka zapasowego .

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Problem w tym że żadna kontrolka nie świeci itd. z zapasowego kluczyka też nie chce odpalić :/

Wyłącznik pompy paliwa bezwładnościowy - zderzeniowy czy jak go tam zwał gdzieś pod siedzeniem kierowcy.
????????

Ok dzięki za podpowiedź bo nigdy bym nie wpadł żeby coś takiego sprawdzić. Gdyby pomogło, lub nie ;( to będę szukał dalej pomocy na forum.

Pod siedzeniem jest tylko taki bubel ale w nim żadnego przycisku nie ma. jest tylko coś w stylu kostki i przekaźnika. 20170330_192130.jpg

psiknij jej w kolektor ssący samostartem podczas krecenia rozrusznikiem.jak zapali lub bedzie próbowała złapac rytm to napisze Ci co dalej :) druga sprawa to posłuchaj czy pompka w baku pracuje lub odłącz wezyk na pompie cr i przekrec kluczyk na raz-tylko podłuz sobie coś zeby Ci silnika nie zachlapało jak sie okaze,ze pompka pompuje :)

Dobrze Kolega wyżej mówi. Weź zdejmij rurę dolotu przy kolektorze i psiknij plakiem albo startem . Zobacz czy się rozrusza..

zewrzyj kable ze sobą od tego przycisku,możesz nawet je zaizolować i tak zostawić.

nie pomaga to gdy nacisne ten przycisk pod siedzeniem. Powinno się to zrobić na włączonym zapłonie ?

Ostatnia edycja:
na włączonym zapłonie wciśnięcie tego przycisku nic nie daje, auto dalej kręci ale nie odpala. Odkręciłem przewody którym leci ON na wtryski i paliwo leci wiec paliwo auto dostaje. Obstawiłby ktoś może tak jak ja że padły świece ??

Dlatego przydałoby się podpięcie pod kompa, a tak gdybanie, będą błędy to będziesz wiedział za co się brać

na włączonym zapłonie wciśnięcie tego przycisku nic nie daje, auto dalej kręci ale nie odpala. Odkręciłem przewody którym leci ON na wtryski i paliwo leci wiec paliwo auto dostaje. Obstawiłby ktoś może tak jak ja że padły świece ??
jesli nie masz mozliwosci podpiecia pod komputer to napisałem Ci co zrobić

Psiknięcie plaka nie pomaga, auto załapuje ale nie chce zapalić, dziś sprawdziłem świece i 1 sztuka w ogóle nie grzeje

Psiknięcie plaka nie pomaga, auto załapuje ale nie chce zapalić, dziś sprawdziłem świece i 1 sztuka w ogóle nie grzeje
Po przekręceniu kluczyka spirala miga? Nie sądze że to świece, nawet jakbyś miał dwie spalone to powinna odpalić tymbardziej że nie ma mrozów teraz

psikaliśmy w dwie osoby, wiem na czym polega odpalanie auta na plaka czy samostart :)

Amortyzatory
Powrót