Orientacja żarówki H7 przed fl

przemo832

Nowy
Auto
AR 156 SW 2.4JTD CF2 136KM 2000r
Witam,
Wczoraj wymieniłem żarówki na nowe +130%, przed wymiana lampy świeciły jakoś inaczej - teraz świeca "we świat"

Jak powinna być zamontowana żarówka wycięciem do góry czy do dołu reflektora?
Z tego co zauważyłem da się zamontować tak i tak, ja założyłem wycięciem na zarowce do góry, jak jest u Was?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Każde gniazdo pod żarówkę H7 ma wycięcie na ten dzyndzel. Popatrz, pomyśl i założysz dobrze. Jak się uprzesz to wiadomo że źle da się założyć ale wystarczy dobrze się przyjrzeć.

Każde gniazdo pod żarówkę H7 ma wycięcie na ten dzyndzel. Popatrz, pomyśl i założysz dobrze. Jak się uprzesz to wiadomo że źle da się założyć ale wystarczy dobrze się przyjrzeć.
Pomocni jak zwykle... Konkretna odpowiedz - dyndzel do dołu albo dzyndzel do góry a nie weź se popatrz - za taką odpowiedź podziękuję, jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to milcz...

Wiem jak gniazdo wygląda mam zdjęcia tylko chce się upewnić jak wy to macie zamontowanie

I z tego co czytałem to nie tylko ja mam podobny problem a nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi, w całej palecie fiata te gniazda są jakieś z du*y i żarówki da się włożyć na różne sposoby

Wygląda to tak jak na tym zdjęciu - nie wiem czy dobrze to widać lewa świeci za wysoko a prawa jakieś 2m przed samochodem czyli za nisko
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
417.jpg

Ostatnia edycja:
Nie bardzo możesz tu komukolwiek pisać żeby milczał :) jeżeli poczułeś się urażony za podkreślenie Twojej niewiedzy to nie miałem takiego zamiaru. Sama informacja czy dzyndzel w górę czy w dół nic Ci nie da - szkoda że tego nie chcesz zrozumieć. Żarówka musi wskoczyć w swoje wycięcie bo jak tak nie będzie to włókno i bańka żarówki nie trafi w ogniskową odbłyśnika i nici z dobrego świecenia. Nawet jak dobrze zorientujesz "dzyndzla". Musisz znaleźć w mocowaniu taką pozycję gdzie żarówka jednoznacznie będzie zorientowana. Regenerowałem i naprawiałem mnóstwo lamp. Czasami włożenie jest proste, czasami trudniejsze. Czasami łatwo się pomylić, czasami trudno ale wystarczy trochę się przyjrzeć i odpowiedź się znajdzie.
Wrzuć tu foto tego mocowania skoro nadal nie potrafisz zamocować żarówki.

Poza mocowaniem żarówki dochodzi kwestia regulacji i jakości lamp - tego też nie wiemy. Choć wątpliwie zakładam że wcześniej świeciły dobrze.

Ostatnia edycja:
kurde cos z tymi zarowkami chyba nie tak, jak bym nie wlozyl zle swieci, dla prowonania daje zdjecia zarowki starej i nowej (chodzi o sam prawy reflektor)

Stara zarowka jakis chinczyk:
IMG_20171027_104813.jpg

Nowa Osram Night Braker Laser:
IMG_20171027_105002.jpg

Mocowanie zarowki:
IMG_20171027_104412.jpgIMG_20171027_104450.jpgIMG_20171027_104714.jpg

Ogolnie lewa lampa szwieci ok no moze ciut za wysoko, ale prawej jak bym nie wlozyl nowej zarwoki dzyndzel gora/dol/lewo/prawo swieci tak samo w dol, co z tym zrobic? podciagnac recznie troche na regulacji do gory w domowych warunkach? dam rade?

Według tego co wrzuciłeś, to stara żarówka jest źle włożona, bo nie trafia w ogniskową i nie masz charakterystycznego odcięcia, takiego jak w lewej lampie. Z nową żarówką OSRAM jest ok, tylko trzeba wyregulować reflektor.

Masz połamane to mocowanie. Widać gdzie "było" wycięcie na dzyndzla ale ten kołnierz masz uszczerbiony przez co żarówka nie ma jednoznacznego położenia. Odnośnie pierwszych dwóch fotek to po pierwsze kłania się ustawienie świateł. Nie wiem która, może obie ale źle są wyregulowane. Jedź na SKP bo chyba sam tego nie potrafisz zrobić (w sensie odpowiednia wysokość obu). Odnośnie lewej lampy to świeci dobrze na osramie (nie do końca ale o tym w następnym zdaniu) a tragicznie na chińczyku. Nie wiem czy to kwestia zamocowania czy żarówki, ale źle. Ogólnie lampy a zwłaszcza ta prawa (nawet na osramie) to kiepskie mają odcięcie. Nie wiem czy to dlatego ze są stare i zniszczone, czy może zamienniki (to częsty przypadek że zamienniki reflektorów nie mają geometrii).
Jeżeli osramy zamocujesz idealnie w miejscu którym powinny być (widać na jednej fotce że pomimo wyłamanego kołnierza to jest miejsce gdzie ten dzyndzel powinien być) i dobrze wyregulujesz to jest maks co z tych kiepskich lamp wyciągniesz.

