• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

156 lift pochylenie kół i porady dotyczące zawieszenia.

Auto
AR 156FL 1,9 jtd 16v 140KM
Witam,
Mam problem ze swoją 156FL 1,9 jtd. Geometria ustawiona była ostatnio prawidłowo na stacji, ale maszyna wypluwa mi pochylenie kół wszystkich w granicach 1,3-1,8 stopni. Norma według komputera wynosi -0,3 do +0,3 stopnia. Diagnosta wskazuje mi na prawdopodobne problemy ze sprężynami [zwrotnice odpadają--> problem dotyczy też tylnej osi]. Tu napotykam kolejny problem. Moja Bella ma pakiet sportpack z czerwonymi sprężynami. Według wszelkich wypowiedzi na forum jest to -30mm, ale wszelkie sklepy internetowe podają dla czerwonych sprężyn wartość -45/50mm. Czy ktoś z dobrego serca mógłby mi podpowiedzieć w sprawie tych sprężyn [chciałbym pozostać przy takim ustawieniu, niżej nie chcę, wyżej też nie], jak sprawdzić o ile faktycznie niżej siedzi. I czy ktoś może miał takie problemy z pochyleniem kół? Z góry dzięki za odpowiedź Alfaholicy! ;D

Zdejmij koło i zobacz czy widoczne są jakieś nr na sprężynach. Dużo pomogą w identyfikacji co masz

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Tu masz wartości kątów zawieszenia.
Twoje informacje są błędne - zmień diagnostę.
1.jpg

A jak masz obniżone więcej niż fabryczne -20 to kąt będzie większy i wtedy tylko "rzeźba" aby go zmienić.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi!
Doczytałem się na sprężynach napisów. Byłem pewny, że to eibach'y, ale na sprężynach jest "fks 127 va". Internet praktycznie milczy na ten temat, z wyjątkiem kilku aukcji zawiechy z 2,5 V6. Czy one są z fabrycznego SP?
Załączam zdjęcia z ustawienia geometrii, może coś pomogą.Screenshot_2017-05-01-21-42-37.jpg

Po poszukiwaniach internetowych stwierdzam, że chyba ktoś wkładał te sprężyny na własną rękę. Czyli jak mówi jaboleq- może być więcej niż -20, a co za tym- pewnie kąty dlatego są większe.

Ja ostatnio byłem na zbieżności i gdy zapytałem o ustawienie kątów usłyszałem że w alfie się nie ustawia

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Bo fabrycznie sie nie ustawia ale jeśli sie chce mozna wykonac fasolki które umożliwią ustawienie kół w wymaganym kącie

Amortyzatory
Powrót