• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamula po zdarzeniu z odcięciem paliwa w 2,4JTD

• Autor wątku Autor wątku sdp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

sdp

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 2,4JTD
Witam,

Miałem zdarzenie, że przytrzymałem belle zbyt długo na gazie i odcięło mi dopływ paliwa. Od tego czasu przy odpalaniu zimnego silnika, po wciśnięciu pedału gazu strasznie zamula obroty, przy następnym wciśnięciu jest już ok, ale niestety zauważyłem, że na na niskich obrotach gorzej się wkręca, co odbija się na przyspieszaniu..
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Pozdrawiam,
sdp

Na II biegu, nie zwróciłem uwagi, ile obrotów było. Zaraz jak odcięło puściłem gaz.

Kolego 2,4 JTD nie ma odciecia zapłonu tylko ogranicznik obrotów, więc nie ma prawa zgasnąć. Skoro ci silnik zgasł to wystapiły kłopoty z cisnieniem paliwa na listwie - przyczyn może byc kilka, a skoro teraz ci kopci to moga lać wtryskiwacze, chyba że pękła ci któraś rura między turbiną a kolektorem ssącym

nie wiem dokladnie jak jest w alfie ale w dieslach jest przy duzych obrotach odciecie doplywu paliwa a jak obroty wracaja w niski zakres to wszystko wraca do normy

Maciek-156, ja nigdzie nie napisalem ze mi zgasl silnik i ze kopci. Napisalem ze nagle skonczyl mi sie gaz, jak zmienilem bieg na wyzszy, to juz bylo bez klopotu. Tylko ze teraz, jest cos nie tak przy pierwszym wcisnieciu pedalu gazu po wlaczeniu silnika i slabo sie zbiera ponizej 2000 obr.

Szukaj nieszczelności w dolocie powietrza

Cos w tym moze byc, bo na poczatku tygodnia wymienialem filtr powietrza. Mechanik, ktory sie tym zajmowal, strasznie sie meczyl, moze w jakis sposob uszkodzil czujnik na rurze dolotowej.. Tylko ze te problemy z zamuleniem zaczalem odczuwac po zdarzeniu z odcieciem paliwa.

Amortyzatory
Powrót