Zaciski(zapieczone tłoczki)-co i jak??

Auto
alfa romeo156 1.9jtd 98r
Czy naprawa zapieczonych tłoczków polega na wyjęciu całego zacisku włożenia do imadła i wkręcenia i wcisnięcia go do końca?? Czy jest inny(lepszy sposób??) dodam,że chodzi o hamulce tył xD Rozłożyłem dziś wszystko(wymieniam tarcze+klocki+urochomienie zapieczonych tłoczków) i zatrzymałem się na tych tłoczkach bo na aucie nie mogę ich wkręcić i nie wchodzi na tarcze jak jest z klockami xD a przewodu od płynu odkręcić nie moge :(

zapieczone tloczki to ja radze wymienic no ale zawsze mozna wykrecic poczyscic wszystko idealnie zalozyc nowe mieszki na tloczki itd itd po prostu trzeba je idealnie wyczyscic

Jeżeli do tej pory pracowały prawidlowo to nie są zapieczone.
Są odpowiednie wciskacze do tłoczków. Nie wiem jak w Alfie ale niektóre zaciski trzeba wciskać w odpowiednim stosunku do wkręcania.

Tłoczek należy wciskać jednocześnie powoli obracając go w kierunku ruchu wskazówek zegara. Wtedy następuje powrót tłoczka. Warto wcześniej przesmarować smarem do tłoczków powierzchnię tłoczka odchylając delikatnie osłonę gumową. Osłonki w żadnym przypadku nie mają prawa być popękane lub nieszczelne, ponieważ może to spowodować uszkodzenie zacisku.

Amortyzatory
Powrót