• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 156 2.5 dzwiek kolektorów

Alfiar95

Nowy
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd Alfa 156 sw 2.5 V6 Busso AR 156 3.0 V6 ;)
Witam. Zastanawiam się czy to normalne że w V- ce słychać poprutywanie takie. Z dwóch kolektorów. Dodam że jeden miał uszczelkę przedmuchana.. wymieniłem wszystkie 3... Na przednim.. tylny nie wydawał żadnych dziwnych dźwięków ... Dodam że ten przedni kolektor jak schodzi rura do dołu pod miskę jest zgbieciona trcohe . Ale nie ma jakiś tragedia czy coś. Wydech składany na pastę . I nie puszcza nigdzie prócz ostatniego.. ale w kanale czy nawet na zewnątrz słychać takie poprutywanie wz przodu :( nie podoba mi się to. Chyba że to przez brak osłony ale...

Nie ma możliwości. Bo słychać ewidentnie z przodu i tyłu silnika a złącze jest kawałek za .. było by udymione. Jest w idealnym stanie ..

Nie ma możliwości. Bo słychać ewidentnie z przodu i tyłu silnika a złącze jest kawałek za .. było by udymione. Jest w idealnym stanie ..

To jest plecionka nie zawsze widać, a pomruk wydaje. Skoro uważasz, że to nie to więc szukaj dalej.

Też bym sprawdził złącze, najbardziej narażony element i najsłabszy. A skubany potrafi się maskować.

Ale panowie. Przy słuchaniu w kanale myślę że można to zdiagnozować i przrlionka nie wydaje dźwięków .. nagram to jak mi się uda bo i tak muszę na kanał :)

Ale panowie. Przy słuchaniu w kanale myślę że można to zdiagnozować i przrlionka nie wydaje dźwięków .. nagram to jak mi się uda bo i tak muszę na kanał :)

Tak czy siak gdzieś jest przedmuch, trzeba zbadać wydech centymetr po centymetrze

Chyba jakieś mikro pewkniecie bo po nagrzaniu mniej tego dźwięku

Jeśli masz CF3 i katalizator na kolektorze, to pewnie Ci się rozszczelnił zaraz przy silniku. Kolektor jest z 2 materiałów, ta blacha przykręcana do silnika i kolanka kolektora są zgrzewane.
U mnie tam pyrka właśnie ;(

Nie . Mam jedna lambda i nie mam kata.. dopiero za plecionka .. wkurza mnie to nie milosiernie

Hmm, może pękł kolektor, a gwinty w głowicy całe? Było czuć opór przy dokręcaniu?

Generalnie musi być coś przy kolektorze jak na moje, inne miejsca łatwo zdiagnozować z kanału.
U mnie dość wyraźnie widać okopcone miejsce na kolektorze :)

Było widać przed wymianą że uszczelka puściła.. a teraz to nie wiem.. gwinty całe. Powykrecalem szpilki bo nie chciały iść nakrętki.. dodałem podkładki bo nie było a neby jakoś nie przeciągnąć i dokrecilem ;)

Amortyzatory
Powrót