pare spraw :)

• Autor wątku Autor wątku bmw535i89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bmw535i89

Guest
1. Czy bez specjalnych narzedzi mozna wymienic drazki kierownicze ? i czy liczenie zwojow gwintu przy koncowce drazka wystarczy by moc spokojnie pojechac pozniej na ustawienie zbieznosci? Mam dostepny kanal i podstawowe narzedzia:)

2. Czy sa jakies kruczki przy wymianie tylnych gum stabilizatora i lacznikow stabilizatora? Z tego co wiem zbieznosc chyba sie nie zmieni?

3. Czy mozna regulowac kąty ustawienia kol w alfie? Chodzi o to ze gosciu od zbieznosci stwierdzil ze moje kola sa dosc mocno pochylone do zewnatrz. Jak sie przyjrzalem to faktycznie nawet na oko widac ze nie sa idealnie w pionie. Opony zimowe na ktorych kupilem auto z tylu byly bardzo zjechane od wewnatrz co chyba jest tego powodem.

4. Czy we wszystkich 156 szyby z tylu chodza tak ledwo ledwo? Wlasnie wymienilem sobie tylny mechanizm od el. szyb ale chodzi tak jak by sie mialo zaraz zesrac :P . Drugie okienko z tylu tak samo z oporami. :shock:

5. Ma ktos w wawie kabelek do podlaczenie sie do ABS i poduszek? Unidiaga mam i kabelek Viakena VAG KKL ale bez przerobki:P

6. Coraz czesciej mam taki problem ze auto nie chce odpalic za pierwszym razem tylko musze krecic strasznie dlugo kilka razy (pomaga trzymanie pedalu gazu do oporu wtedy troche szybciej) Jak juz zalapie to tak jakby pracowal na jednym cylindrze :shock: i mial zaraz umrzec dopiero po chwili sie normuje.

7. Planuje wymienic uszczelki pod kolektorami ssacymi (baranki) od strony glowicy i moze te gumowe obejmy z drugiej strony "barankow" bo przy zakladaniu gazu byly zdejmowane "baranki" ale nie byly wymienione uszczelki pod nimi i chyba tamtedy ssie lewe powietrze. Moze jakies sugestie co do takiej wymiany?

z gory dzieki za podpowiedzi.

1. Czy bez specjalnych narzedzi mozna wymienic drazki kierownicze ? i czy liczenie zwojow gwintu przy koncowce drazka wystarczy by moc spokojnie pojechac pozniej na ustawienie zbieznosci? Mam dostepny kanal i podstawowe narzedzia:)

4. Czy we wszystkich 156 szyby z tylu chodza tak ledwo ledwo? Wlasnie wymienilem sobie tylny mechanizm od el. szyb ale chodzi tak jak by sie mialo zaraz zesrac :P . Drugie okienko z tylu tak samo z oporami. :shock:

z gory dzieki za podpowiedzi.
Ad4. Szyby chodzą ok:D smarowałeś prowadnice?? jak długo nie są używane to jest problem xD
Ad1.Też jestem zdania,że liczenie zwojów gwintu wystarczy xD

Sprawdź gumowe prowadnice czy się nie podwinęły , co do smarowania to słyszałem (ale nie sprawdzałem i nie chcę się sprzeczać),że pomaga na krótko i potem jest jeszcze gorzej,podobno trzeba wyszorować gumowe prowadzenie szyby szczoteczką i gorącą wodą z mydłem (ja tak zrobiłem)

prowadnice czyli to co powyzej blachy drzwi czy trzeba tez zdejmowac tapicerke i smarowac cos w srodku drzwi?

zdejmujesz boczek i smarujesz te elementy, po których jeździ szyba, linki i wszystkie elementy mechaniczne. Najlepiej WD40. Popsikac nie zaszkodzi, a na pewno będzie to dobry środek konserwujący

stabilizator i laczniki zrobione:P teraz zabieram sie za wachacze wleczone z tylu i drazki kierownicze i inne w zwiazku z tym jeszcze pare pytan:)

1. Czy wybijanie/wbijanie tulejek bez zdejmowania zwrotnicy mozna zrobic?:) tzn tylko zdejmujac kolo i podnoszac auto?

2. czy po zdjeciu przepustnicy do wyczyszczenia trzeba wymieniac jakies uszczelki w v6?

3. Czy mozna regulowac kąty ustawienia kol w alfie? Chodzi o to ze gosciu od zbieznosci stwierdzil ze moje kola sa dosc mocno pochylone do zewnatrz. Jak sie przyjrzalem to faktycznie nawet na oko widac ze nie sa idealnie w pionie. Opony zimowe na ktorych kupilem auto z tylu byly bardzo zjechane od wewnatrz co chyba jest tego powodem.

6. Coraz czesciej mam taki problem ze auto nie chce odpalic za pierwszym razem tylko musze krecic strasznie dlugo kilka razy (pomaga trzymanie pedalu gazu do oporu wtedy troche szybciej) Jak juz zalapie to tak jakby pracowal na jednym cylindrze :shock: i mial zaraz umrzec dopiero po chwili sie normuje.

Witam,
Co do pytania z pkt. 3, rozjechana adaptacja sterownika PB od złej regulacji LPG, rada: reset ecu wtrysku pb, ~200km jazdy w zmiennych warunkach tylko na pb, potem od nowa porządna regulacja LPG, dlaczego się tak dzieje, trochę pisania by było, załóż temat w dziale LPG to odpowiem w miarę możliwości jak najszybciej.

Teraz pkt. 6, za kąt pochylenia tylnych kół odpowiada mocno stan tylnych amortyzatorów, jeśli amortyzator ma luz na tłoczysku wtedy koła z tyłu ustawiają się / \. Aby sprawdzić stan amorów, auto tyłem na podnośnik, łapiesz koło na górze i na dole w łapki i sprawdzasz czy nie ma luzy na amorku, od razu czuć na rękę co jest grane.

pzdr. Grzesiek

Amortyzatory
Powrót