• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kontrolka poduszki powietrznej Airbag

ghosti

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 JTD oraz 159 1.9 JTD
Hej,

Jakiś czas temu zapaliła mi się kontrolka poduszki powietrznej. Podłączyłem kabel vag kkl (ustawiając przełącznik na 3 airbag) po czym chciałem się połączyć przez program multiecuscan wybierając różne modele poduszek powietrznych dla Alfy Romeo 156 2.4 JTD. Niestety nie udało mi się połączyć. Działa to jedynie w trybie Simulate (przycisk obok Connect). W zależności od wersji poduszek pokazuje różne błędy.

IMG_20170718_213746.jpgIMG_20170718_214029 (002).jpg

Niestety tak jak mówię, to w trybie simulate. Z silnikiem program łączy się bez problemu.

Przeczyściłem kostki pod fotelami kierowcy i pasażera, bo są dwie poduszki, jednak błąd nadal występuje. Nie udało mi się go usunąć. Za samo podpięcie pod komputer w warsztatach, do których dzwoniłem życzą sobie 150 złotych. Plus ewentualna naprawa. Sporo :)

Próbowałem też innych programów, np. unidiag jednak program zgłasza błąd o tym, że nie może zapisać jakiegoś pliku .log.

Macie jeszcze jakiś pomysł?

Sprawdź bezpiecznik 7.5A w górnych gniazdach bezpieczników. Możliwe, że brak zasilania na centralkę to się nie połączysz.

Na regionalnym zapytaj o pomoc.

Wydymione samsungiem.

[MENTION=72295]komisarz[/MENTION]: To wersja 2.4 JTD 100 kW z 1999 roku czyli jak sądzę sprzed liftingu. Nie ma wyświetlacza na konsoli. Chyba, że jeszcze można po czymś rozpoznać.

[MENTION=10547]jaboleq[/MENTION]: Dzięki za pomysł. Bezpiecznik sprawdzę zaraz po pracy.

To raczej kurtyn bocznych nie będziesz miał

Nie ma kurtyn. Tylko dwie poduszki widzę.

Może centralka padła, ale podpięcie jednak wszystko by wyjaśniło

Pamiętam, że rok temu miałem inne błędy i też nie mogłem się połączyć, ale jakimś cudem wtedy udało mi się usunąć błędy w trybie simulate. Wówczas poprawiłem też kostkę pod fotelem pasażera, jednak nie wiem czy to miało jakiekolwiek znaczenie. Potem gdzieś po 2 miesiącach jadąc na dołkach kontrolka ponownie się zapaliła.

Ciekawe, okoliczności wskazywałyby na kostki pod fotelem, oprócz potraktowania kontaktem dobrze jest też lekko przygiąć piny by ciaśniej wchodziły

Skoro działasz na MES-ie na symulacji, to diagnozujesz na fikcyjnych parametrach nie swojego auta.
Tak samo z zapisem ".log".
Sprawdz czy menadzer systemu w kompie nie wywala Ci błędu w systemie po podpięciu kabla do diagnostyki. Podobnie też sprawdz to w MES-ie.
Jak wsio jest ok na łączach i ustawione masz odpowiednie parametry, to na darmowej wersji MES-a, ściągniętej z ich firmowej strony masz 20 min. na pełną diagnostykę.
W necie jest sporo informacji na ten temat jak skonfigurowac kabel VAG KKL w systemie i programie diagnostycznym.

Nie wiem, czy wersja 1.7 MESa też pokazuje całe multum możliwych kombinacji poduszek? Na Fiat Ecu Scan jest ich w ciul dużo, na wersji demo MESa 3.6 jest już chyba tylko trzy, z czego wybiera się Allied Airbag MY97 i generalnie się łączy.
W mojej Alfie benzynowej MES nie chce się połączyć gdy silnik pracuje, więc błędy czyszczę tylko na samym włączonym zapłonie (kluczyk w pozycji MAR). Czasem musiałem włączyć wyszukiwanie przyciskiem SCAN (lub klawisz F11), choć to raczej głównie jeszcze pod FESem, łapało czasem za drugim-trzecim razem, pod demo MES 3.6 generalnie łączy się zaraz.

Sprawdź też, czy centralka poduszek jest dobrze przykręcona, jeśli śrubki się poluzowały może nie być uziemienia, wtedy się raczej nie połączysz. Kiedyś pół dnia usiłowałem się połączyć ze sprawną centralką, zanim wpadłem na to, że może by ją przykręcić :).

A jeśli kompletnie już wszystko zawiedzie, to poszukaj na Allegro centralki o twoim numerze, przykładowy numer masz zaznaczony na fotce. 87e798b54a11b2e101e0dd32fcc3.jpg

Jeśli będziesz musiał wymienić centralkę, to zrobisz to sobie sam, potrzebujesz klucza dziesiątki (najwygodniej na grzechotce) i w miarę elastycznych pleców :). Tu masz filmik jak ją wymienić: https://www.youtube.com/watch?v=Tm07xVeCtes

Ale najpierw spróbuj dać skanowanie na samym zapłonie. Tryb symulacji tu nic nie da.

Jeśli jesteś z Rzeszowa lub okolic, to możemy się spotkać i podziałać.

