Kupiłem 1 alfe...

sebol22

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 jtd 2000
Witam wszystkich.. panowie i panie kupiłem 1 alfę bo zawsze chciałem i po 10 latach przesiadłem się z marki Honda! po przejechaniu 300km moją alfą 156 2,4jtd 2000r zakochałem się:) ale jak każda nowa miłość pojawiły się pytania....
alfa kupiona od handlarza.. gość twierdzi że auto jego znajomego(dzwonił przy mnie do niego gdy zadałem pytanie o olej i co było zrobione)..to jest ok! ale teraz tak, gość gada że silnik był wymieniany.. po przyjechaniu do domu napisałem do handlarza czy może zapytać na jaki i z którego roku jest silnik wymieniony. od tej pory cisza! tak że mam pytanie(szukałem na forum nie znalazłem odp konkretnej) czym się różnią silniki 2,4jtd 136 i 140km? po czym można stwierdzić rodzaj! Druga sprawa.. silnik jest po chipie..zamiata....jak miło tylko jest jeden problem..jak dodaje więcej gazu zapala się kontrolka wtrysków na 1/2sec gaśnie i w tym momencie auto zamula po czym auto dalej zamiata...jak dodam gazu jednostajnie na np.5 od razu ciągnie jak miło wtryski się świecą i nie zawsze odłącza moc. moje pytanie wtryski nie wydalają czy np może pompa paliwa? Panowie i Panie proszę bez hejtów tylko konkretne odp. pozdrawiam

CF2 rozni sie od CF3 osprzetem, turbina, oprogramowaniem, jak bedziesz kupowal czesci to wystepuja dwa rozne rodzaje wlasnie do cf2 i cf3 (duzo czesci sie pokrywa), CF3 to jak by ewolucja CF2 zeby spelnic normy euro3

Tak wyglada cf3:
133847-wymiana_uszczelki_pokrywki_zaworow_ar_166_2_4jtd_cf3_150km-5.jpg

a tak cf2:
8e62c4d145ac97dc2e59388fa8dd.jpg

Najproszciej rozroznic chyba po zaworze egr, w cf2 jest z przodu, a w cf3 z tylu silnika

Co do palacej sie marchewy to problemow moze byc massssaaaa, dziurawy dolot, padnieta pompa cr, padnieta pompka w baku, konczace sie turbo, padniety regulator cisnienia na pompie cr, czujnik cisnienia na pompie cr, padniete wtryski i tak mozna wymieniac... podlacz pod kompa i zobacz co sie dzieje, ja sadze ze jak jest po cZipie to pewnie jakis miras wgral gotowa mape i tak sie pozniej dzieje

Ostatnia edycja:
Cześć :)

Z tego, co wiem, to różnice są takie: 136-konny ma mechanicznie sterowaną turbinę, w 140 koniach turbiną steruje ECU. Jakieś tam różnice są też w zaworze EGR, na pewno w wersji 136-konnej EGRa wystarczy zaślepić blaszką i tyle, a co w 140 koniach, to nie wiem. Może musi być blaszka z otworkami, może tez trzeba wywalić EGRa z ECU, żeby nie świecił się check? Pompa oleju tez zdaje się jest ulepszona względem słabszej wersji.

Jeśli świeci się check przy butowaniu, to do sprawdzenia masz przepływomierz. Może ktoś z okolicy ma na podmianę, żeby sprawdzić? Zapytaj na grupie regionalnej. Przejrzyj też rury dolotowe między turbiną a kolektorem ssącym, czy nie ma jakichś dziur albo pęknięć. Albo przyczyną jest po januszowemu zrobione chipowanie.

No i nieprzyjemny temat,podłoga. Obadaj dokładnie, czy nie ma rdzy, zwłaszcza wzdłuż progów (szczególnie od strony pasażera) i za przednimi fotelami tam, gdzie pasażerowie tylnej kanapy trzymają nogi. Nie wizualnie, bo może nie być widać, tylko podziuj czymś twardym, może być nawet palcem, czasem podłoga jest tak zjedzona, że i pod palcem ustępuje. Bo jeśli auto nie jest niedawno sprowadzone z Włoch czy Hiszpanii i nikt wcześniej podłogą się nie zajmował, to na 90% coś będzie, niestety :(.

Oryginalne wyposażenie auta możesz sprawdzić po VINie pod tym adresem: http://keyeper.pekidi.com/navi?FORC...0&GUI_LANG=3&SAVE_PARAM=COUNTRY&SBMK=R&MAKE=R

No i szerokiej drogi :).

Propos pierwszego, to możesz znaleźć nabity na silniku numer, po nim dojdziesz, ew podepnij komputer, może tam coś będzie.

Kontrolka wtrysków? jest taka kontrolka? Jeżeli mówisz o check'u to najłatwiej podpiąć kompa i zobaczyć jakie błędy zapisał. Chwilowy muł może być równie dobrze winą VGT.

Propos pierwszego, to możesz znaleźć nabity na silniku numer, po nim dojdziesz, ew podepnij komputer, może tam coś będzie.

Kontrolka wtrysków? jest taka kontrolka? Jeżeli mówisz o check'u to najłatwiej podpiąć kompa i zobaczyć jakie błędy zapisał. Chwilowy muł może być równie dobrze winą VGT.
Jest taka kontrolka, tzw marchewa, u mnie w poprzedniej identyczne objawy dawał czujnik położenia wału korbowego, nie zwlekaj i podpinaj pod kompa bo w końcu zgasnie Ci podczas jazdy jak mi na autostradzie, bez możliwości odpalenia przez 20 min albo dłużej

przemo832 i Zenonzlasu dzięki wielki za odp...kupując alfę zobaczyłem całą blachę i podłoga jest do spawania w 3 miejscach(dziury)+ wymiana 2 progów jak gadasz!ale mi to nie przeszkadza bo chce auto zrobić dla siebie... czyli koledzy gadacie żeby ją pod kompa i powinno coś pokazać?

co do chipa - jedz do ogarniętego tuner niech to sprawdzi co i jak tam porobione bo to ze zamiata to nie znaczy ze wszystko jest ok zwlaszcza z ta kontrolka
na hamownie toto i sprawdzenie chipa - wydasz kilka zł a bedzie jasne czy aby przypadkiem ktos nie zaszalal

Amortyzatory
Powrót