Zarowki zalozone poprawnie (wycieciem do gory), prawa lampe "podciaglem" troche do gory, tak to teraz wyglada:
IMG_20171027_114354.jpg

Zostawic tak czy jeszcze do gory prawa?

W przyszlym tyg podjade na przeglad przy okazji lampy wyreguluje, ile regulacja kosztuje? (z tego co zauwazylem regulacja dziala tylko na tym pokretle od elektrycznego ustawnienia to drugie pokretlo ma obrobione trybka), lampy mam oryginalne czyli prawie juz 18 lat...

znajomy ma do sprzedania za stowke dwie uzywki:
https://www.olx.pl/oferta/lampy-alfa-romeo-156-CID5-IDph2Zp.html#caa1b25545

Rozwazyc zakup nowych czy regulacja moich wystarczy?

Ostatnia edycja:
Zostawic tak czy jeszcze do gory prawa?
Ty je tylko wyrównałeś a nie ustawiłeś. Całkiem prawdopodobne że teraz będziesz wszystkim równo walił po oczach tymi lampami. Ustawienie świateł to nie tylko wyrównanie ale też złapanie właściwej wysokości. A na tym trzeba się znać albo pojechać na skp - zrób to od razu - za darmo Ci to zrobi.
z tego co zauwazylem regulacja dziala tylko na tym pokretle od elektrycznego ustawnienia to drugie pokretlo ma obrobione trybka
Ponieważ to właśnie tym na silniku się reguluje wysokość. To drugie to kąt skrętu kilkanaście procent. Widać ktoś nie mający wiedzy pastwił się nad nim myśląc że tym się reguluje wysokość.
Rozwazyc zakup nowych czy regulacja moich wystarczy?
Nie kupuj używki. Przecież już masz używane. Zakup nowych to zawsze dylemat. Najlepiej oryginał to da 100% poprawności świecenia. Zamienniki słyszałem że słabo wypadają. Nie wiem czy będą lepiej świecić niż Twoje. Na pewno mega poprawę byś miał przechodząc na nowe soczwki ale to kasa.....
Najlepiej jakbyś porównał (albo niech inni poparzą na Twoje zdjęcia) czy w ogóle z fabrycznych da się więcej wydusić. Czy jest sens dokładać do nowych/innych. I podstawowe pytanie to sam sobie na nie odpowiedz czy to jak oświetlają Ci drogę to Ci wystarczy

nic nie pisalem ze je wyregulowalem :P:), podciaglem tylko prawa troche do gory na silniczku zeby w glebe nie swiecila nic innego nie ruszalem (ktos wczesniej obrobil trybko u dolu)... zdaje sobie sprawe ze profesjonalne ustawienie to nie jest przy przegladzie powiem zeby mi uregulowali jak trzeba, co do zapytania o cene to przeglad robilem 200km od siebie tak ze u mnie na pewno za darmo mi tego nie ustawi...

//Edit:
rozumiem ze prawy i lewy reflektor powinny swiecic na tej samej wysokosci? Podjechac do sciany zaznaczyc pkt srodka ref. odjechac do tylu i prawy podciagnac do lewego tak? (zakladam ze lewy mam ustawiony w miare ok)

I jak na stacji powiem ze mam na dole obrobione trybko to jedyne co mi moze zrobic to ustawic profesjonalnie wysokosc prawej i lewej tak?

Ostatnia edycja:
Z reguły światła na SKP ustawiają właśnie za darmo albo za 10-15 zł. Dla diagnosty to dosłowni chwila, pod warunkiem, że lampa jest sprawna.

Wlasnie lampa sprawna nie jest bo trybko od dolnej regulacji jest obrobione, no ale podjade wieczorem zobaczymy co zdziala...

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem co masz obrobionego na dole....... ma kręcić śrubką na silniczku. Bardzo często nawet jest tak że łepek wystaje i można złapać go z zewnątrz jak pokrętło.

Panowie a czy orientacja żarówki w reflektorze po FL powinna być taka sama ? Wycięciem do góry ? W jednej lampie - oryginał - miałem włożoną do góry ale nie bardzo mogłem wyczuć czy jest tam wycięcie a w drugiej dyndzlem do dołu i ta sama historia, nie wiem czy trafiłem w jakieś wycięcie...

Są wycięcia, trzeba trafić.

To masz wyłamane czy nie trafiasz? Sprawdź to. Jak nie zapomnę wieczorem to wrzucę zdjęcia jak wygląda mocowanie.

37789200_1769907496449634_8442593630081777664_n.jpg

Jak widać na załączonym obrazku, "dzyndzel" do góry.

Ale to chyba nie jest lampa od 166FL?

Amortyzatory
Powrót