Dzięki Wam za rady. Idąc od początku:

Bezpieczniki 7,5 A - sprawdzone, wszystkie ok
Instalacja sterowników dla portu COM - to wygląda ok, na wszelki wypadek wykonałem to od początku jeszcze raz; w menadżerze urządzeń mam informację, że działa poprawnie; przez test interfejsów w MES - ok

Dodatkowo sprawdziłem wszystkie możliwości poduszek pod MES i FiatEcuScan (tam jest ich więcej). Niestety bez powodzenia. Nie udało mi się połączyć.

Kabel z silnikiem się łączy, natomiast z poduszkami nie. Czy to oznacza, że winny jest kabel lub centralka (niesprawna lub nieoryginalna)? Mój kabel wygląda tak:
IMG_20170720_105238.jpg

[MENTION=53720]Zenonzlasu[/MENTION] Dzięki, byłoby super. Niestety na co dzień jestem w Warszawie, czasem na weekend wpadam do Lublina.

Kabel dobry. Jeżeli z silnikiem się łączy, to jest raczej sprawny. Skanowanie nic nie dało?

Masz na myśli, żeby najpierw zrobić Skanowanie, potem to drugie Skanowanie i dopiero wtedy próbować się połączyć? Robiłem tak przy MEC, ale mogę jeszcze spróbować z FEC.

Jeśli skanowanie niczego nie znajdzie, to się nie połączysz. Jeśli skanowanie coś wykryje, to wtedy ci się wyświetli ile masz poduszek (np. 2F-2P-I). Zrób skanowanie (klawisz F11) na samym włączonym zapłonie, przy wyłączonym silniku, jeśli nie znajdzie za pierwszym razem to zrób je ponownie i potem dla pewności jeszcze raz. Jeśli na końcu skanowania będziesz miał komunikat na czerwono: SKANOWANIE ZAKOŃCZONE, to nic nie znalazł. Wtedy nie ma sensu się łączyć. Jeśli coś będzie, to wyświetli ci się nazwa modułu. U mnie czasem dopiero za trzecim razem łapało. Więcej nie ma sensu, bo się akumulator rozładuje :).

Gdy robiłeś sobie test interfejsów pod FES/MES to nie miałeś żadnych błędów opóźnień, prawda? Kabel masz pewnie podłączony na porcie COM2 albo COM3 - jeśli masz na COM2 to możesz spróbować dać COM3, i na odwrót, choć to takie strzały na ślepo, jeśli z silnikiem się połączyłeś.... a z ABS i klimatyzacją się łączysz? Klimatyzacja jest na tym samym przełączniku na kablu, co ABS.

Dziwi mnie tylko to, że napisałeś, że kiedyś w trybie symulacji udało ci się zgasić kontrolkę - to nie powinno się dać zrobić, symulacja to wrzucenie byle jakich błędów, żeby pokazać użytkownikowi, jak działa program.

Ostatnia edycja:
A to nie może być od kostek tylnych ? w SW (nie wiem jaką 156 masz) obu jakie miałem tam właśnie nie kontaktowało - pod tapicerką na bokach w bagażniku są takie "okienka wziernikowe" do żółtych kabelkow airbagów. Po poprawieniu sama zgasła po kilku zapaleniach auta.

A to nie może być od kostek tylnych ? w SW (nie wiem jaką 156 masz) obu jakie miałem tam właśnie nie kontaktowało - pod tapicerką na bokach w bagażniku są takie "okienka wziernikowe" do żółtych kabelkow airbagów. Po poprawieniu sama zgasła po kilku zapaleniach auta.
Te kostki o których piszesz są od kurtyn na które już właśnie wcześniej wskazywałem, ale kolega nie ma ich na wyposażeniu podobno

Tak czy siak, z centralką się powinien być w stanie połączyć.

Z tego, co mi wiadomo, to w wersjach przedliftwych 156-tek kontrolka poduszek się świeci na stałe, jeśli tylko pojawi się jakiś błąd - niezależnie, czy jest w danym momencie aktywny czy nie - i żeby ją zgasić trzeba wykasować błąd pod kompem. Z mojego doświadczenia jedyny raz, kiedy kontrolka zgasła sama z siebie był wtedy, gdy centralkę, której MES nie wykrywał w ogóle zamieniłem na sprawną. (W innym przypadku sprzed paru lat, gdy centralka została uszkodzona złym podpięciem kabli rozruchowych do akumulatora błąd świecił nadal po wymianie na sprawną, i trzeba było kompa).

W poliftach chyba już jest tak, że gdy przy kilku (pięciu?) włączeniach zapłonu błąd jest nieaktywny to sterownik gasi kontrolkę.

Ostatnia edycja:
Zgadza się, w polifcie po poprawieniu kości itp kontrolka sama gaśnie przy następnym przekręceniu kluczyka

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Udało się finalnie rozwiązać problem. W tym wypadku okazała się nim moja nieuwaga. Kabel ma 4 przełączniki, co widać na zdjęciu. Zasugerowałem się strzałkami i dlatego łączył się on z silnikiem. Na to rozwiązanie naprowadziła mnie jedna z odpowiedzi. W każdym razie jeszcze raz dzięki. Mam nadzieję, że zawarte odpowiedzi pomogą rozwiązać ewentualne problemy innym :)

Amortyzatory
Powrót