Jak ta czesc sie nazywa ?

andmurbud

Nowy
Auto
156 2.0 TS
W trakcie wymiany lozyska kola czesc lozyska zostala na tej czesci i nie potrafie tego rozdzielic

Załączniki

• DSC_0069.jpg
    DSC_0069.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 34
Piasta. Użyj ściągacza/prasy. Do nowego łożyska piastę trzeba wprasować przed przykręceniem.

Ja tam widzę, że jest za co. Nie masz narzędzi to oddaj do warsztatu.

Zostal tylko pierscien z lozyska piaste to se zlapie ale tego pierscienia niema jak zlapac a da rade kupic piaste sama ?

Bieżnia lozyska ci została na trzpieniu piasty. Zwykły mały ściągacz sobie z tym poradzi
Urzyj jakiegoś srubokretu albo wybijaka zeby odsunąć nieco bieżnie od krawędzi a potem juz sciagaczem.
Nie pamiętam czy w 156 nie ma przypadkiem otworku od drugiej strony piasty zeby tam cos wsadzic i pchnac bieżnie.

Ostatnia edycja:
Natnij bieżnie łożyska kątówką z cienką tarczą tak aby nie uszkodzić piasty najlepiej po lekkim skosie, następnie użyj przecinaka i młotka w miejscu nacięcia aż pęknie bieżnia wtedy lekko ja zsuniesz. ściągacz nie da rady bez rozcięcia bieżni.

Jeśli sie odsunie bieżnie to da się wsadzić ściągacz,ale faktycznie szybciej bedzie ją naciąć

Zazwyczaj przy sciaganiu łożyska bieżnia zostaje

Zaskoczyla mnie tylko nakretka 36 z piasty,trzeba bylo ja dopracowac ale to kupilem nowa w casto zeby z kompletu nie niszczyc

Zaskoczyla mnie tylko nakretka 36 z piasty,trzeba bylo ja dopracowac ale to kupilem nowa w casto zeby z kompletu nie niszczyc
W eLearn jest opisana ta nasadka, ze specyficznym obwodem. Ja kupiłem i zeszlifowałem. Teraz chce kupić udarową ale 100 zl za jedna nasadke to dla mnie dość dużo (a nie mam warsztatu)

Amortyzatory
Powrót