Pilnie potrzebuje porady moja BELLA znów daje popis

Swierzak

Nowy
Auto
Alfa romeo 156
Pacjent [notranslate]Alfa[/notranslate]156 1.9 jtd 115km 2006r

Witajcie jakiś czas temu dokładnie miesiąc po przyjeździe do Szwecji padła maglownica . Dwa dni temu padło sprzęgło. Nie dosłownie bo jestem na etapie diagnozy ponieważ auto normalnie zmienia biegi , rusza bez problemu itp . Ale po kolei.

Dokładnie dwa dni temu wracając ze sklepu zaczął się mój problem ze sperzeglem a raczej z pedałem , otóż wraca do gornej pozycji Ale na dwa razy tak jak by na środku przez chwilę sie blokowalo do tego dziwny głos trzaskania . Już jakiś czas opisywałem problem z ciężko wchodzącym sprzegłem teraz pedał chodzi luźnej , ale ciężej wraca do góry . Biegi wchodzą normalnie , auto rusza normalnie .
Zdemontowalem pompke sprzegla i wysprzeglik ,
Zrobiłem wstępną diagnozę i wydaje mi się że jest to wina wysprzeglika puszcze fotki i proszę o wasze porady co powinienem waszym zdaniem wymienić .
Na koniec dodam że płyn był czarny i pełno było takiego szlamu .

A sprężynkę pod pedałem jeszcze masz?

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

To są zdj Wysprzeglika na skrzyni biegów . Widać dosyć mocno zkorodowany Środek

IMG_20170826_170308.jpg,IMG_20170826_170312.jpg,IMG_20170826_170318.jpg IMG_20170826_170335.jpg IMG_20170826_170338.jpg IMG_20170826_170342.jpg

- - - Updated - - -
A tutaj Pompki z dorabiana przeze mnie tulejka .

IMG_20170826_170507.jpg IMG_20170826_170512.jpg IMG_20170826_170516.jpg , IMG_20170826_170531.jpg IMG_20170826_170558.jpg IMG_20170826_171512.jpg

- - - Updated - - -

Najpierw wyplucz doklanie uklad

Z miła chęcią ale nie mam na razie jak, już zostało rozebrane a części bedą jechać do mnie z Polski. Poza tym nie mam Płynu ;D Który też chce sprowadzić z Polski Bo tutaj głupią pompkę to tylko z serwisu . Komedia ;D

- - - Updated - - -

Jeszcze jedno pytanie jaki płyn do układu idzie? I ile jego wchodzi? Bo muszę zamówić od razu też ?

Z tego co wyczytałem to w alfach mojego typu sa dwa wysprzegliki .
Na skrzyni i w skrzyni ?
I jedną pompka sprzęgła ta pod pedałem?

A tutaj Pompki z dorabiana przeze mnie tulejka... Zrobiłem wstępną diagnozę i wydaje mi się że jest to wina wysprzeglika puszcze fotki i proszę o wasze porady co powinienem waszym zdaniem wymienić...
Na koniec dodam że płyn był czarny i pełno było takiego szlamu.
A ktoś o wiele bardziej rozgarnięty z miejsca napisał na opakowaniu od płynu hamulcowego "uwaga środek żrący" czego wiele przypadków przestrog na ten temat jest od metra na tony w necie.
Tak to jest jak żółtodziób poprawia producenta by zaoszczędzić na paczkę fajek...
ale nie mam na razie jak, już zostało rozebrane a części bedą jechać do mnie z Polski. Poza tym nie mam Płynu ;D Który też chce sprowadzić z Polski. Komedia ;D
jprd, komedia to jest jak się Ciebie czyta, bo jakoś mi się wierzyć nie chce, że na Szwedzkim "CPN"-nie i w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym nie uświadczysz na półce napisu "dot-4"...

Płyn hamulcowy: 0,5 L
- Dedykowany Tutela TOP 4 for [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo

Opis:
Syntetyczny płyn hamulcowy do hydraulicznych układów hamulcowych zarówno tarczowych jak i bębnowych oraz do układów wspomagających w samochodach osobowych, dostawczych i ciężarowych (w przypadku gdy producent zaleca stosowanie płynu NHTSA 116 DOT 4 w układzie sterowania).

Normy które spełnia:
SAE J 1703, CUNA NC 956-01
NHTSA 116 DOT 4
ALFA ROMEO
ISO 4925

lub

każdy inny DOT4 (Valvoline, Motul itp)

Płyn do przekładni: 1,3 L Każdy płyn, byleby był zgodny ze specyfikacją Dextron II

Płyn hamulcowy: 0,5 L
- Dedykowany Tutela TOP 4 for [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo

Opis:
Syntetyczny płyn hamulcowy do hydraulicznych układów hamulcowych zarówno tarczowych jak i bębnowych oraz do układów wspomagających w samochodach osobowych, dostawczych i ciężarowych (w przypadku gdy producent zaleca stosowanie płynu NHTSA 116 DOT 4 w układzie sterowania).

Normy które spełnia:
SAE J 1703, CUNA NC 956-01
NHTSA 116 DOT 4
ALFA ROMEO
ISO 4925

lub

każdy inny DOT4 (Valvoline, Motul itp)

Płyn do przekładni: 1,3 L Każdy płyn, byleby był zgodny ze specyfikacją Dextron II

Dzięki Śliczne za normalna odpowiedź .

- - - Updated - - -

A ktoś o wiele bardziej rozgarnięty z miejsca napisał na opakowaniu od płynu hamulcowego "uwaga środek żrący" czego wiele przypadków przestrog na ten temat jest od metra na tony w necie.
Tak to jest jak żółtodziób poprawia producenta by zaoszczędzić na paczkę fajek...

jprd, komedia to jest jak się Ciebie czyta, bo jakoś mi się wierzyć nie chce, że na Szwedzkim "CPN"-nie i w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym nie uświadczysz na półce napisu "dot-4"...
Nie do końca rozumiem do czego piejesz?

Rozumiem że coś Ci może nie odpowiadać . Ale daj spokój z takimi komentarzami bo tylko zament wprowadzasz .
Jutro ją mi się uda trafić na stacje którą nie jest samoobsługowa to zrobię Ci zdj ile tu kosztuje taki płyn .
Pamiętaj że tutaj jest troszkę inaczej .. większość stacji sa samoobsługowe .
Ale Ty pewnie nosa z Polski nie wychylasz i taka nowina to dla Ciebie coś nowego .

Amortyzatory
Powrót