Remont czy słupek?

mdzallas

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 mJTD 16V
Mam dość obszerny temat gdzieś niżej ale zakładam nowy bo wczoraj było jeb i dramat, w trasie posypała mi się turbina, miesiąc temu sprawdzana była idealna dziś zaglądałem to nawet zimna cześć wirnik rozwalony. Chyba coś z silnika tam wpadło... Auto pali 500ml na 100km oleju po tym wydarzeniu także silnik też kaput. Słupki na allegro są ale te przebiegi i stan techniczny mnie martwią, a remont swojego? Używane tłoki z korbowodami? Wiem że nie rozebralem silnika ale nie oszukujmy się tam pewnie masakra... Chciałbym tanio i dobrze a wiem że się nie da jednak liczę na jakieś rady czy dłubać swój czy wstawiać coś?
Silnik 1.9 Jtd 150km 937A5000

Ale co wpadło do silnika skoro ta wersja nie posiada chyba klap?

Mam dość obszerny temat gdzieś niżej ale zakładam nowy bo wczoraj było jeb i dramat, w trasie posypała mi się turbina, miesiąc temu sprawdzana była idealna dziś zaglądałem to nawet zimna cześć wirnik rozwalony. Chyba coś z silnika tam wpadło... Auto pali 500ml na 100km oleju po tym wydarzeniu także silnik też kaput.

Jak by z silnika coś wypadło jak napisałeś to część gorąca dostałą by po dupie. Może zimna się rozsypała i wciągnęło do motoru?
To spalanie oliwy to jest też możliwe że uszczelniacz w suszarce poszedł i puszcza olej do dolotu spalając go.

Dość chaotycznie napisane ale wynika, że z rozwalonego wirnika turbiny (zimna strona) coś wpadło do silnika i narobiło tam bigosu. Ale po założeniu nowej turbiny (mam nadzieje) silnik spala dużo oleju. No co trzeba rozebrać, ocenić straty i moim zdaniem kupić słupek.

Rozbierz głowicę i obadaj co i jak. Popatrz też na dolot czy oleju w nim nie masz bo może coś z "nowa" turbina nie halo.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Auto wstawiam na warsztat. Pali oleju jak smok, wywala komunikat o niskim ciśnieniu oleju. Auto od zakupu po zapaleniu zimnego dymiło mega na niebiesko do pierwszego depniecia i brało dość sporo oleju. Chodzi mi o to że to z silnika wyleciało coś na turbo i je rozwalilo, tak przypuszczam. Chodziło mi o to że gorącej części turbo nie widziałem ale tam pewnie szczątki.
Właśnie zajrzałem do dolotu, zalany olejem.
Jak szukać dobrego słupka? Loteria?

Pewnie ma już z milion km nalotu. :o

Zawsze jest loteria, ja jednak w przypadku diesla szukał bym drugiego całego silnika.

Bez rozbierania decyduje się na drugi silnik, zawsze mogę zrobić stary zdemontowany później i sprzedać cały albo jakieś części z niego.
Pytanie czy dodatkowe koszty do silnika to tylko rozrząd, olej i filtry czy coś jeszcze?

To zależy w jakim stanie masz resztę osprzętu.
Ponieważ i tak całe to ustrojstwo wyląduje na zewnątrz więc przy okazji do kontroli cała reszta osprzętu - koła pasowe, paski, naciągacze. A przy okazji (a właściwie głupio to ominać ale różnie bywa) czyszczenie kolektora, wszystkich przewodów, odmy, chłodniczki oleju (bo pluło olejem), sprawdzenie w jakim stanie jest chłodnica. A jak już i tak masz zdjętą skrzynię to jeszcze sprzęgło i dwumas.
Jak silnik (115KM) wymieniałem to poza rozrządem jeszcze doszło koło pasowe, sprzęgło z dociskiem, sprzęgiełko alternatora i czyszczenie wszystkiego co się dało wyczyścić.
Ale u ciebie moze się okazać że poza czyszczeniem to "tylko" rozrząd, filtry, nowy olej, nowy płyn chodniczy, wymiana płynu w klimatyzacji.

Jakich firm polecacie rozrząd, olej, filtry? Ktoś kiedyś mi mówił że z klimy można ściągnąć freon czy jak ten gaz ma i później go wpuścić tzn nie płaciłbym z gaz tylko za usługę.
Jeżeli turbo będzie mocno masakra może lepiej kupić używke mam możliwość profesjonalnego sprawdzenia turbo stamtąd dostałem tez radę na rozgladanie się już za używka, auto stoi terminy maja że ho ho, i jeszcze pytanie ile u was kasuja za przekładki ja już usłyszałem 600zl i 350 zł np.

Rozrząd najlepiej Ricambi Originali, mała różnica cenowa w stosunku do zamienników, a co oryginał, to oryginał, tym bardziej że zamienne pompy wody mają różne opinie. Na tym nie oszczędzaj. Polecam skontaktować się z Tomkiem na grupie na Facebooku.
Olej to zależy od Ciebie. Ja wlałem ze 2 miesiące temu Penrite HPR 5W30 + AR9100, możesz tez Millersa, Meguina lub Valvo, różnie. Tutaj polecam lejolej.pl - jestem bardzo zadowolony z obsługi.
Co do filtrów - wkładałem razem z olejem UFI i Purflux, do klimatyzacji automatycznej koniecznie kabinowy z filtrem węglowym.
Na pewno da się spuścić R134a i potem znów go napełnić, w taki sposób diagnozują przecież ewentualne ubytki czynnika.

... i jeszcze pytanie ile u was kasuja za przekładki ja już usłyszałem 600zl i 350 zł np.

To w sumie zależy co tak naprawdę będzie do zrobienia. W okolicach Wrocławia w kilku warsztatach usłyszałem ceny od 500-1000. Przy czym 500 to za przełożenie bez żadnych dodatkowych czynności (wyjęcie silnika, przełożenie osprzętu bez żadnej kontroli czy warto coś wymieniać, montaż) i z zastrzeżeniem że jak coś walnie zaraz za bramą to nie problem warsztatu.

Ostatnia edycja:
Rozbierz stary silnik i zobacz w jakim jest stanie i poszukać przyczyny. Jak nie masz zniżek i będzie to robić warsztat to wyjdzie cię na pewno drożej niż słupek ale jak zrobią dobrze to będziesz wiedział co masz. Przy zakupie słupka to loteria mimo że dają gwarancje to z tą gwarancją różnie bywa. Optymalnie znaleźć słupek jak jest jeszcze w aucie odpalić i posprawdzać. Co do rozrządu to będę w mniejszości ale proponuję DAYCO plus dobrą pompę wody, ja ostatnio płaciłem za rozrząd z pompa wody 320zł. Tylko jak będziesz składał swój silnik czy też zakładał osprzęt do "nowego" słupka pamiętaj aby wszystkie elementy dobrze wymyć wysuszyć i "wydmuchać" powietrzem. Jeżeli są w osprzęcie jakieś opiłki aby nie poszły na nowy silnik.

600zl weźmie znajomy mechanik mega solidny że sprawdzeniem wszystkiego, jadę dziś po słupek z Alfy GT zdjęty pół auta sprowadzone z Francji niby 91 tys tyle auto miało wpisane w jakimś papierze z ubezpieczalni. Nie chcę dłubanie swojego bo czas nagli a zdjęty zrobi mi ojciec przy wolnym czasie i najwyżej go sprzedam. Rozrząd dayco patrzyłem tani a opinie są dobre tylko pytanie ile ząbków ma pasek bo na allegro zwracają uwagę że są różne.

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6799997726

Ostatnia edycja:
Ja dla pewności sprawdzam w eper po VIN. Jak jedziesz po silnik to postaraj się o VIN auta z którego pochodzi może się przydać a jak nie to przynajmniej spisz sobie nr z silnika.

Silnik kupiłem ogółem problem jest taki że wtrysk jeden zapieczony a reszta wyjeta i syf w gniazdach, głowica do zdjęcia?

To napewno po 91 tysiacach

Średnio się spodziewałem że to ma 91 tys, proszę o rady jeśli ktoś chce będę wdzięczny, za opinie dziękuję do takich wniosków dochodzę sam

Stąd moja sugestia z kilku postów wyżej .... Trzeba było na początku rozebrać swój silnik i zobaczyć co się dzieje. Miałeś jedną zagadkę teraz masz dwie. Masz dwie opcje składać i modlić się aby było jak sprzedający zapewniał teoretycznie bez kosztów. Dwa głowica do góry zrobić polerkę zaworów i gniazd, wymiana uszczelniaczy zaworów, sprawdzenie szczelności planowanie wymian uszczelki itd. czyli wychodzi tak naprawdę remont silnika.... Ewentualnie środek pośredni pokrywa zaworów do góry zobaczyć w jakim stanie będą popychacze i wałki czy jest na nich nalot co znajduje się w "klawiaturze" smoła czy jeszcze znośnej konsystencji resztki oleju. Jak długo stał ten słupek? Obstawiam że popychacze pewnie stoją. Zobacz co się dzieje w głowicy przy kolektorach czy jest sadza czy smoła i w jakiej ilości, to może przybliżyć określenie stanu silnika... Powodzenia i pisz co tam się dzieje....

na razie przystopowałem z pracami, wykręciłem dziś świece spuściłem olej zalałem od strony świec po dwie strzykawki nafty jutro wleje olej i sprawdzę kompresje.
ciekawa sprawa jest taka że w eperze pokazuje mi po vinie slabsze silniki czy to normalne? na tabliczce z pasa przedniego jest silnik 937a5000 i w aucie tez taki jest

SCREN.jpg

Amortyzatory
Powrót